Annonce
Østjylland

Østjysk by forbereder sig på voldsomt vejr: Endnu en oversvømmelse kan være på vej

Onsdag 2. januar steg vandstanden til 138 cm over normalen på Horsens Havn. Det betød oversvømmelser. Nu varsler DMI, at det kan blive tilfældet igen på onsdag. Foto: Morten Pape

Danmarks Meteorologiske Institut advarer om "voldsomt vejr" natten til onsdag. Det kan betyde oversvømmelser på bl.a. havnen i Horsens.

HORSENS: Natten til onsdag og i løbet af onsdag formiddag ser det ud til, at horsensianerne igen må belave sig på at finde højskaftede gummistøvler eller waders frem, hvis de vil færdes på havnen i Horsens.

Ifølge et varsel fra DMI vil vandstanden stige til op mod 135 cm over almindelig vandstand, og det vil formentlig betyde, at der kommer til at stå blankt vand på havne-arealerne, ligesom Bygholm Å også kan risikere at gå over sine bredder.

Varslet fra DMI er et såkaldt kategori 1-varsel, der advarer om potentielt "voldsomt vejr".

- Vær opmærksom på, at forhøjet vandstand kan føre til lokale kystnære oversvømmelser. Vær forsigtig, når du kører i bil eller færdes til fods i kystområder, lyder det fra DMI, som advarer om, at oversvømmelserne også kan ramme på Nordfyn samt i området omkring Lillebælt.

Annonce

Anden gang på en uge

Det er allerede anden gang i år, at der varsles om mulige oversvømmelser i Horsens.

Onsdag i sidste uge var havnen oversvømmet, efter vandstanden steg til 138 cm over daglig vande. Det betød, at broer på havnen var oversvømmet, og havnens bygninger var omringet af vand, lige som en række stisystemer i Bygholm Park blev oversvømmet, da åen gik over sine bredder, fordi en del af det ekstra vand fra fjorden blev presset ind i åen.

Ifølge Rasmus Rønde, som er koordinator for klimatilpasning i Horsens Kommunes afdeling for natur og miljø, sker det som regel kun få gange om året, at vandet også stiger så meget i Bygholm Å, at parken bliver oversvømmet.

- I Byghom Park kan man se problemer ved en vandstand på ca. 90 cm (over normalen, red.), og det sker måske en til to gange om året. Peblingestien er et af de steder, hvor der kan komme en del vand, men det forsvinder relativt hurtigt igen. Typisk i løbet af et halvt døgns tid, sagde han i sidste uge til Horsens Folkeblad.

Nu ser det altså ud til, at vandet igen kan stige.

Varslet om forhøjet vandstand gælder i tidsrummet mellem midnat natten til onsdag og kl. ni onsdag formiddag. Herefter vil vandstanden ifølge DMI igen falde - og omkring kl. 18 onsdag vil vandstanden igen være tilbage i normalt leje.

Selvom vandet i sidste uge altså steg voldsomt, så gav oversvømmelserne ifølge Sydøstjyllands Politi og Sydøstjyllands Brandvæsen ikke anledning til særlige indsatser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bears har en amerikaner i overskud

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce