Annonce
Erhverv

Østjyske godsejere forgyldt: Tjente kvart milliard på cannabis-aktie

Godsejerparret Anne og Stig Gamborg lagde for et par år siden en del af produktionen på Møllerup Gods om til hamp og sælger alskens hamp-produkter på godset web-shop og fra gårdbutikken ved Rønde. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Det familieejede Møllerup Gods ved Rønde er first mover på cannabisproduktion og har haft en dygtig hånd med dets cannabisaktier.

RØNDE: Godsejerparret Anne og Stig Gamborg på Møllerup Gods ved Rønde er driftige folk, som ikke blot har en dygtig hånd med alternative former for drift som cannabis-produktion, verdensballetten med dronning Margrethe som gæst, web-shop, innovative virksomheder og landbrug i gammeldags forstand.

Parret gør sig også ualmindeligt godt indenfor almindelig aktiehandel. Det seneste regnskab for Møllerup Gods viser, at godsets selskab Danish Cannabis er noteret for en finansiel indtægt på 250 millioner kroner, skriver dagbladet Børsen.

Den kvarte milliard dækker over, at Danish Cannabis købte aktier for omkring 33 millioner kroner i 2017. Købsprisen skete til kurs 9 - og de blev solgt for kurs 68 året efter.

Investeringen skete indenfor cannabis-branchen i det canadiske selskab Canopy Growth, som gør sig indenfor medicinsk cannabis. Da selskabet blev opkøbt af Constellation Brands, der er alkoholproducent og står bag blandt andet den populære øl Corona, begyndte aktien sin himmelflugt. På en enkelt dag steg aktien således med 30 procent.

Under Møllerup Gods-hatten ligger en række selskaber, og Danish Cannabis er et af dem. Godsejerparret ejer selskabet sammen med sine fire børn og direktør i selskabet, Lars Allan Thomassen.

Godsejer Stig Gamborg fortæller til Børsen, at Constellation Brands interesse i det canadiske cannabis-selskab skyldes, at cannabis sandsynligvis på sigt kan erstatte netop alkoholen i nogle af dets produkter.

Det er godt to år siden, at Møllerup Gods lagde en del af sin produktion på godset om til hampplanter. Godset har lavet en stor hamp-serie, som sælges blandt andet fra dets web-shop og indeholder en stribe produkter med alt fra øl til chokolade.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce