Annonce
Kultur

100.000 til socialt udsatte: Suspekt overraskede med fornem pris

Emil Simonsen fra Suspekt rækker hånden frem i lykønskning til Fundamentets noget befippede stifter, Steffen Rasmussen. Med "Plads Til Forskelle"-prisen følger 100.000 kroner. Foto: Jens Thaysen

Den århusianske organisation, der hjælper socialt udsattte borgere, fik torsdag overrakt "Plads Til Forskelle"-prisen på 100.000 kroner. Bag prisen står blandt andet rapgruppen Suspekt og Muskelsvindfonden.

AARHUS: Reaktionen var uimodståelig.

Både hos de unge i salen og hos Steffen Rasmussen, den daglige leder af Fundamentet, der torsdag eftermiddag blev overrasket midt i et foredrag på Egå Ungdomshøjskole.

For ind ad døren trådte Theis Petersen, indsamlingschef i Muskelsvindfonden, og de tre medlemmer af rapgruppen Suspekt.

Med sig havde de den nyindstiftede pris "Plads Til Forskelle", der er blevet til i et samarbejde mellem Grøn Koncert, Muskelsvindfonden, Hummel og Suspekt.

Prisen på 100.000 kroner går til Fundamentet for dets indsats for sårbare og socialt udsatte borgere i Aarhus.

Mens Steffen Rasmussen gik noget i stå og lige skulle afkode situationen, lød der fra salens 16-19-årige unge en mærkbar og eskalerende jubel, da det gik op for dem, hvem der pludselig stod foran dem.

- Jeg kan godt forstå, at I giver en stor hånd til de tre herrer, sagde Theis Petersen og nikkede med et smil til Suspekt.

- Men vi er her for at give en pris, tilføjede han.

Annonce

Fundamentet

Fundamentet, stiftet af Steffen Rasmussen, har de seneste tre år hjulpet både unge og ældre socialt udsatte med alt fra NemID til jobansøgninger; fra mentor-ordninger og lektiehjælp til gratis psykologhjælp, akupunktur, massage og fysioterapi.I den første tid fik omkring 20 borgere hjælp. I dag er tallet over 200.

13 personer er i dag på lønningslisten hos Fundamentet - og alle får lige meget. Dertil kommer 90 frivillige.

Steffen Rasmussen oplyser, at budgettet det første år var på 100.000 kroner. I år satser han på, at Fundametet kan skaffe 2,4 mio. kroner til det sociale arbejde.

"Plads Til Forskelle"-prisen, som Fundamentet netop har modtaget, følger en anden pris på ligeledes 100.000 kroner fra Lars Erik Andersens Familiefond.

Læs mere om Fundamentet: www.fundamentet.org

Prisen på 100.000 kroner vil blandt andet gå til arbejdet med socialt udsatte børns rettigheder, fortæller Fundamentets stifter, Steffen Rasmussen. Foto: Jens Thaysen

"Vildt rørende"

- Jeg fik måske lige mit livs chok derinde, sagde Steffen Rasmussen efter at have sundet sig et øjeblik.

- Egentlig vil jeg hellere have, at det handlede mindre om mig og mere om alle de andre. Det er fedt for Fundamentet og for alle dem, der arbejder der. Det er jo ikke længere mig, der laver det hele, vi er lige om det nu.

- Men det var selvfølgelig vildt dejligt og vildt rørende.

- Prisen betyder, at der er nogle flere mennesker, vi kan hjælpe. Og vi har nogle drømme lige nu, som vi ikke har råd til, så det er rigtig dejligt.

Hvilke drømme?

- Jeg har for eksempel kontakt med nogle børn, som har det svært, og som har brug for hjælp i forhold til deres rettigheder. Så sent som i går talte jeg med en jurist, som jeg drømmer om at få til at arbejde sammen med os.

- Nogle af pengene vil formentlig gå til ungepuljen, der er hjælp til unge hjemløse og andre, der skal have hjælp til at komme tilbage til livet. Andre penge vil sikkert gå til borgerhjælpspuljen, der for eksempel kan hjælpe folk med krigsskader til at få kontakt med en rigtig god fysioterapeut.

Udenfor det normale

"Plads Til Forskelle"-prisen blev skabt op til Grøn Koncert i 2016.

Tre af bagmændene, Suspekt, lod til at nyde øjeblikket ved at overrække de 100.000 kroner.

Efterfølgende fandt vi en rolig plet for at høre nærmere om baggrunden for prisen. Med Emil Simonsen - eller Orgi-E, som han også kalder sig - som ordfører.

- Vi satte os ned sammen med Muskelsvindfonden for halvandet år siden for at finde ud af, hvordan vi bedst kunne folde ideen med "Plads Til Forskelle" ud.

- Siden vi i Suspekt går meget op i fodbold, kom vi på at designe en fodboldtrøje; en Hummel-holdtrøje, som man kunne tage på og sige: Jeg står inde for det her; jeg er med på det her hold.

- Dén har man kunne købe i vores internetshop og til Grøn Koncert. Overskuddet fra salget har sammen med pantsalget fra Grøn Koncert givet os mulighed for at dele de 100.000 kroner ud.

Der var i alt syv nominerede til prisen. Vinderen - Fundamentet - blev fundet via en afstemning på Grøn Koncerts hjemmeside.

- Alle de syv nominerede fortjente prisen, lød det samstemmende fra Suspekt.

- Men Fundamentet fortjener den i høj grad, fordi de netop gør plads til forskelle, sagde Emil Simonsen.

- Det er et sted for folk, som måske ikke lige passer ind i den "normale" verden. Hvilket er også noget, vi selv står for i Suspekt, smilede han.

- Fundamentet er i hvert fald en energisk organisation uden særligt mange midler; derfor vil vi gerne være med til at give det videre, vi har akkumuleret.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce