Annonce
Aarhus

Autisme-formand får handicappris

Tomas Bjørn Pedersen er modtager af Aarhus Kommuens Handicappris 2019, som borgmester Jacob Bundsgaard overrakte ved et arrangement i byrådssalen. Foto: Per Ryolf
Aarhus Kommunens Handicappris for 2019 går til Tomas Bjørn Pedersen, der har gjort en forskel for mange familier med børn med autisme.

AARHUS: Tomas Bjørn Pedersen, Aarhus landsformand for ABA-foreningen, der arbejder for en tidlig, intensiv og videnskabeligt underbygget indsats for børn med autisme, er modtager af Aarhus Kommunes Handicappris 2019.

Aarhus Kommune uddeler hvert år en særlig pris for at anerkende en lokal ildsjæl, der udvikler konkrete tiltag målrettet mennesker med handicap. Prisen kan både gives til en enkeltperson, til en virksomhed, en forening eller for eksempel et byggeri, hvor der er tænkt på tilgængelighed for mennesker med handicap.

Med prisen ønsker Aarhus Kommune at fremhæve de gevinster, der opnås ved at inkludere mennesker med handicap i alle aspekter af det levede liv – både politisk, socialt, økonomisk, arbejdsmæssigt og kulturelt.

Annonce

Hvad er ABA

ABA er en forkortelse for Applied Behavior Analysis – på dansk “Anvendt Adfærdsanalyse”.

Det er en intensiv pædagogisk metode med fokus på at udvikle, selvstændiggøre og inkludere børn med autisme.

ABA er en forholdsvis ny metode i Danmark – det første barn startede i et ABA-forløb i 1999.

Man arbejder med konkrete, synlige og målbare mål for derigennem at ændre barnets adfærd.

Ved et arrangement på Aarhus Rådhus tirsdag fik Tomas Bjørn Pedersen overrakt prisen af borgmester Jacob Bundsgaard.

Tomas Bjørn Pedersen er, ifølge kommunen, grunden til, at flere børn med autisme er inkluderet med succes i den lokale folkeskole eller daginstitution som en del af det såkaldte ABA-investeringsprojektet i Aarhus Kommune.

Borgmester Jacob Bundsgaard fremhæver ABA-projektet i Aarhus Kommune som et unikt projekt, hvor der samarbejdes på tværs af magistratsafdelinger med det enkelte barns behov i centrum.

"En succeshistorie"

- Der gives relevant og korrekt støtte til barnet, fagpersonale på skolen og forældrene - og alle samarbejder. Det er en succeshistorie om inklusion. Tomas er en sand ildsjæl og fortjener en kæmpe tak og stor anerkendelse, sagde borgmesteren og overrakte Aarhus Kommunes Handicappris med en pengepræmie på 5.000 kr. og et diplom.

Komiteen bag handicapprisen består af Ella Petersen fra Cabi, Kresten Vendelboe fra LO Aarhus, Lars Davidsen, Kulturchef i Aarhus Kommune, Finn Amby, formand i Aarhus Kommunes Handicapråd, Mette Bjerre, medlem af Byrådet for SF og næstformand i Aarhus Kommunes Handicapråd og Peter Bach-Nielsen formand for Danske Handicaporganisationer Aarhus.

Komitéen har i sin nominering lagt vægt på, at alle nominerede har gjort en stor og vedholdende indsats for alle aspekter af det levede liv for mennesker med handicap og deres familier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronavirus: Nye patienter testet på Aarhus Universitetshospital

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce