Annonce
Aarhus

Hvornår virker tredje stik, og hvor smitsom er Omikron? Her er 10 spørgsmål til coronaprofessoren

De indlagte på Aarhus Universitetshospital er enten andengangs-vaccinerede, uvaccinerede eller personer, hvor vaccine ikke er slået an, fortæller Lars Østergaard. Foto: Jens Thaysen
Der er et efterslæb i antallet af indlagte på Aarhus Universitetshospital med den nye Omikron-variant. Om en uge eller to ved vi, om den forøgede vaccineindsats kan holde sundhedsvæsenet fra at bryde sammen, eller om det bliver nødvendigt med en samfundsnedlukning.

Op med ærmet og i med nålen. Den nye Omikron-variant er over os, og aldrig før har så mange danskere lagt arm til covid-vaccination på så kort tid.

Vi har blandt andet spurgt coronaprofessoren Lars Østergaard om, hvorfor vi fået så pokkers travlt med nålene, om sundhedsvæsenet risikerer at bryde helt sammen, om det bliver nødvendigt med endnu en nedlukning af samfundet.

Tirsdag morgen var der kun 20 indlagte med covid på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Under fem af dem var så syge, at de måtte indlægges på intensivafdelingen.

Annonce

Hvorfor er der ikke flere indlagte, når vi nu rammes af den nye omikron-variant?

- Der går altid 14 dage til tre uger, fra vi ser de første smittede, til de bliver indlagt. Det er den tid, der går fra, at man udvikler sygdom, og til man bliver så syg, at man skal på hospitalet. Det er derfor, der er et efterslæb, siger Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Hvornår ser vi det store ryk ind?

- I Danmark så vi de første tilfælde for en uge siden. Så vi skal nok en til to uger hen, siger han.

Afstand og ensomhed

Risikerer vi hele sundhedssystemet vælter, hvis folk bliver voldsomt syge?

- Det kan være en af de ting vi kigger ind i, og som gør alt hvad vi kan for at forberede os på. Det kan risikere at ske, men vi håber det ikke, siger Lars Østergaard.

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor hårdt omikron rammer Danmark, men om en uge eller to, er vi meget klogere, konstaterer Lars Østergaard. Foto: Jens Thaysen

Det har været meldt ud, at der kun er ti ledige intensivpladser tilbage i Danmark. Hvis vi løber tør, er den eneste løsning at aflyse en række planlagte operationer på landets sygehuse.

- Det er den prioritering, man har foretaget fra de centrale myndigheders side. Alt afhængigt af, hvor belastet sundhedsvæsenet kommer til at blive, vil man være nødt til at aflyse planlagt kirurgi, og ambulante aktiviteter, der ikke er livs- og førlighedstruende, siger han.

De indlagte er enten andengangs vaccinerede, uvaccinerede eller folk, hvor vaccinen af den ene eller anden grund ikke har virket.

Lars Østergaard

Og hvis det ikke skaffer pladser nok?

- Før det kommer til at ske, vil man lave flere restriktioner. Vi har hele tiden en samfundsnedlukning i baghånden - men det er der bare ingen, der har lyst til. Men det kan blive realiteten i yderste konsekvens, siger han.

For at redde livet, hvis det viser sig omikron er voldsomt dødelig?

- Afstand og ensomhed er desværre den bedste opskrift, siger han.

Annonce

Det effektive tredje stik

Der er dog et andet, meget effektivt våben i arsenalet. Det tredje stik virker tilsyneladende ret godt mod den nye onde variant.

- Ifølge de tal, vi har - de er ikke fra Danmark - er risikoen for at blive smittet med omikron fem procent større end risikoen for at blive smittet med delta-varianten, hvis man er vaccineret tre gange. Hvis man kun har fået to stik, er risikoen 20 procent større. Derfor er det blevet meget vigtigere at få det tredje stik. Og det er derfor, vi arbejder alt hvad remmer og tøj kan holde, for at få så mange som overhovedet muligt over 40 år vaccineret med det tredje stik, siger Lars Østergaard.

Men omikron-varianten er der vigtigere end nogensinde at få der tredje stik, fordi forskelle på to eller tre stik er mere udtalt end over for delta-varianten. Foto: Jens Thaysen

Hvor lang tid går der, inden man har fuld effekt af det tredje stik?

- Mellem en uge og 14 dage, siger han.

Når man er vaccineret tre gange, er man så på den sikre side rent smittemæssigt?

- De indlagte er enten andengangs-vaccinerede, uvaccinerede eller folk, hvor vaccinen af den ene eller anden grund ikke har virket, siger han.

Hvis alle ens kolleger er ved at være vaccineret med det tredje stik, kan vi alle så ikke møde ind på arbejdspladsen, selv om man sidder tæt?

- Det er en individuel vurdering, hvordan virksomhederne vil håndtere det. Men hvis jeg var chefen, ville jeg tænke, der var en risiko for at alle blev nære kontakter, og ikke kunne møde på arbejde. Ved at lade nogen arbejde hjemme spreder man risikoen, siger han.

Annonce

Test inden jul?

Er det en god idé at købe og anvende en af de nye selvtests inde jul?

- Hvis man skal være sammen med sårbare personer, er det måske en meget god idé med en selvtest. Omvendt må de ikke give en falsk tryghed, for så gode er de heller ikke, og kvaliteten af de forskellige fabrikater er varierende, så jeg ville ikke bruge det til et carte blanche, siger Lars Østergaard.

Er det bedre med en PCR-test eller belaster det sundhedsvæsenet for meget?

- Der er jo også en begrænsning i kapaciteten. Men det er altid bedre med en test end ingen test, og får man en positiv antigentest (kviktest/lyntest/hurtigtest, red.), skal man alligevel have lavet en PCR-test bagefter. Vi ved heller ikke ret meget om, hvor godt hurtigtest virker på omikron, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Navne

Mangeårig DR-profil og valgvært fylder 80: - Journalistikken har forandret sig

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Annonce