Annonce
Aarhus

Østjyder skal teste Camino-vandring fra Viborg til Aarhus

<p>Jacob Spange, der bor syd for Aarhus, har taget initiativ til en Camino-vandring fra Viborg til Aarhus. Mandag middag sender biskop i Viborg, Henrik Stubkjær, gruppen af sted ud på landet mod Aarhus.</p>

Jakob Spange kæmper for at skabe mere tillid i vores samfund. Nu laver han en Camino-vandring fra Viborg til Aarhus for at sætte fokus på emnet »Dem eller os«.

En fire meter høj giraf i træ rullende på en lille vogn skaber opmærksomhed på Samsø Festival i disse dage.

Annonce
Den fire meter høje giraf skabte opmærksomhed på Samsø, da Jacob Spange og en håndfuld hjælpere trak af sted med den for at sætte fokus på emnet ?Dem og os... eller findes der noget tredje?? Privatfoto

Det er ildsjæl Jacob Spange, der er på besøg på festivalen for at gøre opmærksom på sit nye projekt: En Camino-vandring fra Viborg til Aarhus.

En vandretur over flere dage, hvor omkring 40 mennesker begiver sig ud på en rute fra Viborg til Aarhus for at skabe opmærksomhed om den mangel pa tillid, der pa flere mader sætter sit præg pa den tid, vi lever i.

Vandreturen er arrangeret af nonprofit-organisationen 'Dem og os...eller findes der noget tredje?'.

Vandringen, som foregår i den kommende uge, er en prøvetur forud for næste ar, hvor Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad. I 2017 er det planen, at hele 500 mennesker fra hele verden skal vandre den samme tur.

»Nu prøver vi det af i år. Jeg fik idéen, da jeg var på Camino-vandring i Spanien sidste år. Jeg trængte til fordybelse og adspredelse i mit liv efter en skilsmisse og problemer med Statsamtet, da jeg også har to børn. Turen gjode noget godt ved mig. Jeg oplevede, at enkeltheden ved udelukkende at koncentrere sig om at vandre gjorde noget godt ved mig. På en måde skabte det en klarhed og en tro på at komme videre.«

I en tid med uro og terror i Europa har Jacob Spange valgt at lave sit eget bidrag til en bedre verden. En bestemt hændelse satte tanker i gang hos Jakob Spange:

»Terrorangrebet i et kulturhus i København 14. februar 2014 gjorde et stort indtryk på mig. Det var voldsomt, og jeg besluttede mig for at ville gøre noget selv. Noget der kan bidrage til at skabe tillid imellem de forskellige kulturer, vi har i vores land.«

Jakob Spange har oplevet en stigende interesse og opbakning og ikke mindst forståelse for sin idé, og han er slet ikke i tvivl om, at mange ønsker sig mere tillid mellem mennesker - og noget mindre 'Dem og os'.

Mere end indvandrerdebat

»Det første, folk tænker pa, når de hører om mit projekt, er, at vi er en reaktion pa indvandrerdebatten, hvor det er åbenlyst, at begrebet 'Dem og os' ligger implicit i hele den måde, vi drøfter indvandring på. Men min idé rækker faktisk en del ud over den debat, idet jeg oplever, at der også er mangel på tillid i mange andre sammenhænge - sågar mellem hvide danske naboer, kollegaer eller familier. Og jeg mener faktisk, at tillid er en af de vigtigste dyder, hvis mennesker skal interagere med hinanden uden at skabe konflikt,« siger Jakob Spange.

»Vi vil gerne udbrede vores tillidsbudskab til så mange som muligt og gerne ud over de danske grænser. Og jeg er sikker på, at når 500 mennesker næste år vandrer sammen i en uge til den Europæiske Kulturhovedstad, vil det trods alt give en del opmærksomhed om budskabet,« fastslår Jakob Spange.

Men nu handler det om prøveturen, hvor der stadig er plads til flere.

»Vi håber, at mange østjyder er friske på at dukke op og gå med på en del af ruten. Det bliver en god oplevelse, hvor man kan tale med mange forskellige mennesker undervejs. Det hele handler om tillid,« forklarer Jacob Spange, som glæder sig til at komme i mål i Aarhus, hvor en flok kvinder med kurdisk baggrund vil stå klar med mad og opvisning med kædedans.

Giraffen i træ, som var med på Samsø, kommer ikke med på turen. Det er umuligt, når prøveturen er helt fra Viborg til Aarhus. Men måske får giraffen lov til at komme med rundt på en trailer, som bliver spændt fast til en af følgebilerne, som er med på prøveturen, og så kan giraffen skabe opmærksomhed på den måde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Velforberedte indbrudstyve: Tog strømmen, brugte medbragt stige og klippede dyre lamper ned

Annonce