Annonce
Østjylland

Østjysk naturperle: Jernhatten er på naturens top-15 i Danmark

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen besøgte Jernhatten som sammen med Mols Bjerge er et af de lokale steder der er med i Danmarks nye Naturkanon. Bortset fra Mandø i Vadehavet, som er med på den særligt udvalgte liste, fortalte ministeren at han kendte alle stederne i den nye kanon. Foto: Flemming Krogh

En ny naturkanon blev afsløret på toppen af Jernhatten - et af de smukke og mindre kendte steder på Djursland. Jernhatten er sammen med Mols Bjerg udpeget til at være med i Danmarks nye Naturkanon - sammen med 14 andre naturperler i landet

Djursland: Vadehavet, Råbjerg Mile og Svanninge Bakker. Der findes mange kendte naturperler i Danmark, men der er også skønne steder, der er mindre kendte.

Jernhatten, en karakteristisk bakke øst for Ebeltoft, er én af dem. Den er noget ganske særligt - og meget smuk. Og derfor er den østvendte bakkeskråning med den bugtede sti igennem en skov af vildvoksende træer, som i en troldeskov, udpeget til at komme med i Danmarks nye Naturkanon.

Over 1.670 forslag fra danskere over hele landet blev det til, da en jury skulle udpege de 15 steder, der skulle med. Nu er kortet med danskernes yndlingsnatursteder blevet afsløret. Det foregik på toppen af Jernhatten i en kraftig østenvind, hvor tre jurymedlemmer overdragede et kort til Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), hvor de 15 naturperler var tegnet ind.

- Danskerne har tydeligvis en stor interesse for at være med til at udpege deres favorit til den nye naturkanon. Det kan være krigsveteraner, som bruger særlige steder i naturen til at nyde roen, eller det kan mennesker som er blevet gift et bestemt sted, der har en særlig betydning for dem. Andre fremhæver særlige naturlige steder, med specielle insekter, som noget særligt, lød det fra ministeren, som heldigvis demonstrerede sin gode form, da han snildt forcerede den stejle bakke, der fører gennem den vildtvoksende skov.

Danskerne har tydeligvis en stor interesse for at være med til at udpege deres favorit til den nye naturkanon. Det kan være krigsveteraner, som bruger særlige steder i naturen til at nyde roen, eller det kan mennesker som er blevet gift et bestemt sted, der har en særlig betydning for dem. Andre fremhæver særlige naturlige steder, med specielle insekter, som noget særligt.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Tre medlemmer af en jury, formand Susanne Sayers, Frank Erichsen - alias 'Bonderøven' og Dorte Dalgaard, overrakte det færdige kort med de 15 steder til minister Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Flemming Krogh

Sydens klima

Ministeren gav udtryk for, at han ser de 15 steder som en slags fyrtårne, der er synlige for danskere, der vil ud i naturen, men også for turister, som vil kunne bruge den nye naturkanon som en slags guide.

Selve Jernhatten rummer en særlig natur. Den 49 meter høje, og stejle klint, der vender ud mod havet skaber særlige betingelser for dyre- og planteliv- med ringe nedbørsmængder og bakkens soleksponering.

Her findes sjældne planter som lilla anemone og andre specielle planter, som ellers har deres hovedudbredelse i Sydøst-Europa.

Selve navnet Jernhatten findes der flere forklaringer på. Bakken består af et særligt, hårdt materiale, som havet har svært ved at nedbryde. Det har givet den særlige form og navnet Jernhatten - med en henvisning til det hårde materiale.

En anden forklaring kan man hente i eventyrenes verden. Det fortælles, at trolden Arn, der boede på bakken på fastlandet og en trold på øen Hjelm, som man har udsigt til fra Jernhatten, en dag blev uvenner. Da trolden på Hjelm blev vred, kastede han en sten efter trolden Arn, der blev så forskrækket at han sank i jorden, så kun hans hjelm forblev synlig.

Uanset om man hælder til den ene eller den anden forklaring, kan turen til Jernhatten bestemt anbefales. Vælger man den korte rute, kan man nøjes med at følge den smukke vandresti på 1,2 kilometer og ellers går der andre - længere ruter - rundt i det smukke, østjyske landsskab.

Den særlige natur på Jernhatten giver gode muligheder for gåture for hele familien, der kan parkere tæt ved selve bakken. Foto: Flemming Krogh
Jernhatten er kommet i fint selskab med Vadehavet, Råbjerg Mile, Skagen og andre kendte naturseværdigheder i landet. Foto: Flemming Krogh
Den snoede, stejle trappe fører ned til den stenede strand, hvor bølgerne fra Kattegat viser tænder og man har udsigt til øen Hjelm. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Aarhus

Smittetallet brager igennem loftet: Ny rekord på landsplan og fortsat høj smitte i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

AGF

Dobbelt op: AGF klar med trecifret millionbeløb til nyt stadion

Annonce