AARHUS: De Radikale i Aarhus skal på jagt efter en ny folketingskandidat, da Morten Østergaard torsdag meddelte sit østjyske bagland og de mange følgere på Facebook, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.
Østergaard er valgt for Radikale i Østjyllands Storkreds, men i baglandet er man ikke overrasket over torsdagens udmelding:
- Det kommer ikke som den største overraskelse for de fleste af os, men det er stadig en bevægende dag. Morten har været kandidat i 22 år og været både næstformand og formand, så det er lang epoke, der slutter her, siger Klaus Bach Trads, der er formand i Radikale Venstre i Aarhus.
Han understreger, at Morten Østergaard i mange år har været med til at sætte retningen for hele partiet, og det har han gjort godt på både det værdipolitiske, det økonomiske område og på klimaområdet. Men Aarhus-formanden er også godt klar over, at Østergaards eftermæle vil blive påvirket af krænkelsessagerne.
- Det er nok forskelligt, hvilket eftermæle, der vil stå tilbage, alt efter hvem man er. Jeg mener ikke, det behøver være et enten-eller. Jeg har lært, at Morten Østergaard er et menneske, der rummer flere sider, og det er sådan, jeg vil huske ham, siger Klaus Bach Trads.
Skal finde to nye kandidater
Ved folketingsvalget i 2019 blev Morten Østergaard en af de helt store stemmeslugere med 17.781 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds.
Og nu går arbejdet i gang med at finde en ny kandidat. Det sker på kredsens generalforsamling 24. april, hvor der vælges fire radikale kandidater til hver af Østjyllands fire valgkredse.
Udover at finde Østergaards efterfølger, skal der også findes en ny kandidat i stedet for Henrik Vinther Olesen, der havde meddelt, at det var slut med politik, inden han som 2. suppleant i Østjylland skulle erstatte folketingsmedlem Anne Sophie Callesen, da hun gik på barselsorlov.
Våde øjne og vemod
I sin Facebook-meddelelse torsdag skriver Morten Østergaard, at det er en svær men rigtig beslutning ikke at genopstille:
Morten ØstergaardJeg er led og ked af de fejl, jeg har begået, og de konsekvenser, de har haft for andre. Og jeg vil igen gerne undskylde til alle for det skete. Ansvaret er mit.
- Det er med våde øjenkroge og vemod, at jeg skriver disse ord, for det er et ufatteligt kapitel i min livshistorie, som nu lakker mod enden, for at give plads til et nyt, skriver han og understreger, at han føler sig helt sikker i sin sag.
- Jeg ville selvsagt have ønsket at have afsluttet mit politiske lederskab på en anden måde. Jeg er led og ked af de fejl, jeg har begået, og de konsekvenser, de har haft for andre. Og jeg vil igen gerne undskylde til alle for det skete. Ansvaret er mit.
Orlov fortsætter
Efter at krænkelsessagerne kom frem og Morten Østergaard gik af som partiets leder har han været på orlov fra sit job i Folketinget. Han skriver i sin Facebook-meddelelse torsdag, at han vil være på orlov frem til næste valg og derfor ikke vil genoptage sit arbejde i Folketinget.
Østergaard kan holde orlov med fuld løn. Der er en grundløn på knap 700.000 kroner om året for folketingsmedlemmer.
I praksis kan folketingsmedlemmer meddele, at de ikke kan deltage i arbejdet, uden at de bliver bedt om at oplyse, hvad de fejler.
44-årige Morten Østergaard var politisk leder for De Radikale fra 2014 til 2020. Han er desuden tidligere skatteminister samt økonomi- og indenrigsminister.
Sagen kort
I oktober sidste år gik Morten Østergaard af som Radikale Venstres leder efter en sag, hvor han for omkring ti år siden havde taget partikollegaen Lotte Rod på låret.
Efterfølgende kom det frem, at Morten Østergaard var involveret i flere krænkelsessager, og han besluttede efterfølgende at tage orlov fra det politiske arbejde.
Torsdag fortalte han så den lokale partiorganisation og sine mange følgere på Facebook, at han har besluttet ikke at genopstille ved næste folketingsvalg. Han forbliver på orlov indtil næste folketingsvalg.