x
Annonce
Aarhus

Østjyske hoteller holder åbent, men bløder: Hele branchen er i massive problemer

Der er langt mellem gæsterne på Helnan Marselis Hotel i Aarhus. På grund af corona-virus aflyser mange af gæsterne deres ophold og arrangementer. Både hotel og køkken er dog åbent. Billedet her er fra en tidligere lejlighed. Arkivfoto: Kim Haugaard
Helnan Marselis Hotel i Aarhus holder åbent, men har allerede måttet fyre medarbejdere. Samme melding lyder fra resten af hotelbranchen, som er hårdt ramt af aflysninger.

ØSTJYLLAND: Mange brancher lider under den aktuelle corona-krise, men få er så hårdt ramt som hotelbranchen.

- Jeg har ikke et konkret tal for, hvor meget vores aktivitet er faldet, men det er tæt på 100 procent. Det er nærmest alt, der bliver aflyst.

Sådan lyder det fra hoteldirektør Michelle Laursen, der driver Helnan Marselis i Aarhus og Helnan Fønix i Aalborg.

- Vi har ét selskab, som turde holde ved, fordi de kun er 24 deltagere. Ellers er alt aflyst, når det kommer til selskaber og konferencer. Almindelige hotelgæster aflyser også eller dukker bare ikke op, forklarer hun.

Michelle Laursen ønsker ikke at sætte nøjagtigt antal på, hvor mange hun har måttet afskedige, men det drejer sig om knap en tredjedel af staben i alt fordelt på de to hoteller.

- Det er bare ikke sjovt, og jeg er ked af det på de ansattes vegne, for som situationen er, får de jo svært ved at gå ud og finde et tilsvarende job på et andet hotel eller i restaurationsbranchen.

Bliver det nødvendigt at fyre flere?

- Det forventer jeg ikke på nuværende tidspunkt. Vi kører på absolut laveste blus lige nu. Det, der kan ske, er, at vi får decideret påbud om at lukke. Så vil jeg være nødt til at fyre de resterende og genansætte dem, når situationen igen bliver normal. Men jeg kommer ikke til at lukke frivilligt. Vi holder åbent for de gæster, vi trods alt har, og så tager vi alle tænkelige forholdsregler i forhold til at forebygge smitte, siger Michelle Laursen.

Annonce

Hotelansatte kan hjemsendes uden løn

  • Fredag indgik fagforeningen 3F en aftale med de to arbejdsgiverorganisationer Dansk Erhverv og Horesta.
  • Aftalen betyder, at ansatte på hoteller og restauranter nu kan sendes hjem uden løn. Det sker for at redde både job og virksomheder.
  • Ordningen gælder indtil videre frem til 29. marts 2020, hvorefter parterne kan drøfte en eventuel forlængelse.
  • Konkret betyder aftalen, at virksomhederne ikke skal betale løn for de timer, medarbejderne er hjemsendte. Til gengæld har medarbejderne udsigt til at der er et job at vende tilbage til, når forholdene normaliseres.
  • Det usædvanlige tiltag skyldes, at hoteller og restauranter i særlig grad er blevet presset økonomisk af corona-virusset.

350 fyret i hotelkæde

Helnan-hotellerne er ikke de eneste, som er i knibe.

Hos Horesta, der er brancheforening for hoteller og restauranter, lyder meldingen, at branchen samlet set er ude i tovene og i fare for at blive knockoutet.

- Vores medlemmer er under et ekstremt pres i disse timer og dage, og mange af dem er i gang med lukninger og store fyringsrunder, som vil få kolossal betydning for det danske arbejdsmarked. Derfor er der akut brug for tiltag fra regeringens side, som kan lægge en dæmper på dette, siger Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

Eksempelvis oplyste den danske hotelkæde, BC Hospitality Group, der driver flere store hoteller i København, fredag, at den fyrer 350 ansatte som følge af, at omsætningen er halveret i løbet af få dage.

Scandic fyrer 100

Også hotelkæden Scandic, der driver tre hoteller i Aarhus, har allerede måttet afskedige mange medarbejdere. Det fortæller kommunikationschef i Scandic, Daniel Kirchhoff.

- På landsplan har vi afskediget 100 ansatte, og nogle af dem hører hjemme i Aarhus. Det er på hele driftsiden, at vi har afskediget, men der er også sket afskedigelser på vores hovedkontor, fortæller Daniel Kirchoff.

De fleste danskere ser nok statsministerens pressemøde onsdag aften som den skillelinje, hvorfra corona-situationen for alvor fik konsekvenser for Danmark.

Hos Scandic har man dog allerede gennem længere tid kunnet konstatere et fald i antallet af bookinger.

- Det tog rigtig fart i begyndelsen af denne måned, og det er over hele linjen, at vi mærker det. Både antallet af gæster, afvikling af selskaber og konferencer og besøgende i vores restauranter. Det er en meget alvorlig situation, og jeg har svært ved at se, hvor vi ender, for det udvikler sig meget fra dag til dag, siger Daniel Kirchoff.

Helnan Marselis Hotel i Aarhus har normalt en god blanding af både privatgæster og erhvervskonferencer. Begge dele er hårdt ramt på grund den aktuelle frygt for corona-smitte. Arkivfoto: Kim Haugaard

Uset krise

Også de mindre aktører i hotelbranchen har kniven for struben.

Det fastslår Jørgen Christensen, som er direktør i hotelkæden Small Danish Hotels, i en pressemeddelelse.

- Den hårde opbremsning har sendt branchen ud i en krise, som vi ikke tidligere har set magen til. Hoteller og kroer er totalt handlingslammede og kan allerede notere millionstore tab. Vi må sende folk hjem, og det har store personalemæssige omkostninger. Her hjælper udskydelse af moms og skat ikke, når indtægterne totalt udebliver, siger han.

Medmindre der kommer store politiske håndsrækninger til branchen, forudser Jørgen Christensen, at det vil medføre en decideret konkursbølge blandt de små og mellemstore hoteller og kroer.

- Vi forestiller os en aktion a la bankpakkerne under finanskrisen, hvor det danske samfund holdt hånden under bankerne. Nu må bankerne holde hånden under samfundet, og staten bør tage hånd om de små virksomheder, der ikke mindst driver ”udkantsområderne” med mange arbejdspladser og stor betydning for den lokale økonomi, siger han.

Daniel Kirchhoff er kommunikationschef i Scandic og kalder den nuværende situation for meget alvorlig. Pressefoto

Ebeltoft afventer

Hos Ebeltoft Park Hotel forsøger receptionschef Kirsten Bakmann at være fortrøstningsfuld.

- Vi er ikke nået ind i vores højsæson endnu, så indtil videre klarer vi os nogenlunde, men jeg kan da sige så meget, at vi skulle have haft 45 gæster lige nu, og vi er nede på 16, siger Kirsten Bakmann.

Hotellet har booket en række større selskaber og fester i den kommende tid og har indtil videre ikke modtaget nogen aflysninger. Kirsten Bakmann har dog tænkt sig at gribe knoglen og få en afklaring på, hvor folk står med hensyn til at afholde deres fester.

- Min mavefornemmelse er, at folk lige forholder sig afventende lidt endnu. Det hele er jo så nyt. Men jeg er da bekymret over udsigterne. Hvordan ser det ud om en uge? Og ugen efter igen? Og hvor lang tid varer det? Det er jo nok de færreste, der tror på, at det hele er normalt igen om to uger, vurderer Kirsten Bakmann.

I mellemtiden tager hotellet sine forholdsregler ved blandt andet at placere gæsterne med mellemrum i restauranten og være ekstra omhyggelig med rengøringen.

- I receptionen lægger vi nøglerne i sprit, så snart gæsterne har afleveret dem. Vi tager alle de forholdsregler, vi kan. Det er det eneste, vi selv er herrer over, siger Kirsten Bakmann.

Hotelkæden Scandic har indtil videre måttet afskedige 100 medarbejdere på landsplan. Arkivfoto: Kim Haugaard

Det er hård kost

Tilbage på Helnan Marselis Hotel i Aarhus afviser hoteldirektør Michelle Laursen, at hotellet er truet på sin eksistens.

Hun er dog ikke i tvivl om, at corona-virussen kommer til at give økonomiske ar på længere sigt:

- Det er hård kost, men vi er grundlæggende en sund og stærk virksomhed, så vi kommer ikke til at gå ned på grund af det her. Men de indtægter, vi mister nu, får vi jo aldrig tilbage, og det vil give et negativt efterslæb. Det værste er, at ingen aner, hvor længe den nuværende situation kommer til at vare ved. Først når der kommer ro på, får jeg et overblik over, hvor vi ender henne økonomisk.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

På Ebeltoft Park Hotel er der lige nu kun 16 gæster, hvor der skulle have været 45. Indtil videre har man klaret sig uden deciderede afskedigelser, men har i stedet klaret den ved at bede medarbejderne om at være fleksible samt ved at undlade at trække på en gruppe løsarbejdere, som normalt hjælper til. Foto: Google Streetview

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce