Annonce
Aarhus

Østjyder: Sådan har corona ramt vores hverdag

Århus Stiftstidende har haft digital kontakt til en hel stribe østjyder, som her fortæller, hvordan corona-virussen og alle tiltagene for at dæmme op for den har ramt deres hverdag.

Thomas Nygaard Gregersen

Thomas Nygaard Gregersen. Privatfoto

37 år

Salgschef i en fødevarevirksomhed

Bor i Søften

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg ser det som en nødvendighed, men jeg er ikke helt sikker på, at det er nok. Jeg tror ikke helt, at der er fuld forståelse for situationens alvor i hele befolkningen. Kan de ikke forstå det, så må de jo føle det. Hvis alle tog deres forholdsregler og fulgte rådgivningen, så ville det være nok. Men det er, som om nogle i befolkningen siger – så slemt er det jo heller ikke.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Det har den betydning, at jeg er mere på arbejde. Jeg arbejder i fødevarebranchen og lige nu arbejder jeg mere end jeg plejer. Tirsdag aften var jeg også i gang fra 19.30 til 22 efter fødevareministeren, Direktørerne for Coop og Salling og statsministeren havde været på tv og sige, at der er fødevarer nok. Hver gang de udtaler det, gør folk det modsatte og stormer ud og køber ind, og det sætter jo hele kæden i gang. Jeg bliver ringet op af indkøbere, der har masser af omsætning, men kan se, at deres lagere bliver mindre og derfor har brug for flere varer. Så vi skal være mere fleksible end normalt. Det man normalt kunne planlægge, kan de ikke planlægge nu.

Hvad går du glip af?

Den største udfordring er, at idrætslivet er lukket ned. Det er nok det, der går mig mest på. Den eneste måde at holde sig i gang på er at løbe. Fodbold, badminton eller motionscenteret er lukket ned, så det kræver noget at holde sig selv i gang.

Eva Holm Mikkelsen

Eva Holm Mikkelsen. Privatfoto

28 år

Research consultant

Bor i Aarhus C

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Regeringens restriktioner er nødvendige, omend det kan være med til at gøre fremtiden usikker for mange virksomheder. Regeringen gør i min optik det rigtige for at forsøge at bryde smittekæden, hvilket er det vigtigste lige nu.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Min hverdag er midlertidigt ændret, da jeg arbejder hjemmefra nu, og jeg ser ikke alle de mennesker, jeg normalt omgås.

Hvad går du glip af?

Jeg forsøger at ikke gå glip af noget. Fysiske aftaler laves om til digitale aftaler eller gåture, og den ekstra tid hjemme bruges til at klare praktiske ting, der ellers udskydes.

Jesper Mollerup Larsen

Jesper Mollerup Larsen og sønnen Noah. Privatfoto

36 år

Erhvervsrådgiver

Bor i Aarhus V

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg troede faktisk at regeringen ville gå endnu hårdere til værks, altså indføre et decideret udgangsforbud - så har fuld forståelse for de nuværende tiltag.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Personligt giver det udfordringer med hensyn til at mine to børn på fire og otte er hjemme, og jeg er sendt hjem fra arbejde. Det er svært at forene det at arbejde hjemmefra og pasning af dem samtidigt.

Hvad går du glip af?

Misser den fysiske kontakt med vennerne, fodboldklubben, kollegerne, øvrig familie. Vi havde også bestilt ferie efter påske, som vi nu må skyde en hvid pil efter.

Nicolai Duus

Hjemme hos Nicolai Duus skal de oveni to fuldtidsjobs agere både pædagog og skolelærer. Privatfoto

37 år

Mobiludvikler

Bor i Aarhus V

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg synes at alle tiltag som regeringen er kommet med indtil nu virker fornuftige og nødvendige, og derfor gør vi også alt vi kan herhjemme for at imødekomme de retningslinjer der er meldt ud. Det rammer hårdt lige i øjeblikket, men forhåbentlig kan det gavne os på den lange bane. Jeg håber dog at vi kan nøjes med de nuværende foranstaltninger, og at der for eksempel ikke kommer et totalt udgangsforbud. Jeg ville være ked af ikke at kunne gå en tur og få lidt luft til hovedet.

Hvad har det af betydning for dig personlig?

Både min kone og jeg arbejder hjemmefra. Vi har tre børn hjemme, som til daglig går i henholdsvis skole, børnehave og vuggestue. Dem skal vi samtidig give en meningsfuld og struktureret hverdag, så vi har da nok at se til, når vi oven i de to fuldtidsjobs også skal agere pædagog/skolelærer. Heldigvis har vi begge forstående og fleksible arbejdsgivere, som er med på at vi er nødt til at have hverdagen til at hænge sammen med arbejde og børnepasning. Jeg synes dog at vi har fået lavet en struktur der virker, og der er masser af råd og hjælp at hente til at give ungerne undervisning og inspiration. Som mange andre følger vi for eksempel Randers Regnskovs skoletjeneste når de sender live hver dag på Facebook.

Hvad går du glip af?

Jeg spiller for eksempel fodbold hver søndag og brætspil med mine venner et par gange om måneden, og det må jeg jo desværre gå glip af. Men i stedet for fodbold, løber jeg en tur engang imellem, og i stedet for brætspil, har vi støvet gamer-computeren af, og spiller online i stedet for. Det handler om at vende situationen på hovedet og tænke ud af boksen, så behøver man nødvendigvis ikke at gå glip.

Camilla Wilhardt Boesen

Camilla Wilhardt Boesen og kæresten Jacob i Sapporo, hvor der var skilte med, at man skulle have maske på.

27 år

Journalist

Bor i Aarhus

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg tænker, regeringen og sundhedsmyndighederne tager drastiske midler i brug, fordi det er det, der er nødvendigt i øjeblikket. Det hele er fuldstændig surrealistisk og uforudsigeligt, og lige nu kan vi kun stole på, at de kloge mennesker i sundhedsvæsenet ved bedst, og det må vi alle sammen bakke op om, så vi kan få Corona-virus ned med nakken.

Hvad har det af betydning for dig personlig?

Jeg havde taget tre måneder orlov fra mit arbejde for at rejse rundt i Japan og Vietnam med min kæreste. Vi nåede at være i Japan to uger, før den danske regering sagde “Kom hjem”, og derfra brugte vi næsten mere tid på at ringe til rejseforsikring, ambassade og familie og venner derhjemme end på at se Tokyo, og efter at have været i vildrede et par dage besluttede vi at købe en flybillet hjem. Mere end to måneder tidligere end planlagt. Der er også Corona-virus i Japan, men foranstaltninger er i øjeblikket ingenting sammenlignet med i Danmark. Det er nok bare et spørgsmål om tid, før Japan også lukker ned, og vi er enige om, at vi alle skal være med til at få stoppet coronaen, så derfor har vi valgt at tage hjem. Det er pissehamrende ærgerligt helt egoistisk for os, for vi havde glædet os helt vildt, sparet op og taget orlov fra arbejde. Nu vender vi hjem til et Danmark, der er helt anderledes end det, vi forlod, og vi kan se frem til to uger i isolation, og så må vi vente og se, hvad der sker.

Hvad går du glip af?

Jeg går glip af smukke, fantastiske og spændende oplevelser i Japan og Vietnam. Men det er jo ingenting i forhold til det, der foregår i hele verden lige nu, så de oplevelser må vi få en anden gang.

Morten Frantz Søberg

Morten Frantz Søberg. Foto: Emma Ahlgreen Haa

26 år

Medicinstuderende

Bor i Aarhus V

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg synes det er fint, at man gør hvad man kan nu for at komme situationen til livs, selvom det kan være træls at man mere eller mindre bliver nødt til at sætte alt der hedder socialt liv på pause. Men det er desværre nødvendigt.

Hvad har det af betydning for dig personlig?

Jeg har været nødt til at aflyse sociale aftaler - jeg skal ikke mødes med mit band og mine venner og jeg har aflyst en tidlig påskefrokost. De nye tiltag ændrer ikke så meget for mig, for jeg har aflyst en stor del af de sociale arrangementer inden de nye tiltag kom tirsdag.

Hele situation har haft indflydelse på mit studie - både undervisning og mit klinikophold på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital. Det er træls, for jeg vil gerne være der og lære noget, men det er en ekstraordinær situation og hospitalerne gør, hvad de synes er nødvendigt. Det skal vi tilpasse os. Det forstår jeg godt.

Hvis der var brug for min hjælp på hospitalet, trådte jeg gerne til. Indtil der er en plan, så synes jeg det er fint at være hjemme, for det er det mest hensigtsmæssige lige nu. Men jeg ville da gerne lave noget og hjælpe til.

Hvad går du glip af?

Jeg går glip af flere sociale begivenheder, heriblandt en påskefrokost og det ugentlige møde med mit band. Jeg går også glip af mit klinikophold i forbindelse med mit medicinstudie. Det er lidt ærgerligt, for de kan ikke garantere, at vi får den undervisning på et andet tidspunkt, men jeg har jo også forståelse for, at det er sådan det er.

Jeg arbejder i Føtex, og der skal vi jo - i hvert fald indtil videre - stadig møde op. Så arbejdsmæssigt går jeg ikke glip af så meget.

Linn Frederikke Koch

Linn Frederikke Koch. Privatfoto

20 år

HF-studerende

Bosat i Risskov

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg synes, at det er nogle rigtig gode tiltag de laver. Jeg er glad for, at regeringen har handlet så hurtigt. Jeg tror, at hvis vi skal begrænse antallet af smittede, så er hurtig handling nødvendig.

Hvad har det af betydning for dig personlig?

Min skole er lukket, og det betyder, at vi skal have undervisning over nettet. Det er lidt besværligt. Derudover har det ikke den store betydning for mig personligt. Men jeg kan mærke, at jeg er bekymret for mine bedsteforældre og om de nu bliver syge. Jeg er også bekymret for ældre mennesker når jeg er ude og handle eksempelvis.

Hvad går du glip af?

Jeg går glip af nogle fødselsdage og hyggeaftener med min familie. Og så går jeg glip af at se mine venner hver dag i skolen.

Jacob Vind

Jacob Vind. Foto: Jens Thaysen

14 år

Folkeskoleelev Bor i Risskov Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg syntes det er fint nok, men corona er så alvorlig en sygdom, at det ville være bedre med et total udgangsforbud, så der ikke er så mange, der bliver smittet. Jeg har fulgt med i, hvordan det går i Italien, og der er kun en måde at stoppe det på, og det er ved ikke at sprede smitten.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Jeg er mere forsigtig, jeg vil helst ikke komme til skade, så jeg får brug for at komme på hospitalet – det har stor betydning for mig. Hvad går du glip af?

Jeg kan ikke komme til træning i fitnesscenteret. Og så er det vanskeligt at være sammen med vennerne ordenligt, vi mødes mest online. Og så er det også svært at få hjælp til lektierne af lærerne, når man ikke er i skole.

Curt Sørensen

Curt Sørensen. Foto: Jens Thaysen

82 år

Pensionist og dialysepatient

Bor i Ejstrup Strand Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg syntes de skulle være endnu strammere lige som i Frankrig, hvor der er total udgangsforbud.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Jeg er i forvejen i risiko på grund af en kronisk sygdom, men corona har øget den risiko til katastrofale højder.

Hvad går du glip af?

Jeg er i forvejen gået glip af en masse. Men nu koster det den ro man har i sjælen ved den daglige rutine i dialysen. Jeg kan mærke en øget nervøsitet både blandt patienter og personale – hele systemet er presset, fordi der er en pandemi i verden.

Anni Sørensen

Anni Sørensen. Privatfoto

57 år

Se-nager (senior-teenager), bestyrelsesmedlem i Minh Graphic

Bor i Åbyhøj

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg er særdeles positiv omkring regeringens restriktioner. At være borger i et land med så ansvarsfuld en regering der ønsker at passe på os og de erhvervsdrivende, gør mig tryg og faktisk meget ydmyg og stolt. Og når dronningen så også kommer på visit på skærmen så lytter man og skærper sanserne og hører efter. Hvor er vi dog heldige at være født i dette land.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Det bremser min hverdag - det bremser mine rejse planer. Det bremser alt. Men så får jeg jo tid til at fin-tænke på mangt og meget og får ro til at se græsset gro.

Hvad går du glip af?

Jeg går glip af forretningsrejsen til Vietnam i marts og konfirmationsgave-rejsen med min niece til Californien.

Ulla Prisholm Bjørn

Ulla Prisholm Bjørn. Privatfoto

56 år

HR-supporter, Aarhus Universitet

Bor i Åbyhøj

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg tænker, at det er helt nødvendigt med restriktioner. Det er meget professionelt grebet an af fagpanelet på pressemøderne. Jeg blev ikke overrasket sidste onsdag. Jeg havde taget min PC med hjem samme dag, for en sikkerheds skyld.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Vi plejer at handle ind hver dag. Nu gør vi det én gang om ugen. I starten gik jeg på netaviserne hele tiden, men det får man det skidt af. Nu hører jeg kun pressemøder med blandt andet statsministeren og derudover dronningen tirsdag aften.

Hvad går du glip af?

Min mor og svigermor nærmer sig de 90 år, og dem tør vi ikke besøge. Men vi kan gå en lille tur med dem med to meters afstand imellem os. Vi skal hente en lille bomuldhundehvalp i næste uge, for nu er vi jo alligevel hjemme.

Josefine Degn Mortensen

Josefine Degn Mortensen. Privatfoto

19 år

Studerende

Bor i Åbyhøj

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg kan godt forstå, at regeringen har lavet en række tiltag, som er vigtige og nødvendige, for at smitten gør mindst mulig skade. Jeg ser dog en bekymring ved, at flere butikker taber en masse opsætning og er nødsaget til at lukke på trods af hjælpepakken. Derfor håber jeg virkelig også, at folk lytter til opfordringen om at blive inde, så man hurtigst muligt kan komme tilbage til hverdagen igen.

Hvad har det af betydning for dig personligt?

Jeg kan godt mærke, at jeg savner min normale hverdag med venner, byture og fysiske skoletimer.

Hvad går du glip af?

Lige nu går jeg i 3.g på Århus Statsgymnasium, hvor vi skal til at skrive SRP og forberede os til eksamen, så at alt foregår virtuelt i de her uger er virkelig specielt.

Kim Andkjær Harrit

Kim Andkjær Harrit. Privatfoto

63 år

Dyrlæge og Senior Application Specialist, DuPont Nutrition & Health

Bor i Skåde

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg tænker, at regeringen handler aktivt og fremsynet for at forhindre en overbelastning af vores sundhedssystem.

Hvilken betydning har det for dig personligt?

Det har begrænset indflydelse på min dagligdag. Jeg har mulighed for at arbejde fokuseret og effektivt hjemmefra. Brugen af Skype til møder og udveksling af information er en væsentlig del af den nuværende arbejdsdag.

Hvad går du glip af?

Jeg går glip af den daglige cykeltur mellem Skåde og Brabrand og naturligvis den direkte kontakt med kollegaer. Jeg mangler også direkte kontakt med kunderne. Møder og besøg aflyses, både af kunden og af os.

Morten Trillingsgaard Venø

Morten Trillingsgaard Venø. Privatfoto

37 år

Direktør

Bor i Hinnerup

Hvad tænker du om regeringens restriktioner?

Jeg mener at regeringens restriktioner er helt på sin plads. Det er utrolig vigtigt med hurtig og effektiv handling, ikke mindst i den tidlige fase af COVID-19 epidemien, hvis vi skal undgå de værste følger. Regeringen har handlet klogt og har været gode til at informere befolkningen.

Hvad har det af betydning for dig personlig?

Som for alle danskere har COVID-19 betydet store ændringer i dagligdagen. I stedt for at mødes med venner og familie må den slags foregå digitalt. Børnene er hjemme, så dagene er centreret meget om dem med hjemmeskole, leg og skovture. En bekymring er hvor stor effekt en langvarig krise kan have på min virksomhed, omiics, som jeg startede i 2018. På grund af krisen kan vi ikke længere levere de laboratorie-ydelser vi ellers lever af, hvilket er et reelt problem for en ung virksomhed som min. Heldigvis laver regeringen hjælpepakker til erhvervslivet – Det er virkelig godt, for der skal jo gerne være sunde virksomheder tilbage efter krisen.

Hvad går du glip af?

Kontakt med andre mennesker er virkelig mærkelig at undvære! Man kommer til at savne venner og familie. Vi har måtte aflyse en tur til Barcelona. Adskillige møder og konferencer som før virkede rigtig vigtige er blevet aflyst; i lyset af hvad der sker rundt i verden er det jo småting!

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce