Annonce
Østjylland

Østjysk by forbereder sig på voldsomt vejr: Endnu en oversvømmelse kan være på vej

Onsdag 2. januar steg vandstanden til 138 cm over normalen på Horsens Havn. Det betød oversvømmelser. Nu varsler DMI, at det kan blive tilfældet igen på onsdag. Foto: Morten Pape

Danmarks Meteorologiske Institut advarer om "voldsomt vejr" natten til onsdag. Det kan betyde oversvømmelser på bl.a. havnen i Horsens.

HORSENS: Natten til onsdag og i løbet af onsdag formiddag ser det ud til, at horsensianerne igen må belave sig på at finde højskaftede gummistøvler eller waders frem, hvis de vil færdes på havnen i Horsens.

Ifølge et varsel fra DMI vil vandstanden stige til op mod 135 cm over almindelig vandstand, og det vil formentlig betyde, at der kommer til at stå blankt vand på havne-arealerne, ligesom Bygholm Å også kan risikere at gå over sine bredder.

Varslet fra DMI er et såkaldt kategori 1-varsel, der advarer om potentielt "voldsomt vejr".

- Vær opmærksom på, at forhøjet vandstand kan føre til lokale kystnære oversvømmelser. Vær forsigtig, når du kører i bil eller færdes til fods i kystområder, lyder det fra DMI, som advarer om, at oversvømmelserne også kan ramme på Nordfyn samt i området omkring Lillebælt.

Annonce

Anden gang på en uge

Det er allerede anden gang i år, at der varsles om mulige oversvømmelser i Horsens.

Onsdag i sidste uge var havnen oversvømmet, efter vandstanden steg til 138 cm over daglig vande. Det betød, at broer på havnen var oversvømmet, og havnens bygninger var omringet af vand, lige som en række stisystemer i Bygholm Park blev oversvømmet, da åen gik over sine bredder, fordi en del af det ekstra vand fra fjorden blev presset ind i åen.

Ifølge Rasmus Rønde, som er koordinator for klimatilpasning i Horsens Kommunes afdeling for natur og miljø, sker det som regel kun få gange om året, at vandet også stiger så meget i Bygholm Å, at parken bliver oversvømmet.

- I Byghom Park kan man se problemer ved en vandstand på ca. 90 cm (over normalen, red.), og det sker måske en til to gange om året. Peblingestien er et af de steder, hvor der kan komme en del vand, men det forsvinder relativt hurtigt igen. Typisk i løbet af et halvt døgns tid, sagde han i sidste uge til Horsens Folkeblad.

Nu ser det altså ud til, at vandet igen kan stige.

Varslet om forhøjet vandstand gælder i tidsrummet mellem midnat natten til onsdag og kl. ni onsdag formiddag. Herefter vil vandstanden ifølge DMI igen falde - og omkring kl. 18 onsdag vil vandstanden igen være tilbage i normalt leje.

Selvom vandet i sidste uge altså steg voldsomt, så gav oversvømmelserne ifølge Sydøstjyllands Politi og Sydøstjyllands Brandvæsen ikke anledning til særlige indsatser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce