Annonce
Kultur

10 nationer er med i opera: Chefen er landeblind

En international flok ved prøvestarten på "Bortførelsen fra seraillet". I forreste række fra venstre Lina Johnson fra Norge, Clara Thomsen fra Danmark, Cassandra Lemoine fra Canada/Portugal, Silvia Micu fra Rumænien, kostumedesigner Mathilde Grebot fra Frankrig og scenograf Emily Bates fra England. På rækken bag dem Alexander Geller fra Tyskland og Martin Lechleitner fra Østrig. Foto: Flemming Krogh
Den Jyske Opera opfører Mozarts "Bortførelsen fra Seraillet". Operachefen har været vidt omkring på landkortet for at finde de medvirkende, der passer bedst til rollerne.

Opera: - Jeg er landeblind, siger Philip Kochheim med et smil.

Meldingen er en forklaring på, at mange nationaliteter er blandet i rollerne, når Den Jyske Opera, der har hjemme i Aarhus, spiller Mozarts "Bortførelsen fra seraillet".

- Jeg vælger efter kvalitet og tager den, der er bedst til rollen, frem for at se på, hvor personen kommer fra, siger Philip Kochheim på dagen, hvor chefen mødes med sangere, dirigent, scenograf, kostumedesigner og lysdesigner samt øvrige medvirkende for første gang.

Vi er i øvelokalet i Frichsparken i Aarhus og midt i januar, så der er en god måneds tid til premieren 21. februar i Musikhuset Aarhus. Derefter tager operaen på turné til og med 4. april.

Kochheim er ikke alene chefen. Han er også instruktør på operaen, alle medvirkende sidder på rad og række, mens Kochheim fortæller om Wolfgang Amadeus Mozart, om "Bortførelsen fra seraillet" og om sine tanker om, hvordan operaen skal udføres i denne udgave. 10 nationer kan tælles blandt deltagerne. Foruden Danmark er det Norge, Sverige, Tyskland, England, Frankrig, Østrig, Rumænien, Tyrkiet og USA.

Kochheim betegner Mozart som "Mister Modern". Selv om stykket er fra 1782, har det stadig betydning og aktualitet, og som instruktør fører Kochheim det frem i tid og iscenesættelse.

Handlingen

I denne opsætning af "Bortførelsen fra Seraillet" indstilles mikroskopet på relationen og dramaet mellem to par, hvis kærlighed udfordres fra andre kanter.
Udgangspunktet er forholdet mellem Konstanze og hendes kæreste gennem lang tid, Belmonte. Et serail var kvindernes kvarter i et osmannisk palads. Ordet harem benyttes også, men især om husstandens kvinder, såvel hustruer som konkubiner.

Han er flot og lidenskabelig, men ludfattig. De har haft en romantisk tid sammen, men så dukker en anden mand op, Bassa Selim. Han er klog, veluddannet og utroligt rig og tilbyder Konstanze en luksustilværelse, som overgår hendes vildeste fantasier. Omvendt er Bassa Selim ikke så lidenskabelig som Belmonte.

Konstanze holdes - sammen med tjenestepigen Blonde og tjeneren Pedrillo - fanget af Bassa Selim i hans seraille, der her er en eksklusiv og elegant lejlighed. De tre blev taget til fange af pirater og solgt til Selim, der har kastet sin kærlighed på Konstanze. Belmonte forsøger sammen med Pedrillo at befri dem. Men splittelsen hos kvinderne er stærk. For ønsker de i virkeligheden at undslippe fra deres gyldne bur?

Nyskrevet

Philip Kochheim har nyskrevet dialogen og arbejdet ud fra Mozarts kunstneriske innovationer.

- Mozart var moderne i den forstand, at hans temaer ofte er universelle og evigt gyldige. Han ligner Shakespeare. Tid og sted betyder ikke meget. Hvad der er vigtigt, er menneskelige relationer, frygt, håb, mangler og svagheder. Mozart er den menneskelige sjæls komponist. Med et stort musikalsk mikroskop undersøger han de forskelligartede forhold mellem kønnene. Vi forsøger at gøre det samme i et fysisk rum, hvor ingen har mulighed for at undslippe deres følelser, siger Philip Kochheim og tilføjer, at Mozarts værker er mere moderne end værker skrevet langt senere i historien.

Der er to sangere på hver af de to hovedroller. Sådan er det, dels fordi det kan være hårdt at synge rollen flere gange på få dage, og med de to er der også taget højde for sygdom.

Clara Thomsen fra Danmark og Lina Johnson fra Norge spiller adelskvinden Konstanze, og som Belmonte synger Alexander Geller fra Tyskland og Sven Hjörleifsson fra Island.

Annonce

Første gang

- Det er første gang, jeg synger i Den Jyske Opera. Rollen som Konstanze er krævende, og det bliver spændende, hvor den fører hen, siger 28-årige Clara Thomsen. Hun har før sunget Mozart, blandt andet i "Tryllefløjten", "Figaros Bryllup" og "Grevinde Maritza".

Hun er uddannet fra Operaakademiet i København ligesom sin medspiller. Begge har talentpriser og hovedpartier med i bagagen, og Linda Johnsen taler glimrende dansk efter otte år her i landet.

- Det bliver sjovt at medvirke her, og Lina Johnson og jeg bidrager med noget forskelligt, siger Clara Thomsen.

- "Bortførelsen fra seraillet" er en co-produktion med Theater Münster i Tyskland, men alle medvirkende er nye, siger Philipp Kochheim.

Operaen kan opleves 10 steder i landet.

Turnéplan

Den Jyske Opera spiller "Bortførelsen fra seraillet" fra 21. februar til 3. april disse steder:

21.-22. og 28.-29 februar: Musikhuset Aarhus
3. marts: MCH Herning Kongrescenter
4. marts: Musikkens Hus, Aalborg
20.-21 marts: Odense Koncerthus
23. marts: Frederiksborgcentret, Hillerød
24. marts: Musikteatret Albertslund
25. marts: DGI Huset, Vordingborg
27.-28. marts: Det Kongelige Teater, København
1. april: Vejle Musikteater
3. april: Alsion, Sønderborg

Clara Thomsen synger hovedrollen Konstanze, som hun deler med Lina Johnson. Foto: Flemming Krogh
Lina Johnson deler hovedrollen som Konstanze med Clara Thomsen. Her er hun i snak med operachef Philip Kochheim og Christoph Gariesen, der spiller Bassa Selim. Foto: Flemming Krogh
Sven Hjörleifsson fra Island (tv.) og Alexander Geller fra Tyskland skiftes til at synge rollen som Belmonte. Foto: Flemming Krogh
Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

2. halvleg er i gang: AGF er fortsat foran

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Kultur

Boganmeldelse: ”Grim” strikkebog er irriterende god

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce