Annonce
Østjylland

(Ulovlig) overvågning bør tages mere alvorligt

Annonce

LÆSERBREV: Folketingets Ombudsmand tildeler nu Skanderborg Kommune en gevaldig begmand i en næsten to år gammel sag om ulovlig overvågning af tre af kommunens svageste borgere.

Under et tilsynsbesøg på Sølund i 2015 blev det konstateret, at der ulovligt var installeret døralarmer hos tre beboere uden de nødvendige tilladelser.

Ombudsmanden kalder denne ulovlige overvågning meget kritisabel, og som liberal politiker kan man kun være enig i den hårde kritik af kommunen.

Meget tyder imidlertid på, at kommunen tager relativt ubekymret på sagen. Eksempelvis udtaler borgmester Jørgen Gaarde (S) (http://www.mja.dk/artikel/skanderborg-fr-kritik-af-ombudsmanden):

"Vi efterlever det, ombudsmanden har sagt... Men for denne gruppe borgere kan der være udfordringer, fordi en del af dem ingen pårørende har... Jeg tror ikke, der er nogen, der har lidt overlast, og det er det vigtigste for mig."

I sager om ulovlig overvågning er det dog ikke tilstrækkeligt at vurdere, om borgere har lidt direkte overlast. Det her handler også om retssikkerhed og lighed for loven.

Det bekymrer mig, at kommunen og borgmesteren i snart to år har forsøgt at få denne sag til at flyve under radaren. Først for to dage siden modtog Venstres socialudvalgsformand Christina Bottke en kort telefonisk orientering om sagen. Resten af Venstres byrådsgruppe er endnu ikke orienteret.

Hvorfor skal byrådet informeres om så alvorlige sager via pressen?

Hvordan forventer man egentlig, at politikere kan træffe gode beslutninger, hvis disse politikere ikke orienteres om de problemer, der konstateres rundt omkring i forvaltningen?

Et samfund lider endvidere en alvorlig form for overlast, når myndigheder dels opsætter og dels - efter en eventuel afsløring af brøden - undlader at tage meget stærkt afstand fra ulovlig overvågning.

Denne skade sker, da vi borgere tager bestik af realiteterne og ændrer vores adfærd for at beskytte os mod eventuel overvågning. Hermed indskrænkes den frihed, som vi liberalt sindede vægter så højt. Derfor må der nødvendigvis råbes "vagt i gevær".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce