Annonce
Kultur

100 år med 'All that jazz': 380 koncerter og arrangementer venter i Aarhus

Den autentiske jazzstemning var intakt på Bent J., da Aarhus Jazzfestival præsenterede sit program for 2019. Foto: Kirstine Sckerl
Den 31. Aarhus Jazzfestival markerer 100-året for jazzens indtræden i Aarhus. Mere end 380 koncerter og arrangementer er på programmet.

AARHUS: Duften af cigarrøg og fadøl hænger stadig i væggene på gode gamle Bent J., selv om det legendariske spillested i dag ligger i Den Gamle By.

Stemningen var dog autentisk som i tidligere tiders jazzdage, da Aarhus Jazzfestival præsenterede sit program på det gamle værtshus, hvor gæsterne blev taget imod med hyggejazz og "Aarhus-sæt".

Temaet for årets jazzfestival er "Jazz gennem 100 år", der markerer 100-året for den allerførste jazzkoncert i Aarhus.

Den fandt sted i 1919 på Hotel Terminus i Ryesgade 3, hvor boghandlen Arnold Busck nu ligger. Koncerten blev spillet af Aage Rasmussens orkester og blev startskuddet for en lang jazztradition i Aarhus.

Jazzen lever fortsat i bedste velgående, og dette års jazzfestival viser nogle af de mange stilarter den gennem 100 år har forgrenet sig i.

- Lige nu er vi på museum og kan se tilbage på 100 års jazzhistorie. Men vi ser også frem og programmet viser en mangfoldighed, kvalitet og fornyelse, indledte Mads Kjær Jensen, formand for Aarhus Jazzfestivals bestyrelse.

På programmet er mere end 380 koncerter og arrangementer. Jazzen vil lyde fra byens torve, spillesteder, caféer, Dokk1 og Domen, men også alternative miljøer som Sydhavnen og Institut for (X) er med. 43 spillesteder bidrager til festivalen, som finder sted 13.-20. juli.

Annonce
Den hollandske jazzsangerinde Caro Emeral rummer flere årtiers lyd og rammer tidløse melodier og sang, der kan hensætte dig til 1920’ernes Gatsby-univers det ene øjeblik og 50’erne og 60’ernes beatgeneration det andet. Hun giver koncert med Aarhus Jazz Orchestra. Foto: Adrie Mouthaan

Internationale stjerner

Et af dem er Musikhuset Aarhus, der har øget sit engagement i festivalen.

- Vi synes, det er utrolig vigtigt, at vi som by kan arbejde sammen på tværs og skabe noget i fællesskab, derfor bidrager vi oså med ikke bare økonomi men også ressurcer til Aarhus Jazzfestival. Vi har i år rekord-mange koncerter på programmet med et højt niveau både dansk og internationalt. Vi lægger ud med en gallaåbning i samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra for fjerde år i træk, hvor vi ønsker at lave noget enestående ved at sammensætte jazzorkestret med en international stjerne, som kommer eksklusivt til Aarhus, sagde Mette Kier, programchef.

Tidligere år har det været Melody Gardot, Jamie Cullum og David Sanborn, som Aarhus Jazz Orchestra har 'leget med'. Denne gang er det sangerinden Caro Emerald, som kommer til byen.

- Hende har vi jagtet gennem noget tid. Hun bliver sammenlignet med Amy Winehouse, men havde ikke så mange arrangementer, så Aarhus Jazz Orchestra har lavet en del nye arrangementer specifikt til denne koncert, sagde Mette Kier, der også kan byde jazzkometen Gregory Porter tilbage til Aarhus.

De solide navne har sat gang i billetsalget, som ellers kan være udfordret af, at Aarhus Jazzfestival finder sted i ferieugen 29. Men der er også gratis jazzkoncerter i Musikhuset, som ikke kræver billet, understregede Mette Kier.

30 år med jazz i Ridehuset

Midt i 100 års jubilæet for jazzen i Aarhus, kan Aarhus Jazz Orchestra fejre et mindre jubilæum - 30 år med koncerterne "Ridehuset Svinger", som begyndte i 1990 med det daværende Klüvers Bigband på scenen.

- Det er fire dage med masser af god musik, fællesskab og god stemning, solister i verdensklasse og fri entré, sagde Anders Ørbæk, kunstnerisk ansvarlig og producent ved Aarhus Jazz Orchestra.

I år er der 16 koncerter på programmet med både "uge løver" og "garvede løver". Der bliver både en mindre scene i et telt på Officerspladsen og en stor scene i Ridehuset. Her vil der som noget nyt også vil være fællesspisning inden koncerterne.

- Vi har også vores egne aftenkoncerter som i år er sammen med cubanske Dafnis Prieto, lidt af en verdensstjerne inden for latinjazz, så det er derfor, at vi har valgt at kalde vores program for "Cuban Big Band Nights", forklarede Anders Ørbæk.

Der er masser af jazz og løjer på Dokk1 under jazzfestivalen for både børn og deres familier. Pressefoto

Jazz for store og små

Aarhus Jazzselskab arrangerer traditionen tro fire koncerter i Kunsthall Aarhus, men rykker i samarbejde med Spot også udendørs på scenen i åen ved Immervad.

På Dokk1 er der under Aarhus Jazzfestival jazz og aktiviteter for børn og deres familier. I det hele taget venter der mange musikalske oplevelser for det yngste publikum under festivalen.

Jazzfestivalens traditionsrige telt på Bispetorvet er sendt på pension, i stedet låner man i år Zirkus Nemos scene og har langborde til publikum under åben himmel.

Der bliver hele tiden føjet nye arrangementer til programmet, så følg med på www.jazzfest.dk

Aarhus Jazzfestival løber fra 13. til 20 juli.

Grafiker Finn Nygaard har designet årets plakat il Aarhus Jazzfestival, og den har for nyligt vundet guldmedalje i Graphis Poster Annual 2020. Motivet er Art Blakey (1919-1990). Finn Nygaard har tidligere tegnet plakater til festivalen. De og andre kan opleves til Dansk Plakatmuseums pop up-udstilling af jazzplakater, der er åben frem til 11. august i museets udstillingsbygning i Den Gamle By. Illustration: Finn Nygaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce