x
Annonce
Indland

Østjyske Terma leverer strøm til satellit med tomatplante

Dansk firma sørger for strøm til drivhussatellit, der skal vise, om man kan dyrke tomater på Månen og Mars.

En satellit med en danskudviklet strømforsyning er mandag aften sendt i kredsløb om Jorden.

Opsendelsen forløb efter planen, oplyser afdelingschef Kim Plauborg fra virksomheden Terma.

- Det er en af de mere særprægede opgaver, vi har været med til, siger han.

Opgaven er at finde ud af, om man kan dyrke tomatplanter på Månen og på Mars.

Om bord er et drivhus med kunstig jord, tomatplanter og gødning i form af kunstig urin.

- Satellitten kan rotere om sin egen akse og derved skaber den et kunstigt tyngdefelt, der svarer til tyngdekraften på Månen og på Mars, forklarer Kim Plauborg.

Termas strømforsyning skal sørge for energien til at holde eksperimentet kørende.

Den skal trække strøm ud af satellittens solceller, og så skal den oplade et batteri, så der også er strøm, når satellitten er uden for sollysets rækkevidde.

Kameraer i drivhuset overvåger nøje, hvordan tomatplanterne udvikler sig.

Det har ifølge afdelingschefen været en opgave, der skiller sig lidt ud fra andre opgaver, den østjyske virksomhed har udført.

- Vi har været med til mere avancerede missioner, men den her skiller sig ud, fordi det er så håndgribeligt, siger han.

- Hvis man ultimativt vil en tur til Mars, så bliver det en lang rejse. Så hvis man kunne dyrke friske grøntsager undervejs, vil det være helt perfekt, siger han.

Når eksperimentet er slut, vil det stå klart, hvordan tomatplanten udvikler sig under forhold svarende til forholdene på Månen og på Mars.

Man skal dog ikke stikke næsen op efter, at eventuelle rumtomater kommer tilbage til Jorden for at blive solgt til højestbydende.

- Når missionen slutter, vil satellitten brænde op. Så vi får ikke et udbytte af den eventuelle høst, siger Kim Plauborg.

Satellitten med drivhuset vejer i alt cirka 250 kilo. Strømforsyningen vejer dog blot nogle få kilo, oplyser Kim Plauborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efterlysning: Har du set Maria?

Kronik

Lad os nu tage en dag af gangen

Disse linjer nedfældes på andendagen efter dronningens tale til nationen. Og hvor kan vores dronning dog bringe sine budskaber med enkle og sigende ord. Jeg har deadline i dag, og plejer ofte at få udsættelse med begrundelser som travlhed med foredrag eller børnepasning. Men mine foredrag er alle aflyste. Og jeg er for gammel til, at det er forsvarligt, at jeg træder til. Der kunne ellers godt være brug for en farmor til to livlige drenge på 4 og 1.5 år, når begge forældre arbejder hjemmefra. Jeg havde planlagt et andet tema, men Corona-situationen kalder på lidt dybere eftertænksomhed. Lad mig først sige, jeg er så taknemmelig over at bo i et land, hvor systemet passer på os. Taknemmelig over, at vi er så velpolstrede, at der kan gives tilsagn om milliarder til vores nødstedte arbejdsmarked. Stolt af vores folkevalgte, der, uanset politisk observans, står sammen om at gøre det nødvendige. Men selvom vi er i de bedste hænder og retter os efter myndighedernes anvisninger, så møder jeg overalt en stor frygt for, hvad det her vil ende med. Og frygten er forståelig, men den gør situationen unødvendig pinefuld. Frygten er vores stærkeste negative grundfølelse, sidder i krybdyrhjernen og er medvirkende til, at vi som art har overlevet. Den hjalp os som huleboer til at være forsigtige, så vi ikke lige løb i gabet på en sabeltiger. Men i ”coronasituationen” gavner den os ikke. Hvad kan vi så stille op med denne livsglædedræbende frygt? Vi kan forsøge at flytte fokus, øve os i at sende de negative tanker væk og fylde hjernen med de ting, vi har at være taknemmelige for. Som jeg før har skrevet: Hjernen kan kun én ting ad gangen. Vores hjerne belønner os, når vi gør noget godt. Nu er det tid til de opringninger til ældre i vores netværk, som ikke er så mobile. Og selv om de er mobile, frarådes de fra nu af offentlig transport. Jeg vil ringe en ekstra gang til min søns farmor, som er 96 og bor i Ringsted. Hun er glad og tilfreds, trods den hårde skæbne at blive enke tidligt ved en ulykke, og alt for tidligt at lægge to sønner i graven. Livet har sendt os en uventet gave i en meget grim indpakning, som vi har lyst til at sende retur uåbnet. Men det er ikke muligt. Hvad så? Ja, lad os pakke den ud og se, hvad budskabet er. Jeg kunne forstille mig, at denne krise giver os nye værdier. At vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt i livet. Og min forhåbning er, at vi vil se tilbage med stolthed over at tilhøre en nation, hvor vi klarede krisen ved at stå sammen og vise samfundssind. Og lige et perspektiv: ”I gamle dage blev folket bedt om at gå i krig for fædrelandet, i dag bliver nationen bedt om at blive på deres sofa”, som Ulla Therkelsen rapporterede. Vi må i skrivende stund stadig bevæge os ud i foråret. Og ”luften har godt os” som min far altid sagde, når vi sad og kukkelurede på vores værelser. Lad os bevare modet.

Aarhus

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Aarhus

Hold liv i guitarspillet under coronakrisen: Århusiansk virksomhed underviser elever online

Annonce