Annonce
Aarhus

En skrækkelig uge: Østjysk opbakning til Sofie Carsten Nielsen

Tre politikere, der har givet de østjyske, radikale lokalpolitikere en skrækkelig uge. Fra venstre Sofie Carsten Nielsen, der har afløst Morten Østergaard  som Det radikale Venstres politiske leder. Til højre Ida Auken, der på Facebook beskylder Sofie Carsten for ikke at fortælle hele sandheden. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rivegilde i folketingsgruppe har givet østjyske radikale en skrækkelig og hændervridende uge.

ØSTJYLLAND: Tage Nielsen fra Galten har været medlem af Radikale Venstre, siden han var 14. Han har været radikal lokalpolitiker i 30 år. Siden kommunalreformen som medlem af Skanderborg Byråd.

Og Tage Nielsen har aldrig oplevet noget så skrækkeligt som det, der foregår i denne tid i hans parti.

Morten Østergaard er sygemeldt efter, at han onsdag 7. oktober trak sig som politisk leder, fordi "Det var mig, hvis hånd hun for næsten et årti siden fjernede fra sit lår".

Annonce

Siden har det vist sig, at Morten Østergaard har udsat yderligere tre kvinder for uønskede berøringer og uønsket seksuel opmærksomhed.

Som om det ikke er nok, er Ida Auken og Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaards afløser som radikal politisk leder, kommet i Facebook-krig om sandheden: De to beskylder offentligt hinanden for at lyve om hvem, der vidste hvem, hvad og hvornår om Morten Østergaards adfærd.

Så ringe det kan være

Som sagt: Folketingsgruppen har skaffet Tage Nielsen  og de andre radikale kommunal- og regionsrådsmedlemmer i Østjylland en helt igennem skrækkelig uge på halsen.

- Det er så ringe, som det kan være, siger Tage Nielsen, radikalt medlem af Skanderborg Byråd om forløbet i den radikale folketingsgruppe, der er i åbent, internt skænderi efter, at Morten Østergaard mætte gå som formand på grund af "uønsket seksuel opmærksomhed". Foto: Kim Haugaard

- Det er et forløb, jeg har det rigtigt dårligt med. Det er ikke værdigt. Den adfærd, Morten Østergaard har vist ... ja, det er så ringe, det kan være. Han har godt nok ikke gjort noget ulovligt. Han har ikke voldtaget nogen, men han har haft en adfærd, der har været krænkende overfor mange, og det er jo ikke ordentligt, siger Tage Nielsen, der bakker op om Sofie Carsten Nielsen.

- Men tages hun i at lyve, er hun helt færdig. Det kan jeg nu ikke forestille mig, men jeg må jo erkende, at på det sidste er der sket mange ting i Radikale Venstre, jeg ikke har været i stand til at forestille mig, siger Tage Nielsen.

Annonce

Personlig integritet

Sofie Carsten Nielsen har opbakning hos alle østjyske, radikale lokalpolitikere. De deltog alle i et "hilse-på-møde" med Sofie Carsten Nielsen i onsdags.

- Hun har en kæmpestor personlig integritet, hun bliver angrebet fra alle sider, hun gør sit bedste og det er megahårdt, siger Eva Borchorst Mejnertz, der er medlem af byrådet i Aarhus.

Også kulturrådmanden i Aarhus, Rabih Azad-Ahmad, bakker fuldtonet op om Sofie Carsten Nielsen.


Det er ikke nemt at være lokalpolitiker, når folketingsgruppen excellerer i øvelser som dem, vi har set i denne uge.

Hanne Roed, 1. næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland


- Hun er en dygtig og skarp politiker og en branddygtig leder. Jeg tror faktisk, at hun kommer til at skrive sig ind i partiets historie på linje med Marianne Jelved og Margrethe Vestager, siger Rabih Azad-Ahmad.

De østjyske lokalpolitikere nærer alle et dybtfølt ønske om, at freden snart vil sænke sig over den samspilsramte folketingsgruppe. I løbet af den seneste uge har deres parti måttet vinke farvel til 236 medlemmer, og der er ikke meget mere end et år, til de skal modtage vælgernes dom. Mandag 16. november 2021 er der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd.

- Det er ikke nemt at være lokalpolitiker, når folketingsgruppen excellerer i øvelser som dem, vi har set i denne uge. Det har jo ikke noget med os lokalpolitikere at gøre, siger Hanne Roed, der er 1. næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland.

Annonce

Håber på ro

Også Mahad Yussuf, medlem af Aarhus Byråd, ser en risiko for, at balladen på Christiansborg får konsekvenser for de radikale kandidater til næste års kommunalvalg.

- Jeg er ked af, at det foregår så offentligt, og jeg håber, at der snart kommer ro på. Det er afgørende, at gruppen, inklusive Ida Auken, får snakket sammen og udredt uenighederne, siger Mahad Yussuf.

For Jan Kjær Madsen, medlem af byrådet i Syddjurs Kommune, forekommer folketingsgruppens trakasserier at være langt væk.

- Det er ikke en debat, jeg er del af. Og det virker langt væk fra vores politiske dagligdag, når vi diskuterer skolepolitik, hvilke naturområder,  der skal beskyttes, og lægger budget for næste år, siger Jan Kjær Madsen.

Annonce

Lange skygger

Om stridighederne på Christiansborg vil kaste så lange skygger, at de når helt til Syddjurs Kommune, er Jan Kjær Madsen i tvivl om.

- Vi snakker meget om det. Men hvad det betyder for os lokalpolitikere, finder vi ud af, om et års tid, siger han.

I Odder er Kresten Bjerre medlem af byrådet. Han opfordrer Sofie Carsten Nielsen til at give Martin Lidegaard, Jens Rohde og Ida Auken en plads i ledelsen.

- Det vigtigste er, at vi holder sammen. Vi er et gammelt, hæderkronet parti,  der før har været gennem kriser. Det klarer vi også denne gang, siger Kresten Bjerre.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Navne

José Carreras fylder 75: Verdensstjerne favner både opera og popmusik

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce