Annonce
Danmark

10.000 flere faglærte i Afrika skal skabe udvikling

Annonce

Der langt mellem de veluddannede håndværkere i Afrika. Faktisk er det svært at få fat i kvalificerede faglærte inden for de fleste fag. Om det så er gartnere, it-folk, VVS’ere eller marketingfolk, så mangler Afrika dem i stor stil. Og det er fuldstændig galimatias, når der samtidig er så mange unge, uuddannede afrikanere uden arbejde.

Hvert år kommer 12 millioner unge afrikanere ud på arbejdsmarkedet – men der skabes kun tre millioner nye job.

Vi skal være med til at give nogle af dem en stærk opkvalificering – og måske ligefrem en god faglært uddannelse. Sådan kan vi være med til at skabe flere arbejdspladser, en bedre økonomi og give unge mennesker mulighed for at drømme og skabe sig et livsgrundlag, der er langt bedre end det, som de står på i dag. Og hvis vi samtidig kaster nogle af de danske styrkepositioner ind i ligningen, så åbner mulighederne sig. Det kunne for eksempel være en dansk vindmølleproducent, der opfører vindmøller i Etiopien, og samtidig uddanner unge etiopiere til elektrikere.

Ud over uddannelsen, jobbet og økonomien, får vi på den måde sat et grønt aftryk i Etiopien og styrket dansk eksport. Det er ren win-win-win.

Jeg mener det alvorligt. Vi skal hjælpe Afrika til at få flere faglærte. Derfor er jeg parat til at lægge hovedet på blokken og sige: I min ministertid skal vi have skabt 10.000 flere faglærte i Afrika. Det er et succeskriterie, som I vil kunne måle og veje mig på.

Og ja, man kan mene 10.000 faglærte er en dråbe i havet, når millioner står arbejdsløse. Men tanken er, at vi sætter en bevægelse i gang. Ved at eksperimentere og inspirere andre vil vi kunne skalere succeserne op. Jeg ved godt, at virkeligheden ikke er helt lige så enkel, som jeg stiller det op her. Og jeg er også helt med på, at der også tidligere er gjort forsøg på at styrke uddannelsen af faglærte i Afrika.


Jeg mener det alvorligt. Vi skal hjælpe Afrika til at få flere faglærte. Derfor er jeg parat til at lægge hovedet på blokken og sige: I min ministertid skal vi have skabt 10.000 flere faglærte i Afrika. Det er et succeskriterie, som I vil kunne måle og veje mig på.


Derfor nedsatte jeg i foråret en taskforce med repræsentanter fra virksomheder, fagbevægelsen, erhvervsorganisationer, civilsamfund og uddannelsessektoren, der har set på, hvilke udfordringer, der står i vejen for at forbedre og udbygge uddannelsen af faglærte i Afrika.

Alt sammen så det bidrager til, at flere får et job med en løn, de kan leve af. Efter et ihærdigt arbejde er taskforcen nu klar med deres resultater. Og de peger på syv primære udfordringer:

1. For få får en uddannelse, der efterspørges

2. Den enkeltes indtægt er utilstrækkelig

3. Der er for få jobs og især unge har svært ved at finde plads på arbejdsmarkedet

4. Der er dårlige vilkår på arbejdsmarkedet

5. Kvinders muligheder er særligt udfordrede

6. Ændring i klima og miljø udfordrer levevilkår og jobskabelse

7. Utilstrækkelige rammevilkår for jobskabelse og faglige uddannelser

Taskforcen har også lagt vægt på, at uddannelserne skal være fleksible, korte og rettet mod arbejdsmarkedet. Det kan være korte kurser i opsætning eller salg af solceller. Eller opkvalificering af ansatte i turismeindustrien, for eksempel kokke eller naturguider. Alt det tager jeg med som et fundament at arbejde videre på.

I første omgang har vi lagt 25 millioner kroner i en pulje, som kan søges af danske organisationer til indsatser, der skal sikre uddannelse af flere faglærte, særligt i Østafrika.

Rasmus Prehn. Pressefoto

Samtidig har jeg bedt task forcen om at fortsætte arbejdet og komme med konkrete anbefalinger til løsninger. I den forbindelse har regeringen lagt op til at afsætte 75 millioner kroner på næste års finanslov. De skal med afsæt i taskforcens anbefalinger bruges målrettet til at styrke opkvalificering og uddannelse i Afrika.

Ud over flere faglærte er der brug for bedre faglærte. De faglærte skal lære det, som virksomhederne har brug for. Her kan den danske model hjælpe. Virksomheder, fagbevægelse og staten skal samarbejde. Heldigvis står jeg ikke alene om mit mål om 10.000 flere faglærte.

Projektet bakkes op af både erhvervslivet, civilsamfundet og uddannelsessektoren, hvilket er afgørende for at nå i mål. For vi skal nå i mål, hvis vi skal skabe håb i Afrika ved fremover skal forhindre, at alt for mange unge afrikanere hvert år kommer ud på et arbejdsmarked med alt for få job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smittetallet skal bankes ned i Aarhus: Kommunens våben er masser af detaljerede data

Sport

Diego Maradona er død af hjertestop

Aarhus

Stabilt men alt for højt: Corona-smitten har stadig godt fat i Aarhus

Annonce