Annonce
Danmark

100 procent i rente: Ny lånetjeneste er indklaget til forbrugerombudsmanden

De typiske lån på Primutu.dk er på beløb mellem 1000 og 3000 kroner, og ofte skal låntager betale det dobbelte af det lånte beløbet tilbage måneden efter. Screenshot fra lånetjenesten Primutu.dk 12. december 2018.

Forbrugerombudsmanden har modtaget en klage over lånetjenesten Primutu. Den uafhængige myndighed vurderer nu, om den skal tage sagen op og undersøge lovligheden af tjenesten.

Er det erhvervsvirksomhed, når en hjemmeside tjener penge på at facilitere lån mellem private? Og er det erhvervsvirksomhed, når private udlåner til adskillige andre private, de ikke kender, med profit for øje?

De spørgsmål skal forbrugerombudsmanden snart vurdere, hvis den uafhængige myndighed vælger at starte en sag på baggrund af en klage, den har fået over lånetjenesten Primutu.

- Vi skal først vurdere, om der er grundlag for, at vi tager sagen op til nærmere behandling, siger Jacob Tanderup Linkis fra Forbrugerombudsmanden, der også påpeger, at han ikke kan udtale sig om lovligheden af den konkrete hjemmeside på nuværende tidspunkt.

Primutu.dk udøver en form for match-making mellem private långivere og låntagere, der ofte skal betale 100 procent i rente for en måneds lån, og hvor de årlige omkostninger, ÅOP, derved kan nå svimlende højder op til 1200 procent. Men ifølge siden selv, hører den ikke under lovgivning om finansiel virksomhed, fordi den er en såkaldt "peer-to-peer virksomhed". Ifølge forbrugerombudsmanden er det dog relevant at se på, om der på eller via hjemmesiden drives erhvervsvirksomhed. Hvis det er tilfældet, skal den danske forbrugerlovgivning nemlig overholdes.

- Det er ikke ulovligt at låne penge mellem private. Man må godt låne penge til sine børn, og venner kan låne penge til hinanden. Men så snart långivning foregår som erhvervsvirksomhed, vil der være en lang række forbrugerbeskyttende regler, der skal overholdes. Det betyder blandt andet, at långiveren skal give en række kreditoplysninger og lave en kreditvurdering af låntageren. Det betyder også, at der er fortrydelsesret på lånet. Der skal ikke nødvendigvis så meget til, for at man bliver anset som erhvervsdrivende. Hvis man tjener penge på mere systematisk at låne ud til folk, man ikke kender, vil der være en formodning for, at man er erhvervsdrivende. Det er ikke et krav, at långivningen er ens fuldtidsbeskæftigelse. Bierhverv kan godt have karakter af erhvervsvirksomhed. Selvom långiverne i egen optik bare er private personer, som låner ud til andre på nettet, kan de altså godt være erhvervsdrivende i lovens forstand, siger Jacob Tanderup Linkis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce