Annonce
Aarhus

10 år og 165 mio. kroner efter: Nu åbner Maltfabrikken

Fra maltfabrik til folkets fabrik. Maltfabrikken i Ebeltoft er nu klar til officiel indvielse. Det har krævet mere end 10 års udviklingsarbejde og investeringer på 165 mio. kroner at nå i mål med projektet. Foto: Flemming Krogh
Meget er set siden lokale ildsjæle så mulighederne i en forfalden fabrik midt i Ebeltoft. Siden er Maltfabrikken blevet renoveret og forvandlet til et kreativt og folkeligt kraftcenter. Fredag er der officiel indvielse.
Annonce

EBELTOFT:  Fredag 26. juni kan Maltfabrikken i Ebeltoft tage hul på et nyt kapitel, når fabrikken fejrer officiel åbning som lokalt og internationalt center for kultur, kunst og kreative erhverv.

Til indvielse medvirker kulturminister Joy Mogensen (S), repræsentanter fra de største fonde og foreningen bag projektet.

- Med Maltfabrikken får Syddjurs Kommune et kulturelt kraftcenter af den slags, som på én gang beriger sit lokalområde og knytter forbindelser til hele Østjylland, ja til langt ud over landets grænser, siger Ole Bollesen (S), Syddjurs Kommunes borgmester, i en pressemeddelelse.

Annonce

Hjælp fra kommune, private og fonde

Det har krævet mere end 10 års udviklingsarbejde og en samlet investering på 165 mio. kroner at forvandle den gamle maltfabrik i hjertet af Ebeltoft.


Med Maltfabrikken får Syddjurs Kommune et kulturelt kraftcenter af den slags, som på én gang beriger sit lokalområde og knytter forbindelser til hele Østjylland.

Ole Bollesen, borgmester i Syddjurs Kommune


Meget er sket siden en gruppe af lokale borgere i 00’erne kastede deres kærlighed på det nedrivningstruede industrianlæg og satte sig for at redde det.

Indvielsen af Maltfabrikken finder sted i den stemningsfulde gård på fredag kl. 13. Foto: Flemming Krogh

De første midler kom ind via private bidragydere og salg af folkeaktier. Siden støttede Realdania og A.P. Møllerfonden op som de første af flere store fonde. Syddjurs Kommune købte sig ind i projektet med en plan om at fusionere bibliotek, museum og byhistorisk arkiv, og en aftale med Statens Kunstfond sikrede, at Maltfabrikken blev hjemsted for Danmarks nye internationale artist residency.

Maltfabrikken i Ebeltoft

Det har kostet 165 mio. kroner at gennemrenovere og videreudvikle Maltfabrikken. Syddjurs Kommune har givet 35 mio. kroner til projektet. Herudover kommer midlerne fra mange bidragydere – fra private donationer og salg af folkeaktier, til en række fonde med Realdania og A.P. Møller Fonden i spidsen med henholdsvis 44 og 29 mio. kroner.

Bag designet af den gentænkte Maltfabrik står Praksis Arkitekter (bygninger) og Kristine Jensens tegnestue (landskab), som sammen vandt Maltfabrikkens arkitektkonkurrence i et stærkt felt af internationale bidrag.

Den oprindelige maltfabrik blev grundlagt af købmand Søren Buchtrup Lundberg i 1861 og siden videreført som S.B. Lundbergs Maltfabrik af flere generationer af Lundberg-familien. Fra 1986-98 var Maltfabrikken ejet af revisor Bent Fredberg. Helt frem til lukningen i 1998 blev der produceret malt på fabrikken.

Maltfabrikkens åbning markeres fra kl. 13 til cirka 13.45 med officielle taler i gården. Af hensyn til covid-19 er deltagerantallet begrænset idet alle deltagere skal kunne sidde ned under arrangementet.

Fra kl. 15-23, samt lørdag kl. 10-23 er hele Maltfabrikken åben for alle, og der vil være aktiviteter og rullende program.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce