Annonce
Kultur

12 fynske og jyske: Hvilken festival passer til dig?

Festivalpladsen er fyldt foran den store scene på Jelling Festival. Arkivfoto: Frank Nielsen

Sommeren byder på mange musikoplevelser fra de helt store hit-navne til amatører indenfor alle genrer. Sætter du pris på kolonihavestemning og sø-udsigt, campingvognhygge og fællessang, hård rock og farverige cocktails, så er der også en festival for dig. Vi guider til et udpluk af de jyske og fynske musikfestivaler denne sommer.

Brødtekst

Annonce

Spot Festival

Spotfestival fylder Aarhus med musik 3. og 4. maj. Arkivfoto: Flemming Krogh

Den aarhusianske forårsfestival sætter spot på upcoming bands og etablerede artister, der har internationalt potentiale. Det er danske og nordiske musikere og sangere, man kan opleve på festivalens spillesteder i byen fredag og lørdag, 3. maj til 4. maj 2019. Blandt koncerterne spiller poppede Aksglæde, anmelderroste Tuvaband og eksperimenterende Efterklang. Billet til begge dage koster 550 kroner (inden 1. april) og 360 kroner for unge under 25 år (inden 31. marts). Se hele programmet på spotfestival.dk.

Midtfynsfestival

Allan Olsen optræder på Midtfynsfestival, når den genopstår i år. Arkivfoto: Michael Bager

Der er nostalgi og folkefest på dyrskuepladsen i Ringe 24. og 25. maj. Midtfynsfestivalen genopstår samme sted, hvor den blev lukket ned i 2003. Det er navne som Allan Olsen, Sys Bjerre, Sveistrup og Juncker, der skal stå for at skabe den folkelige festival. For at understrege det folkelige faciliterer festivalen en dialog mellem musikere og publikum. De sidste kan stille spørgsmål til de første på festivalens sociale medier inden koncerterne. Billet til begge dage koster 645 kroner for voksne og 45 kroner for børn under 12 år ifølge med en betalende voksen. Se hele programmet på www.midtfynsfestival.dk.

Jelling Musikfestival

Pigerne skreg, da landets ukronede popkonge Christopher optrådte på Jelling Musikfestival i 2014. Han kommer tilbage på scenen igen i år. Arkivfoto Michael Svenningsen

Det er Nephew, L.O.C. og rockikonet Little Steven and the Disciples of Soul fra USA, der skal sætte gang i den fire dage lange musikfest i Jellinge. Det er 30 år siden, at den første festival blev afholdt på boldbanerne i Jellinge, men siden er festivalen vokset både i størrelse og navn. På Jellinge Musikfestival kan man overnatte i teltlejren i sit eget telt, man kan også indlogere sig i villa-telte eller lodges, der er sat op på forhånd. Festivalen begynder onsdag 29. maj og slutter fire dage senere. Billet til hele festivalen koster 1775 kroner. Se programmet på www.jellingmusikfestival.dk.

Heartland Festival

Med slottet i baggrunden udspiller Heartland Festival sig i eventyrlige omgivelser på Sydfyn. Arkivfoto: Robert Wengler

I tre dage bliver græsset omkring Egeskov Slot ved Kværndrup omdannet til festivalområde. Heartland er en sydfynsk blanding af gastronomi, kunst, musik og foredrag. I dagene 30. maj til 1. juni kan man blandt andet opleve rockbandet The Smashing Pumpkins på scenen og krigsfotografen Jan Grarup i talk-teltet. På pladsen vil der være samtidskunst og boder samt restauranter med gastronomiske oplevelser. Der er campingområde i forbindelse med festivalen. Billet til Heartland koster 1990 kroner for voksne, 690 kroner for børn mellem 6 og 12 år og 45 kroner for mindre børn. Se programmet på www.heartlandfestival.dk.

Kløften Festival

Der bliver skrålet med og festet foran Kløften Festivals store scene. Arkivfoto: Jacob Schultz

Det er byparken Kløften, der har givet navn til festivalen i Haderslev. Der er plads til 8000 publikummer i de grønne omgivelser. I år kan de få lov til at høre dansk pop med Anne, Sanne og Lis, Hugo Helmig, Gnags og Nephew. Det er 27., 28. og 29. juni, at man kan komme til festival i Haderslev. Billetter til alle dagene koster 1080 kroner for voksne og 500 kroner for børn, hvis man køber i forsalg. Se hele programmet på kloften.dk.

Tinderbox

Tinderbox i Tusindårsskoven i Odense. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Der er amerikanske hitmagere på scenerne til årets Tinderbox: Sensuel, dragende pop fra Lana Del Ray, stilsikker rap fra A$AP Rocky og performeren Macklemore er bare tre af de store navne, der skal lokke publikum til festivalpladsen i Tusindårsskoven. Men også svenske Swedish House Mafia, der blev genforenet sidste år, og 90'er punkbandet Skunk Anansie, der ligeledes har fundet hinanden igen, kommer forbi den eventyrlige festival. Festen starter torsdag 27. juni og slutter lørdag 29. juni. Tinderbox i Odense er en byfestival, men man kan overnatte i teltområde på væddeløbsbanen tæt på festivalpladsen. Billetter til alle dage med overnatning koster 2345 kroner plus gebyr, uden overnatning koster den 1935 kroner plus gebyr.

Samsø Festival

Samsø Festival tiltrækker hvert år op til 10.000 besøgende til øen. Arkivfoto: Samsø Festival

Der er dansk musik, man kan synge med på, til jubilæumsfestivalen på Samsø. Det er i år 30. gang, at det, arrangørerne kalder Danmarks hyggeligste festival, løber af stablen. Det er DAD, Johnny Madsen Band og Jacob Dinesen, der blandt flere andre kendte danske bands spiller koncerter i løbet af fire dage i juli. Festivalpladsen ligger i Strandskoven ved Ballen tæt ved en badestrand. Der er campingplads rundt om festivalpladsen, hvor der er plads til både telte og campingvogne. Billet til alle fire dage: 17.-20. juli koster 1425 kroner (inden 18. april). Der kan også købes familiebilletter til 2200 kroner (inden 18. april).

Langelandsfestival

Birthe Kjær optræder igen på Langelandsfestivalen. I år er det på den store udendørsscene, at hun skal skabe en fest. Arkivfoto: Lasse Hansen

Med udsigt til både Det Sydfynske Øhav og den store scene på Langelandsfestivalen, kan årets festivalgæster i Rudkøbing danse til Birte Kjær og hendes Feel Good Band, synge med på Michael Learns to Rocks verdensomspændende pophits eller hoppe til rockende DAD. Langelandsfestivalens musikprogram består mest af alt af det, man kender fra radioen og kan synge med på. Lige fra Gnags til Kato og Suspekt. Udover den velkendte musik er festivalen kendt for sit børneland og familievenlige campingplads, hvor man kan sove i telt eller i campingvogne tæt ved stranden. Festivalen foregår fra 20. til 27. juli, og partoutbilletter koster 1495 kroner (inden 3. marts). Man skal betale ekstra, hvis man har campingvogn med.

Skarø Festival

Skarø Festival får folk til at valfarte til den lille ø i Det Sydfynske Øhav. Derfor har festivalen deres egen færge til at sejle gæster frem og tilbage. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

En lille ø med en voksende festival. Skarø, der ligger en færgetur fra Svendborg, lægger græsplæne til Skarøfestivalen, der også kaldes Love In. Til den tre dages øfest kommer Dizzy Mizz Lizzy, Peter Sommer og Tiggerne, Magtens Korridorer, The Savage Rose og Humleridderne og spiller blandt mange andre. Man kan sove i festivalcamp eller tipitelt på øen. Festivalen får indsat en ekstra færge så de mange gæster nemmere kan komme frem onsdag den 31. juli og søndag den 4. august. Festivalens musik foregår fra torsdag til lørdag. Billetter til festivalen koster 1495 kroner. Bemærk du skal betale for færge og overnatning udover.

Mosstock Festival

Musik og hygge på Mosstock Festival. Arkivfoto: Morten Pape

Danmarks ældste festival kalder Mosstock sig. Den blev grundlagt i 1971 som en dansk udgave af Woodstock, hvor unge kunne komme og høre unges musik. I modsætning til de andre musikfestivaler er alle bands og sangere på Mosstock enten amatører eller upcoming bands. Musikken er indenfor alle stilarter, stemningen er kolonihaveagtig, og omgivelserne er Mossø med Sukkertoppen og Himmelbjerget i baggrunden. Der er campingplads ved siden af festivalen. Priserne for 2019-billetter er endnu ikke fastlagt, men sidste år kostede en partoutbillet inklusive camping 450 kroner. Mosstock Festival holdes altid første weekend i august. Se mere på www.mosstock.dk.

Smuk fest

Smukfest i 2016, da Dizzy Mizz Lizzy spillede på Bøgescenen. Arkivfoto: Axel Schütt

Til landets smukkeste festival i de skanderborgensiske bøgeskove er musikken altid en blanding af de populæreste danske sangere og et par store udenlandske navne. I år er det blandet andet TV-2, Lukas Graham, Anne Sanne og Lis samt Suede og Ziggy Marley, der står på plakaten. På pladsen finder man boder med gourmetmad og bobler, burgere og bajere og alskens underholdning til feststemte, voksne mennesker. Man kan sove i køjesenge og overdimensionerede skoæsker, i telte eller campingvogn på festivalens campingplads. Festivalens partoutbilletter er udsolgte, men det er muligt at købe billetter til enkelte dage. Se mere på www.smukfest.dk.

Tønder festival

Tønder Festival er en festival for folkemusik fra både Danmark og udlandet. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Det er folkemusikere og singer-songwritere fra hele verden samlet i Tønder, når festivalen fra 22. til 25. august indtager byen. Og de musikere, som publikum vil opleve på de sønderjyske scener, vil være fordelt nogenlunde ligeligt mellem mænd og kvinder. For Tønderfestivalen har ligesom 150 internationale festivaler meldt sig ind i kampagnen Keychange, der forpligter medlemmerne til at opnå en lige kønsfordeling i 2022. I år er det blandt andre danske Jacob Dinesen og Savage Rose, der optræder. Desuden kan man høre amerikanske John Moreland og canadiske Jenn Grant. Se hele programmet på tf.dk. Billetter til alle dage koster 1490 kroner for voksne, 1290 kroner for studerende og 750 kroner for unge mellem 12 og 17 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Sport

Kyniske Skjern vandt for syvende kamp i træk over Århus Håndbold

Annonce