Annonce
Østjylland

Østjysk borgmester melder klar til at indberette håndtryks-nægtere: Jeg skal jo overholde loven

Borgmester Peter Sørensen (S) ønsker ikke at forholde sig konkret til, hvad han personligt mener om den kommende ceremoni, hvor ansøgere om statsborgerskab skal trykke hånd med borgmesteren. Udgangspunktet er, at man skal overholde loven, siger han. Arkivfoto

Et lovforslag om, at ansøgere skal give hånd til borgmesteren for at opnå statsborgerskab, møder kritik fra borgmestre landet over. Horsens borgmester Peter Sørensen (S) mener, at han som borgmester er forpligtet til at overholde den lovgivning, der bliver vedtaget på Christiansborg.

HORSENS: Flere borgmestre landet over har meldt ud, at de vil bryde loven og nægte at indberette nye statsborgere, der ikke vil give hånd ved en kommende ceremoni på rådhuset. Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) er ikke en af dem.

I fredags meddelte Morgenavisen Jyllands-Posten, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er på vej med et lovforslag om, at der skal holdes en kommunal ceremoni, som ansøgere skal gennemføre, inden de kan opnå dansk statsborgerskab. Ved ceremonien skal en eller flere repræsentanter fra kommunen ifølge lovforslaget mødes med ansøgeren ansigt til ansigt og "udveksle et håndtryk".

Peter Sørensen siger modsat flere S-borgmestre, at han vil følge loven, holde ceremonien og indberette borgere, der af f.eks. religiøse årsager ikke ønsker at trykke hånd med ham.

- Selvfølgelig vil jeg følge loven og indberette borgere, hvis det er det, jeg skal. Ellers ville jeg føle, at jeg melder mig ud af demokratiet. Jeg kan godt se en udfordring, hvis der kommer en handicappet uden arme til ceremonien, men jeg tror generelt, at vi nok skal finde en løsning, hvis der opstår problemer, siger han.

- Når der er lavet en lovgivning på Christiansborg, skal vi som borgere, herunder borgmesteren, gøre vores yderste for at overholde den. Det forventer jeg egentlig af alle, konstaterer han.

Annonce

Selvfølgelig vil jeg følge loven og indberette borgere, hvis det er det, jeg skal. Ellers ville jeg føle, at jeg melder mig ud af demokratiet.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Ikke anderledes end andre love

Peter Sørensen ønsker ikke at gå nærmere ind i, hvad han personligt mener om lovforslaget.

- Jeg kan godt have en forståelse for, at man på Christiansborg ser værdien i at lave en lovgivning på nogle bestemte områder. Nogle gange kan jeg godt tænke, at der kommer lovgivning, der øger bureaukratiet så meget i kommunerne, at det bliver svært at agere i det, men den her lov er ikke så anderledes end andre love på det punkt, siger han.

- Har du drøftet loven med dine partikolleger på Christiansborg?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg bruger mit krudt på andre emner, f.eks. E45. Vi har gang i mange ting i Horsens, siger han.

Omkring 5000 borgere tildeles statsborgerskab, hvert år. Rent matematisk ville det svare til, at omkring 80-100 borgere skulle deltage i en ceremoni i Horsens hvert år.

- Så stort tror jeg nu ikke, at tallet bliver, men der er da en ret stor sandsynlighed for, at vi også kommer til at holde ceremonier i Horsens, siger Peter Sørensen.

Det skal angiveligt være borgmesteren og en anden repræsentant fra kommunen af et andet køn, der er tilstede ved ceremonien. Det kunne være stabschef Charlotte Lyrskov eller et af de kvindelige byrådsmedlemmer, foreslår borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

Annonce