Annonce
Aarhus

Østjyske kommuner i corona-alarm: Plejehjem og sundhedscentre gøres klar til patienter

De østjyske kommuner gør klar til at modtage patienter i forbindelse med corona-krisen. I øjeblikket stables der sengepladser på benene over hele Østjylland. Foto: Torben Stroyer
Kommunerne i Østjylland knokler for at skaffe sengepladser, der kan hjælpe sundhedsvæsenet med at håndtere corona-krisen. I Aarhus skal et sundhedscenter rumme op til 85 patienter med Covid-19. I samtlige kommuner er der et stærkt fokus på at sikre plejepersonale nok til opgaverne.

ØSTJYLLAND: En række plejehjem og sundhedscentre i Østjylland står til at blive fyldt med corona-smittede og andre mennesker med behov for behandling.

I kommunerne er plejehjem, plejeboliger og centre med genoptræning afgørende omdrejningspunkter i bestræbelserne på at skaffe sengepladser til håndtere en bølge af østjyder smittet med coronavirus.

Eksempelvis arbejder Aarhus Kommune på at etablere op til 84 pladser til corona-smittede på Vikærgården i Vejlby. Vikærgården fungerer normalt som et genoptræningscenter med korttidspladser, men de første 16 sengepladser er allerede frigjort til mennesker ramt af Covid-19.

- Aarhus Kommunes beredskab er klar, hvis universitetshospitalet i Skejby oplever pres på sengepladser ved en drastisk udvikling i antallet af borgere smittet med coronavirus. Beredskabet kan ændres fra dag til dag, understreger Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Annonce

Vi kan få brug for at udskrive patienter hurtigst muligt, og her spiller antallet af sengepladser og muligheder for efterbehandling i kommunerne en kolossal og helt nødvendig rolle.

Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital

En afgørende indsats

De seneste dage er antallet af indlæggelser af patienter med Covid-19 steget voldsomt på de danske hospitaler.

Den udvikling formodes fortsætte, og det kan give problemer med at rumme alle patienter på Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Randers og Regionshospitalet Horsens.

De tre hospitaler betjener borgerne i Aarhus, Odder, Skanderborg, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner. Hospitalerne og kommunerne samarbejder i såkaldte klynger, hvor der i øjeblikket er stærkt fokus på at skaffe sengepladser nok til at håndtere situationen.

- Kommunernes indsats er helt afgørende for vores mulighed for skaffe kapacitet til at behandle de mest syge patienter. Vi kan få brug for at udskrive patienter hurtigst muligt, og her spiller antallet af sengepladser og muligheder for efterbehandling i kommunerne en kolossal og helt nødvendig rolle, understreger Claus Thomsen, lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Den store test

I forbindelse med corona-krisen har regioner og hospitaler indledt storoffensiver for at sikre plejepersonale nok.

Udgangspunktet er, at markante stigninger i antallet af patienter med Covid-19 vil kræve flere varme hænder. Samtidig er der en risiko for, at der også blandt de ansatte vil komme en del sygemeldinger på grund af coronavirus.

Den samme situation gælder i kommunerne. Avisen har været i kontakt med Aarhus, Odder, Skanderborg, Favrskov, Syddjurs samt Norddjurs kommuner, og alle steder arbejdes der på at opnormere plejepersonalet.

- Det er på plejepersonalet, at vi kommer til at blive testet allermest. Ingen kender det pres, som vi kommer under på grund af mangel på kapacitet på hospitalerne. Og ingen kender det antal smittede, der bliver i vores plejepersonale. Vi skal reelt ruste os til en situation, som ingen er i stand til at beskrive. Det er stor udfordring, forklarer Jesper Hosbond Jensen, kommunaldirektør i Syddjurs Kommune.

Ifølge Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, er det kommunale beredskab klar, hvis universitetshospitalet i Skejby oplever pres på sengepladser ved en drastisk udvikling i antallet af borgere smittet med coronavirus. Foto: Flemming Krogh

Jagten på plejepersonale

I flere østjyske kommuner skal der fra eksempelvis hjemmeplejen frigøres kræfter til corona-indsatsen.

Det sker ved midlertidigt at reducere i ydelser som rengøring.

Desuden prøver kommunerne at inddrage andet personale, som har en form for sundhedsuddannelse. Det kan eksempelvis være fysioterapeuter, der til hverdag arbejder på sundhedscentre og lignende.

- Vi støvsuger alle områder for at finde medarbejdere med sundhedsfaglige uddannelser. Plejepersonale er den afgørende forudsætning for, at vi kan hjælpe med at løfte opgaven, forklarer Lis Kaastrup, koncernchef på ældre og handicap-området i Skanderborg Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

- Skal vi slice ham her? Truede ung mand med kniv og sparkede sidespejl af politibil

Annonce