Annonce
Østjylland

Østjyske beredskaber finder sammen om fælles vagtcentral

Fra sidst på året vil ham her og hans kolleger blive tilkaldt via en ny fælles, østjysk vagtcentral. Foto: Martin Ravn
Vagtcentralen placeres i Aarhus og skal efter planen sættes i drift sidst på året. Samtidig oprettes en ny operationschef-funktion, som de to redningsselskaber Beredskab & Sikkerhed samt Østjyllands Brandvæsen også vil være fælles om.

Randers: De to brand- og redningsselskaber, Beredskab & Sikkerhed samt Østjyllands Brandvæsen, er blevet enige om at etablere en fælles vagtcentral. Centralen bliver placeret på Bautavej i Aarhus, hvor Østjyllands Brandvæsen i øjeblikket er i fuld gang med at etablere et helt nyt hovedsæde.

Når den nye vagtcentral efter planen tages i brug sidst på året, vil man samtidig oprette en helt ny døgndækkende operationschef-funktion for begge beredskaber. Operationschefen vil blive tilknyttet vagtcentralen og bliver den, som døgnet rundt 365 dage om året har det store overblik og eksempelvis i forbindelse med større hændelser eller flere hændelser på én gang har kompetencen til at beslutte, hvordan der skal sættes ind, i hvilket omfang og fra hvilke stationer.

Beredskab & Sikkerhed ejes af Favrskov, Randers, Syddjurs og Norddjurs kommuner, mens Østjyllands Brandvæsen er det fælleskommunale redningsberedskab for Samsø, Odder, Skanderborg og Aarhus kommuner. Sammen sørger de for redning og assistance til knap 700.000 borgere. De to beredskaber rykker årligt ud til over 4000 brande, drukneulykker, færdselsuheld og miljøforureninger.

Annonce

Det store overblik

Hos Beredskab & Sikkerhed ser beredskabsdirektør Morten Sønderby Sørensen frem til samarbejdet.

- I dag betjenes der af to vagtcentraler, Rekos i Kolind og Falcks i Aalborg. Det giver indimellem nogle udfordringer for eksempel i forbindelser med større hændelser, hvor der skal trækkes ressourcer fra flere stationer. Derfor har vi nogen tid snakket om det fordelagtige i at gå sammen en én fælles vagtcentral. I forvejen samarbejder vi jo på tværs af beredskaberne, siger han.

Morten Sønderby Sørensen peger videre på, at der med det nye samarbejde også bliver oprettet en døgnbemandet operationschef-funktion.

- Operationschefens job vil umiddelbart kunne sammenlignes med vagtchefernes hos politiet. Det vil helt klart være en fordel, at der i alle døgnets 24 timer sidder én med det store overblik, ikke mindst i situationer, hvor der måske er sket en større ulykke, og indsatsen skal koordineres med andre hændelser i området. Faktisk har vi længe ønsket at få oprettet en sådan funktion, men det har været for dyrt i forhold til vores størrelse og dermed økonomiske formåen. Men med det nye samarbejde er det altså blevet muligt, siger Morten Sønderby Sørensen.

Han understreger, at der er tale om et gensidigt forpligtende samarbejde, hvor begge parter bidrager. Eksempelvis har Beredskab & Sikkerhed en nyudviklet it-platform, som Østjyllands Brandvæsen også er interesseret i at arbejde med.

- Omvendt er det Østjyllands Brandvæsen, som lægger lokaler og andre faciliteter til den nye central, siger Morten Sønderby Sørensen.

Lovende samarbejde

Beredskabsdirektøren kan umiddelbart kun få øje på fordele ved det kommende samarbejde.

- Men naturligvis vil der i den første tid skulle investeres nogle ekstra kræfter hos alle. Forandring kræver altid en særlig indsats, og når man som i dette tilfælde skal arbejde tættere sammen med andre, kan der også være nogle kulturelle ting. Det forsøger vi at imødegå med blandt andet fælles møder og udveksling af vagter, siger Morten Sønderby Sørensen.

Også de to beredskabers bestyrelsesformænd glæder sig over den nye samarbejdsaftale. Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), der er formand for Beredskab & Sikkerhed, siger:

- Vi ser frem til det kommende vagtcentralsamarbejde, som ikke blot er med til at give os den operationschef, som vi har manglet, men også er med til at skabe ét samlet overblik over beredskabets operative enheder, så vi kan stå endnu stærkere, når større og længerevarende hændelser rammer vores kommuner. Jeg er sikker på, at det nye samarbejde vil styrke robustheden i kommunerne, samtidig med at vi kan skabe nye muligheder ved at gå sammen om opgaver i beredskaberne.

Hos Østjyllands Brandvæsen er det rådmand for miljø og teknik i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), som sidder for bordenden i bestyrelsen. Også han er tilfreds med samarbejdsaftalen:

- Beredskaberne i Østjylland skal samarbejde på alle de områder, der skaber værdi for borgerne. En helt frisk robustheds-analyse fra december 2019 peger netop på, at vagtcentraldrift og operativ ledelsesstøtte er områder, hvor vi kan optimere samarbejdet hen over beredskabs- og kommunegrænser. Vi er åbne for at invitere andre beredskaber med i det her partnerskab, hvis det kan styrke vores fælles robusthed og gøre en forskel for borgerne, siger Simsek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce