Annonce
Østjylland

11 børn har fundet den gode impuls

»Joachim er blevet langt gladere. Det er en fantastisk sidegevinst,« siger Dorthe Pedersen fra Hørning om sønnen Joachim. Privatfoto

11 børn, der kæmpede med svære problemer i skolen og socialt, har fået vendt udviklingen i en positiv retning.

Børn, der slås med indlæringsproblemer, koncentrationsbesvær og måske problemer med kammeraterne, kan få hjælp af en helt enkelt terapiform, hvor de nogle gange om ugen får massage af deres forældre i ansigt og på hænder og fødder.

Det lyder mærkeligt, og det gjorde det også nogle af de forældre, der alligevel valgte at få deres børn med i et forsøg på et halvt år, hvor metoden blev testet.

Ansigts Refleks Terapi

Jens Hvalsøe har brugt en såkaldt refleksterapi/-massage i ansigt og på hænder og fødder for at hjælpe børn med specielle behov i et forsøg.

Konceptet er udviklet af Lone Sørensen, zoneterapeut, kinesiolog og akupunktør, der har arbejdet med hjerneskadede børn og voksne.

Hun mener, metoden kan hjælpe børn og voksne m. diagnoser som: Hjerneskade, Downs syndrom, neurologiske lidelser, adhd, epilepsi, ordblind-hed, hormonel sygdom, kemisk ubalance, fx. sukkersyge, og autisme. Metoden kalder hun også for temprana.

11 familier med 12 børn har deltaget i pilotprojektet i Skanderborg.

Men deres skepsis forstummede. Det fortæller de nu, hvor forsøgsperioden er slut.

Annonce

Forsøgets erfaringer er nu samlet i en rapport, hvor de enkelte forældre har bidraget med deres vurderinger.

Inspireret af sit eget barn

Forsøget blev iværksat af skolelærer Jens Hvalsøe i Skanderborg for et lille år siden. Og det er også ham, der nu har stået for at indsamle forældrene vurderinger.

Hans sigte var lige fra starten at forsøge på at hjælpe børn, der kæmper med problemer - lige fra ordblindhed til indlæringsvanskeligheder, besvær med koncentration og socialt samspil.

Han var inspireret af de gode erfaringer, han havde gjort med sit eget barn - Peter, der nu er seks år og som er spastisk lammet, og som fik et stort positivt udbytte, da Jens Hvalsøe begyndte at behandle ham med den specielle terapi , der kalder for ansigts refleksterapi.

Annonce

Det er særdeles opløftende

Ud fra forældrenes svar i spørgeundersøgelsen kan det konkluderes, at resultaterne er særdeles opløftende, og på alle parametre.

Det er dog ikke en mirakelmetode, hvor der bare er 100 procent garanti for positiv effekt. Det velsker fra barn til barn. Men overordnet har børnene haft et rigtigt godt udbytte.

Grundlæggende trives børnenes markant bedre efter, deres forældre begyndte at give dem den faste terapimassage.

Før de startede, sagde forældrene, at 34 procent af børnene trivedes dårligt eller meget dårligt. Mens et tilsvarende antal på 34 procent sagde, at deres børn trivedes godt eller meget godt.

Bagefter er der ingen forældre, der vurderer, at deres børn trivedes dårligt eller meget dårligt. Og hele 83 procent oplever, at deres børn trives god, meget godt eller særdeles godt.

Annonce

Fem markante plusområder

Desuden har Jens Hvalsøe spurgt forældrene, hvordan det gik med deres børns evner på en række områder. På især fem områder har der været fremgang.

I nævnte rækkefølge er det indlæring, evne til at læse, skrive/stave, læse lektier og koncentrere sig.

De tilsvarende fem områder, hvor fremgangen har været mindst - men den har dog været der - er på forældrenes vurdering af børnenes ordforråd og tale, evne til at få venner, nattesøvn, finmotorik og grovmotorik.

Gennemgående har børnene vist størst fremgange på de områder, hvor de før havde de største problemer. Og det er især områder, der alle har betydning for deres skolegang.

Ingen af forældrene har noteret bivirkninger eller ubehag ved at arbejde med massagen med deres børn. Langt de fleste finder behandlingerne behagelige og afslappende.

Og der er ikke nogen af forældrene, der ikke vil anbefale refleksterapi til andre forældre.

Annonce

Resultater over tid

Af de 12 børn, der startede i forsøget, har forældrene til ét barn været nødt til at sætte behandlingerne på pause på grund af sociale begivenheder i familien. Og forældrene til et enkelt barn har standset behandlingen før tid, fordi de ønskede resultater udeblev.

For nogle af børnene viste de positive resultater sig hurtigt, for andre var forandringerne først tydelige efter flere måneder. Jens Hvalsøe gør opmærksom på, at man som forældre normalt bør forvente en samlet behandlingsperiode på cirka 12 måneder, selv om pilotprojektet kun har varet i seks måneder.

Han gør også opmærksom på, at de positive resultater for det enkelte barn også har stor betydning for forældre og søskende.

»Og metoden giver tydelige og markante positive resultater ikke kun for en bestemt målgruppe, men for en meget varieret gruppe af børn med specielle behov,« skriver han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Østjylland

Børn skal kun møde uddannede voksne i børnehaver og vuggestuer: Nu bliver medhjælpere uddannet til assistenter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce