x
Annonce
Aarhus

Østjyde i Berlin: Når Angela Merkel lukker bordellerne, så er det alvor

Martin Damgaard Larsen har sammen med sin kone, Tina Bonde, og deres døtre, Astrid og Sophia, boet de seneste fire år i Berlin. Før boede de i Hinnerup, nord for Aarhus. Privatfoto
Martin Damgaard Larsen bor i Berlin med sin familie og beretter om et land, der stadig sværger til kontanter og ikke helt forstår konceptet hjemmearbejde.

BERLIN: - Jeg driver firma sammen med to tyske partnere, og de tror ikke på konceptet 'hjemmearbejde'. De er bange for, at det ender i ren playstation.

Sådan lyder det fra 36-årige Martin Damgaard Larsen på spørgsmålet om, hvordan dagligdagen med corona ser ud lige nu i Tyskland sammenlignet med Danmark.

I 2016 flyttede han fra Hinnerup til Berlin med sin familie for at arbejde, og i 2017 stiftede han sammen med to tyske kolleger virksomheden Convex Energy, der kort fortalt handler med strøm ligesom eksempelvis Danske Commodities i Aarhus.

I begge lande arbejder så mange som muligt nu hjemmefra, men hvor det for danske Martin Damgaard Larsen er helt naturligt at vise sine medarbejdere den tillid, så oplever han, at hans to medejere af firmaet ikke har været nær så vant til at operere med frihed under ansvar.

- Nu er vi så tvunget ud i det, og det er heldigvis gået fint. Vi er 12 ansatte i vores firma, og i dag er vi fire på kontoret, mens resten arbejder derhjemme. Folk er produktive og leverer fint, så det med at arbejde hjemme har indtil videre været en positiv oplevelse for alle, siger Martin Damgaard Larsen.

Annonce

Hernede opererer bordeller ikke i det skjulte. Der er deciderede etablissementer, hvor kvinder er til rådighed.

Martin Damgaard Larsen, dansker bosat i Berlin - om det faktum, at Tyskland har påbudt bordellerne at lukke.

Ører i Randers Regnskov

Imens forsøger hans kone, Tina, derhjemme at underholde parrets to piger, Astrid på fire og Sophia på syv år. Det har været nødvendigt siden i tirsdags, hvor de tyske 'Kita' (børnehaver) og skoler lukkede.

- Det går ok. De laver noget hjemmeskoling og følger også med på dansk Ramasjang, og så ser de biologiundervisning hver dag fra Randers Regnskov. I dag handlede det vist om ører. Det er fantastisk, at Randers Regnskov finder på at lave sådan noget, siger Martin Damgaard Larsen.

Mens skolerne i Danmark indtil videre er lukket til og med 27. marts, har forældrene i Tyskland fået besked på, at de som minimum skal forvente at holde børnene hjemme indtil midten af april.

- Så det er længere end i Danmark, men ellers er min fornemmelse, at Tyskland lige er et par skridt bagefter Danmark, når det kommer til at iværksætte forskellige tiltag. Det hele virker lidt mindre striks, vurderer Martin Damgaard Larsen.

Merkel og bordellerne

Alvoren har dog indfundet sig i det store rige.

Torsdag morgen kunne Martin Damgaard Larsen eksempelvis høre i radioen, at politiet var på vej rundt og tvangslukke forretninger, der ikke respekterede lukningspåbuddet.

Og hvor det i Danmark var Hendes Majestæt Dronningen, der i tirsdags talte til danskerens ansvarsfølelse, så var det i Tyskland Angela Merkel, der onsdag aften tonede frem på TV-skærmene.

- Det er uhørt, at kansleren holder tale til befolkningen på den måde. Det var første gang i mange år, at hun gjorde det, så det gør indtryk på tyskerne. Hun kom i princippet med den samme løftede pegefinger, som dronning Margrethe gjorde i sin tale, forklarer Martin Damgaard Larsen.

Ligesom herhjemme har restauranter, værtshuse, frisørsaloner og tatovører i Tyskland fået besked på at lukke. Dertil kommer endnu en branche, som ikke har været nævnt i Danmark, nemlig verdens ældste erhverv.

- Som dansker er det lidt surrealistisk at se den tyske kansler specifikt tale om, at bordellerne også skal lukke, men der er en helt anden kultur og lovgivning omkring den branche i Tyskland, end vi er vant til i Danmark. Hernede opererer bordeller ikke i det skjulte. Der er deciderede etablissementer, hvor kvinder er til rådighed. Så det har selvfølgelig været nødvendigt at lave påbud om lukning dér også, forklarer Martin Damgaard Larsen.

Tyskland har indført mange af de samme tiltag som i Danmark - blandt andet skal man stige ind bag i bybusserne i Berlin. Foto: Odd Andersen / AFP

Beskidte kontanter

Supermarkeder og lignende forretninger er fortsat åbne ganske som i Danmark, men også her er der en lille, men - især nu - særdeles afgørende forskel på befolkningens vaner i de to lande.

Der bliver betalt kontant syd for grænsen.

- Tyskerne har slet ikke digitaliseret deres betaling i samme grad som os. De fleste betalinger foregår kontant, og man kan jo kun gisne om, hvad det kan betyde for smitterisikoen, når man hele tiden bytter mønter og sedler med hinanden, siger Martin Damgaard Larsen.

Han har indtil videre ikke set nogen indskærpelser over for at bruge kontanter og tvivler også på, at det kommer.

- Det var ellers en oplagt mulighed for at gå i en mere elektronisk retning, men det sker næppe. Jeg havde på et tidspunkt et møde med direktøren i en stor tysk bank, hvor jeg gik ham lidt på klingen med de kontanter, og selv om han som bankdirektør godt kunne se fordelene ved at gå i en anden retning, så var hans holdning, at i Tyskland er kontanter lig med frihed, fortæller Martin Damgaard Larsen.

Man må håbe, at tyskerne er flittige med håndspritten...

Den berømte berlinske boulevard "Unter den Linden" er tømt for trafik på grund af corona. Fotoet er taget 19. marts. Foto: REUTERS/Annegret Hilse
Berlin er berømt for sit anarkistiske natteliv. Nu er der imidlertid lukket ned for både restauranter, værtshuse og diskoteker. Foto: REUTERS/Axel Schmidt
Ligesom Dronning Margrethe har talt til den danske befolkning, så talte Angela Merkel 18. marts til det tyske folk. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
Tyske politibetjente går ind i en af de butikker, der stadig holder åbent i Berlin. Tyske ledere har opfordret befolkningen til så vidt muligt at holde sig hjemme. Foto: Tobias Schwarz / AFP
Indbyggerne i Berlin tilbringer tiden udenfor - her i Volkspark Wilmersdorf. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch
13. marts. Berlinere står i kø for at blive testet for Covid-19. Foto: Odd Andersen / AFP
Berlin er berømt for sit anarkistiske natteliv. Nu er der imidlertid lukket ned for både restauranter, værtshuse og diskoteker. Foto: REUTERS/Axel Schmidt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Overlæge på AUH: - Det er de unge og raske, vi har i respirator

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Singleliv med fixpunkter i en coronahverdag: Frisk luft, Facetime og en smuk solopgang

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Aarhus

Få overblikket: Genbrugspladser åbner igen efter coronalukning - men med adgangsbegrænsning og en løftet pegefinger

Annonce