x
Annonce
Østjylland

Østjyske beredskaber finder sammen om fælles vagtcentral

Fra sidst på året vil ham her og hans kolleger blive tilkaldt via en ny fælles, østjysk vagtcentral. Foto: Martin Ravn
Vagtcentralen placeres i Aarhus og skal efter planen sættes i drift sidst på året. Samtidig oprettes en ny operationschef-funktion, som de to redningsselskaber Beredskab & Sikkerhed samt Østjyllands Brandvæsen også vil være fælles om.

Randers: De to brand- og redningsselskaber, Beredskab & Sikkerhed samt Østjyllands Brandvæsen, er blevet enige om at etablere en fælles vagtcentral. Centralen bliver placeret på Bautavej i Aarhus, hvor Østjyllands Brandvæsen i øjeblikket er i fuld gang med at etablere et helt nyt hovedsæde.

Når den nye vagtcentral efter planen tages i brug sidst på året, vil man samtidig oprette en helt ny døgndækkende operationschef-funktion for begge beredskaber. Operationschefen vil blive tilknyttet vagtcentralen og bliver den, som døgnet rundt 365 dage om året har det store overblik og eksempelvis i forbindelse med større hændelser eller flere hændelser på én gang har kompetencen til at beslutte, hvordan der skal sættes ind, i hvilket omfang og fra hvilke stationer.

Beredskab & Sikkerhed ejes af Favrskov, Randers, Syddjurs og Norddjurs kommuner, mens Østjyllands Brandvæsen er det fælleskommunale redningsberedskab for Samsø, Odder, Skanderborg og Aarhus kommuner. Sammen sørger de for redning og assistance til knap 700.000 borgere. De to beredskaber rykker årligt ud til over 4000 brande, drukneulykker, færdselsuheld og miljøforureninger.

Annonce

Det store overblik

Hos Beredskab & Sikkerhed ser beredskabsdirektør Morten Sønderby Sørensen frem til samarbejdet.

- I dag betjenes der af to vagtcentraler, Rekos i Kolind og Falcks i Aalborg. Det giver indimellem nogle udfordringer for eksempel i forbindelser med større hændelser, hvor der skal trækkes ressourcer fra flere stationer. Derfor har vi nogen tid snakket om det fordelagtige i at gå sammen en én fælles vagtcentral. I forvejen samarbejder vi jo på tværs af beredskaberne, siger han.

Morten Sønderby Sørensen peger videre på, at der med det nye samarbejde også bliver oprettet en døgnbemandet operationschef-funktion.

- Operationschefens job vil umiddelbart kunne sammenlignes med vagtchefernes hos politiet. Det vil helt klart være en fordel, at der i alle døgnets 24 timer sidder én med det store overblik, ikke mindst i situationer, hvor der måske er sket en større ulykke, og indsatsen skal koordineres med andre hændelser i området. Faktisk har vi længe ønsket at få oprettet en sådan funktion, men det har været for dyrt i forhold til vores størrelse og dermed økonomiske formåen. Men med det nye samarbejde er det altså blevet muligt, siger Morten Sønderby Sørensen.

Han understreger, at der er tale om et gensidigt forpligtende samarbejde, hvor begge parter bidrager. Eksempelvis har Beredskab & Sikkerhed en nyudviklet it-platform, som Østjyllands Brandvæsen også er interesseret i at arbejde med.

- Omvendt er det Østjyllands Brandvæsen, som lægger lokaler og andre faciliteter til den nye central, siger Morten Sønderby Sørensen.

Lovende samarbejde

Beredskabsdirektøren kan umiddelbart kun få øje på fordele ved det kommende samarbejde.

- Men naturligvis vil der i den første tid skulle investeres nogle ekstra kræfter hos alle. Forandring kræver altid en særlig indsats, og når man som i dette tilfælde skal arbejde tættere sammen med andre, kan der også være nogle kulturelle ting. Det forsøger vi at imødegå med blandt andet fælles møder og udveksling af vagter, siger Morten Sønderby Sørensen.

Også de to beredskabers bestyrelsesformænd glæder sig over den nye samarbejdsaftale. Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), der er formand for Beredskab & Sikkerhed, siger:

- Vi ser frem til det kommende vagtcentralsamarbejde, som ikke blot er med til at give os den operationschef, som vi har manglet, men også er med til at skabe ét samlet overblik over beredskabets operative enheder, så vi kan stå endnu stærkere, når større og længerevarende hændelser rammer vores kommuner. Jeg er sikker på, at det nye samarbejde vil styrke robustheden i kommunerne, samtidig med at vi kan skabe nye muligheder ved at gå sammen om opgaver i beredskaberne.

Hos Østjyllands Brandvæsen er det rådmand for miljø og teknik i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), som sidder for bordenden i bestyrelsen. Også han er tilfreds med samarbejdsaftalen:

- Beredskaberne i Østjylland skal samarbejde på alle de områder, der skaber værdi for borgerne. En helt frisk robustheds-analyse fra december 2019 peger netop på, at vagtcentraldrift og operativ ledelsesstøtte er områder, hvor vi kan optimere samarbejdet hen over beredskabs- og kommunegrænser. Vi er åbne for at invitere andre beredskaber med i det her partnerskab, hvis det kan styrke vores fælles robusthed og gøre en forskel for borgerne, siger Simsek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Østjyllands Politi: - Det er vigtigt at vi stadig holder sammen - på afstand

Annonce