x
Annonce
Østjylland

Østjysk naturperle: Jernhatten er på naturens top-15 i Danmark

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen besøgte Jernhatten som sammen med Mols Bjerge er et af de lokale steder der er med i Danmarks nye Naturkanon. Bortset fra Mandø i Vadehavet, som er med på den særligt udvalgte liste, fortalte ministeren at han kendte alle stederne i den nye kanon. Foto: Flemming Krogh

En ny naturkanon blev afsløret på toppen af Jernhatten - et af de smukke og mindre kendte steder på Djursland. Jernhatten er sammen med Mols Bjerg udpeget til at være med i Danmarks nye Naturkanon - sammen med 14 andre naturperler i landet

Djursland: Vadehavet, Råbjerg Mile og Svanninge Bakker. Der findes mange kendte naturperler i Danmark, men der er også skønne steder, der er mindre kendte.

Jernhatten, en karakteristisk bakke øst for Ebeltoft, er én af dem. Den er noget ganske særligt - og meget smuk. Og derfor er den østvendte bakkeskråning med den bugtede sti igennem en skov af vildvoksende træer, som i en troldeskov, udpeget til at komme med i Danmarks nye Naturkanon.

Over 1.670 forslag fra danskere over hele landet blev det til, da en jury skulle udpege de 15 steder, der skulle med. Nu er kortet med danskernes yndlingsnatursteder blevet afsløret. Det foregik på toppen af Jernhatten i en kraftig østenvind, hvor tre jurymedlemmer overdragede et kort til Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), hvor de 15 naturperler var tegnet ind.

- Danskerne har tydeligvis en stor interesse for at være med til at udpege deres favorit til den nye naturkanon. Det kan være krigsveteraner, som bruger særlige steder i naturen til at nyde roen, eller det kan mennesker som er blevet gift et bestemt sted, der har en særlig betydning for dem. Andre fremhæver særlige naturlige steder, med specielle insekter, som noget særligt, lød det fra ministeren, som heldigvis demonstrerede sin gode form, da han snildt forcerede den stejle bakke, der fører gennem den vildtvoksende skov.

Annonce

Danskerne har tydeligvis en stor interesse for at være med til at udpege deres favorit til den nye naturkanon. Det kan være krigsveteraner, som bruger særlige steder i naturen til at nyde roen, eller det kan mennesker som er blevet gift et bestemt sted, der har en særlig betydning for dem. Andre fremhæver særlige naturlige steder, med specielle insekter, som noget særligt.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Tre medlemmer af en jury, formand Susanne Sayers, Frank Erichsen - alias 'Bonderøven' og Dorte Dalgaard, overrakte det færdige kort med de 15 steder til minister Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Flemming Krogh

Sydens klima

Ministeren gav udtryk for, at han ser de 15 steder som en slags fyrtårne, der er synlige for danskere, der vil ud i naturen, men også for turister, som vil kunne bruge den nye naturkanon som en slags guide.

Selve Jernhatten rummer en særlig natur. Den 49 meter høje, og stejle klint, der vender ud mod havet skaber særlige betingelser for dyre- og planteliv- med ringe nedbørsmængder og bakkens soleksponering.

Her findes sjældne planter som lilla anemone og andre specielle planter, som ellers har deres hovedudbredelse i Sydøst-Europa.

Selve navnet Jernhatten findes der flere forklaringer på. Bakken består af et særligt, hårdt materiale, som havet har svært ved at nedbryde. Det har givet den særlige form og navnet Jernhatten - med en henvisning til det hårde materiale.

En anden forklaring kan man hente i eventyrenes verden. Det fortælles, at trolden Arn, der boede på bakken på fastlandet og en trold på øen Hjelm, som man har udsigt til fra Jernhatten, en dag blev uvenner. Da trolden på Hjelm blev vred, kastede han en sten efter trolden Arn, der blev så forskrækket at han sank i jorden, så kun hans hjelm forblev synlig.

Uanset om man hælder til den ene eller den anden forklaring, kan turen til Jernhatten bestemt anbefales. Vælger man den korte rute, kan man nøjes med at følge den smukke vandresti på 1,2 kilometer og ellers går der andre - længere ruter - rundt i det smukke, østjyske landsskab.

Den særlige natur på Jernhatten giver gode muligheder for gåture for hele familien, der kan parkere tæt ved selve bakken. Foto: Flemming Krogh
Jernhatten er kommet i fint selskab med Vadehavet, Råbjerg Mile, Skagen og andre kendte naturseværdigheder i landet. Foto: Flemming Krogh
Den snoede, stejle trappe fører ned til den stenede strand, hvor bølgerne fra Kattegat viser tænder og man har udsigt til øen Hjelm. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Aarhus

YouTube-videoer skal få børn ud i naturen: Inspiration til at opleve noget andet end legepladsen

Annonce