Annonce
Aarhus

11-årig endte under bus i Risskov: Nu kritiserer lokale 'tåbeligt' kryds

En dobbeltrettet cykelsti stopper brat ved et kryds ved Vejlby Centervej, og det skaber farlige situationer siger lokale, efter en 11-årig pige onsdag blev ramt af bus i en højresvingsulykke. Foto: Jens Thaysen

Onsdag slap en 11-årig pige mirakuløst for større skader, da hun endte under en bus i en højresvingsulykke på Vejlby Centervej i Risskov. Lokale kalder krydset for tåbeligt indrettet og håber, at ulykken kan skubbe på for en anden løsning.

En cyklist. En stor bus, der svinger. Kontakt.

Alle de værste elementer var til stede ved en ulykke onsdag eftermiddag i Risskov, hvor en 11-årig pige kom på cykel ad Vejlby Centervej, da en bus svingede til højre op ad Skejbyvej uden at have øje på pigen, som derfor endte under bussen.

Men ganske mirakuløst kunne pigen trækkes ud fra linje 14-bussen uden de store skader.

Ifølge de seneste vidneforklaringer til politiet stod pigen af cyklen i krydset og trak over, men højresvingsulykken i netop det kryds er ifølge flere lokale borgere, ulykken, der ventede på at ske.

- Det har været et spørgsmål om tid, siger Marianne Harving Nicolaisen, der bor i Vejlby Risskov og arbejder på Vejlby Centervej, og derfor dagligt kører gennem krydset.

- Jeg er ofte tæt på at blive strejfet af en bus, og jeg har det dårligt, når jeg sender min datter samme vej, siger hun.

Et tåbeligt kryds kalder taxichauffør Søren Hübertz Thomsen også den valgte løsning, hvor en dobbeltrettet cykelsti pludseligt stopper ved krydset og leder cykler først over et fortov og så gennem et fodgængerfelt.

- Den løsning har undret mig i mange år. Det farlige er, at cyklisterne kommer kørende på cykelstien, som ikke løber med vejen, og derfor pludselig dukker op i bilisternes blinde vinkel. Andre zigzagger gennem de to bomme og cykler direkte ud i fodgængerfeltet uden at stå af cyklen, siger Søren Hübertz Thomsen.

Annonce

Et nødvendigt kompromis

Hos Aarhus Kommune erkender man, at krydset ikke er perfekt indrettet, men et nødvendigt kompromis for at få en dobbeltrettet cykelsti på en så stor vej.

- Udfordringen har været, at man skulle lave en lang, sikker dobbeltrettet cykelsti, men den kan man ikke fortsætte i så trafikeret et kryds som på Vejlby Centervej, siger Kristian Thomsen, trafikkoordinator ved Aarhus Kommune.

- Derfor har man af sikkerhedsmæssige årsager lavet bomme og gjort, at man skal trække over. Ingen elsker sådan en løsning, men hvis alternativet er, at man ikke kan lave en dobbeltrettet cykelsti, så er det måske det lille bidrag, cyklisterne skal give for at have cykelstien, siger Kristian Thomsen.

Men vi hører, at der er mange, der endda cykler direkte over, fordi cykelstien slutter så brat, gør det ikke, at man overvejer at lave det om?

- Det er elementær lærdom, at man ikke cykler i et fodgængerfelt. Man skal kende færdselsreglerne, og man må ikke falde for fristelsen til at sige "det forstår vi ikke" til regler, som gælder alle andre steder, siger han.

Løbende diskussioner

Onsdagens ulykke skete ifølge de første meldinger, selvom den 11-årige cyklist huskede at stå af cyklen og trække over, og det er en god lejlighed til at overveje, om krydset er for farligt, lyder forhåbningen.

- Det er bare et håbløst kryds. Der opstår mange situationer dagligt, fordi der kun er en cykelsti og et fortov på den ene side af vejen, og fordi det er et trafikknudepunkt især om morgenen, hvor biler, cyklister og gående mødes på den ene side, siger Marianne Harving Nicolaisen.

Aarhus Kommune overvejer altid efter ulykker, om krydsene er optimalt sat op. I sidste uge blev det blandt andet vedtaget, at der skal males en blå cykelstribe og gives længere grønt til cyklister og fodgængere ved Randersvej efter flere ulykker.

- Vi diskuterer løbende løsningerne i krydsene gennem færdselsmøder med politiet, og det gør vi også, hvis vi får borgerhenvendelser på, at et kryds ikke er sikkert, siger kommunens trafikkoordinator.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce