Annonce
Aarhus

10 gange så mange p-bøder til åbningsfesten

420 bilister modtog en parkerings-bøde i lørdags under åbningen af Europæisk Kulturhovedstad. - De holdt ulovligt og generede fremkommeligheden og trafiksikkerheden, forklarer p-leder. Foto: Axel Schütt

Aarhus Kommunes parkeringskontrol havde sendt næsten alle mand på gaden til åbningen af Europæisk Kulturhovedstad for at sikre trafiksikkerheden og henvise til ledige parkeringspladser. Men mange parkerede ulovligt og fik en p-bøde.

AARHUS: Op til 10 gange så mange bilister som normalt fandt lørdag aften i Aarhus midtby en gul parkerings-bøde under vinduesviskeren.

På dagen, hvor Aarhus fejrede sin åbning som Europæisk Kulturhovedstad 2017, myldrede anslået 70.000 mennesker på gaderne i den afspærrede midtby for at se optog og show og deltage i festlighederne.

I den forbindelse skrev Aarhus Kommunes Parkeringskontrol 420 bøder mod normalt 40-100 på en almindelig lørdag.

- Der var massevis af ulovlige parkeringer. Tæt på gadehjørner, på fortove og på steder med standsningsforbud og parkeringsforbud, fortæller teamleder for kommunens afdeling for Parkering og Taxi, Joshua Krogager.

Annonce

Næsten alle på arbejde

Parkeringskontrollen havde næsten alle vagter på arbejde lørdag ligesom en række andre kommunale instanser.

- Forud for åbningsarrangementet havde vi gjort 10-15.000 beboere i midtbyen opmærksomme på parkeringsforholdene, og Fonden 2017 havde meddelt via pressemeddelelser, der blev omtalt i medierne, at byen var afspærret, og der var gratis busser, fortæller Joshua Krogager.

Stiftstidende fortalte i en artikel fredag, at alle parkeringsvagter ville være på arbejde lørdag.

- Jeg vil tro, vi guidede over 1.000 bilister til lovlige parkeringspladser. Det er vores formål at skabe fremkommelighed og trafiksikkerhed - hvis ikke parkeringsvagterne havde været synlige på gaden i lørdags, var byen sandet til i ulovligt parkerede biler.

Joshua Krogager er klar over, at mange beboere i midtbyen også kan have fået en parkeringsafgift, fordi de pladser, de måske plejer at holde på, har været optaget af andre.

Det paradoksale var, at der var masser af ledig plads i parkeringshusene.

- Der var f.eks. 400 ledige parkeringspladser på Kalkværksvej. Og de var tilmed gratis efter kl. 16. Jeg tror ikke, man finder nemmere parkeringspladser, blot 300-400 meter fra Dokk1, hvor det afsluttende åbningsshow fandt sted. Og der er nem adgang fra Åhavevej og Sydhavnsvej ned til Kalkværksvej, siger Joshua Krogager.

Anslået 70.000 mennesker deltog i lørdagens åbningsfest. Mere end 400 af dem fik en p-bøde med hjem. Foto: Kim Haugaard

Der var massevis af ulovlige parkeringer. Tæt på gadehjørner, på fortove og på steder med standsningsforbud og parkeringsforbud.

Joshua Krogager, teamleder Parkering og Taxi, Aarhus Kommune

Politiker kritiserer

Byrådsmedlem Lars Boje Mathiesen (NB) har hørt fra borgere, der fik bøder, og er vred over det. Han kræver, at rådmanden svarer på, om han eller forvaltningen har udstedt en ordre til p-vagterne om at vejlede, i stedet for at udskrive bøder, eller "om det blot har været en udmeldelse til ære for pressen".

- Der foregår en politisk hetz mod bilisterne i Aarhus fra det socialdemokratiske flertal. Og vi bliver nødt til at have klarhed over, om rådmanden har brugt åbningen som et påskud for at tjene ekstra på, at man har afskærmet mange parkeringsmuligheder, siger Lars Boje Mathiesen.

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), afviser angrebet som udtryk for en "fuldstændig idiotisk logik", og fastslår, at han ikke blander sig i den daglige drift.

- Selvfølgelig var der p-vagter på gaden. Det er vanvittigt, at Lars Boje forestiller sig, at folk bare skal sætte deres bil, hvor de har lyst. Tænk, hvis der havde været brug for brandvæsnet og en masse biler holdt i vejen? Ville Lars Boje så stå skulder ved skulder med mig for at forklare, hvorfor brandvæsnet ikke kunne komme frem?

Kristian Würtz fastslår, at vagterne har vejledt mange andre bilister for hver gang de har skrevet én bøde. Og han mener, det er svært at tage kritikken seriøst.

- Især i lyset af, at der var masser af lovlige parkeringspladser. F.eks. på Kalkværksvej.

I grafikken nedenfor kan du se udviklingen i mængden af udskrevne p-bøder over de seneste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ansat på Aarhus Universitetshospital er smittet med coronavirus: 30 personer sættes i karantæne

AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce