Annonce
Indland

Østjyske Terma leverer strøm til satellit med tomatplante

Dansk firma sørger for strøm til drivhussatellit, der skal vise, om man kan dyrke tomater på Månen og Mars.

En satellit med en danskudviklet strømforsyning er mandag aften sendt i kredsløb om Jorden.

Opsendelsen forløb efter planen, oplyser afdelingschef Kim Plauborg fra virksomheden Terma.

- Det er en af de mere særprægede opgaver, vi har været med til, siger han.

Opgaven er at finde ud af, om man kan dyrke tomatplanter på Månen og på Mars.

Om bord er et drivhus med kunstig jord, tomatplanter og gødning i form af kunstig urin.

- Satellitten kan rotere om sin egen akse og derved skaber den et kunstigt tyngdefelt, der svarer til tyngdekraften på Månen og på Mars, forklarer Kim Plauborg.

Termas strømforsyning skal sørge for energien til at holde eksperimentet kørende.

Den skal trække strøm ud af satellittens solceller, og så skal den oplade et batteri, så der også er strøm, når satellitten er uden for sollysets rækkevidde.

Kameraer i drivhuset overvåger nøje, hvordan tomatplanterne udvikler sig.

Det har ifølge afdelingschefen været en opgave, der skiller sig lidt ud fra andre opgaver, den østjyske virksomhed har udført.

- Vi har været med til mere avancerede missioner, men den her skiller sig ud, fordi det er så håndgribeligt, siger han.

- Hvis man ultimativt vil en tur til Mars, så bliver det en lang rejse. Så hvis man kunne dyrke friske grøntsager undervejs, vil det være helt perfekt, siger han.

Når eksperimentet er slut, vil det stå klart, hvordan tomatplanten udvikler sig under forhold svarende til forholdene på Månen og på Mars.

Man skal dog ikke stikke næsen op efter, at eventuelle rumtomater kommer tilbage til Jorden for at blive solgt til højestbydende.

- Når missionen slutter, vil satellitten brænde op. Så vi får ikke et udbytte af den eventuelle høst, siger Kim Plauborg.

Satellitten med drivhuset vejer i alt cirka 250 kilo. Strømforsyningen vejer dog blot nogle få kilo, oplyser Kim Plauborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce