Annonce
Aarhus

Østjyde i Patagonien: - At være her føles lidt som et helle, endnu

Nis Hejlskov og Daniela Gallardo Garay på vandretur i Patagonien, før corona-tiden. Privatfoto
Coronavirussen ramte Chile fire dage efter Danmark, men er endnu ikke nået til den del af Patagonien, hvor Nis Hejlskov fra Malling befinder sig med sin chilenske kæreste, der er læge på det lokale hospital.

- I lørdags nåede vi heldigvis at komme med et af de sidste fly herned. Vi måtte afbryde vores besøg hos Danielas familie i det centrale Chile nær hovedstaden Santiago, fordi hun skulle være sikker på at kunne nå frem til sit arbejde, fortæller Nis Hejlskov.

De mødte hinanden, da Daniela Gallardo Garay var udvekslingsstudent på Odder Gymnasium for ti år siden, og i dag er hun chef for akutmodtagelsen på sygehuset i Puerto Aysen, en by på størrelse med Skanderborg, i det tyndt befolkede Patagonien.

- Det første tilfælde af Covid-19 blev registreret 3. marts, og torsdag 25. marts var der 1142 tilfælde i Chile. Men det reelle tal er formentlig meget højere, fortæller han.

- Regeringen har ligesom flere andre lande i Sydamerika (Peru, Argentina og Colombia, red.) lukket de ydre grænser for at begrænse smitten. Torsdag 19. marts blev der erklæret ”katastrofetilstand” de næste 90 dage i Chile, og hvis du kommer fra udlandet, skal du direkte i 14 dages karantæne, forklarer han.

Chile har også indført intern ”sundheds-grænsekontrol” mellem regionerne i det over 4500 km lange land for at bremse smitten. Indtil videre er Covid-19 hovedsageligt konstateret i det centrale Chile, og endnu er der kun et enkelt tilfælde i den sydlige region, hvor Nis og Daniela befinder sig.

- At være her føles lidt som et helle, endnu, siger han, selv om de generelle regler i landet også gælder her, og de vasker og spritter hænder og holder afstand, nøjagtig som i Danmark.

Han fortæller, at ”katastrofetilstanden” betyder, at de væbnede styrker holder sig klar, og skoler, offentlige institutioner, indkøbscentre, restauranter, biografer og så videre er lukket ned i foreløbig to uger, ligesom befolkningen er blevet bedt om at blive hjemme, så vidt det er muligt. Der er indført et påbud om maksimalt at samles 30 personer, og et natligt udgangsforbud mellem kl. 22 og kl. 05.00. Desuden overvejer landet at gøre som Ecuador, der har indført udgangsforbud fra kl. 14.00 til kl. 05.00.

Annonce

Sydamerika, lande med flest smittede (26. marts)

  • Brasilien 2554 (59 døde)
  • Ecuador 1211 (29 døde)
  • Chile 1142 (3 døde)
  • Peru 480 (9 døde)
  • Argentina 502 (6 døde)
  • Columbia 470 (4 døde)
  • Uruguay 217

Mel og gær

På flyveturen mellem Santiago og Patagonien bar de begge maske, som mange gør i Chile for øjeblikket, og da de landede, blev de tjekket med temperaturmåling med laser og et interview om, hvor de havde opholdt sig, og om de havde haft symptomer i de seneste 30 dage. Hvis de havde haft symptomer, ville de ikke have fået lov at rejse hjem til huset i Puerto Aysen.

Vel hjemme desinficerede de med det samme kufferter og fodtøj udendørs og vaskede dernæst alt deres tøj.

- Det er naturligvis vigtigt, at vi gør alt for at undgå at blive syge, da der bliver brug for Daniela på sygehuset, siger Nis Hejlskov, der derpå gik i supermarkedet for at købe stort ind.

- Her blev vi lukket ind én ad gangen, så der kun var omkring 10-15 personer på samme tid i butikken, der nok er dobbelt så stor som Superbrugsen i Malling – og der var mad nok. Bortset fra mel og gær, siger han.

Chiles regering har annonceret økonomiske hjælpepakker til den private sektor for at forsøge at undgå massefyringer og konkurser.

- Der planlægges også udlevering af mad til familier og udsatte og ældre borgere, så de ikke tager offentlig transport, for at undgå forsamlinger af mange mennesker i busser og metro. Chile har også udskudt sin folkeafstemning om en ny forfatning fra 26. april til 25. oktober. Og kommunalvalget er udsat til 2021, fortæller han.

I Santiago-området er der i øvrigt fra torsdag aften 26. marts indført karantæne i syv kommuner, hvor alle skal holde sig indendøre i en uge og kun må købe ind med et udgangspas, som fås hos politiet.

Derudover indstiller flere og flere flyselskaber i de kommende dage flyvningerne fra Chile til Europa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce