Annonce
Kultur

12 stærke kvinder bliver til kunst

Tre kvinder, Lone Hindø, Ulla Salling-Mortensen og Elin Neumann, har sat sig for at male Bibelens Kvinder, en stribe portrætter.

Arrangører står i kø for at vise udstilling af malerier og statuetter fra Bibelen.

AARHUS: To århusianske kunstnere gør 12 stærke kvinder fra Bibelen til kunst.

Elin Neumann maler portrætter, og Ulla Villefrance Salling-Mortensen skaber statuetter af de 12 kvinder. Værkerne skal udstilles, og arrangører står i kø for at vise dem frem.

Ideen kommer fra cand.theol. Lone Hindø, præst i Trige, Ølsted og Spørring sogne fra 1998 og 15. oktober i år og byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Aarhus.

Hun drøftede den først med kunstneren Hans Krull, men da han havde mange opgaver og derfor ikke kunne afse tid til projektet, har Elin Neumann, der bor og har atelier i Malling, og Ulla Villefrance Salling-Mortensen, der bor og har atelier i Højbjerg, overtaget opgaven. Og med begejstring, siger de.

Annonce

Nogle gange er jeg en Martha, andre gange en Maria. Det kan kunstnerne udtrykke anderledes end jeg kan.

Lone Hindø, præst

Første er skabt

Det første maleri er allerede skab. Det viser Eva, der bliver fordrevet fra Edens Have.

Også de første udstillinger er aftalt. Det begynder i Trige Sognegård til september næste år, hvor Lone Hindø fortæller om projektet ved åbningen. I oktober tager udstillingen til Tilst Sognegård, og derefter bliver den årets juleudstilling i Elin Neumanns galleri på gården Vilhelmsdal ved Malling.

Allerede nu er der bud efter udstillingen flere steder fra, blandt andet Malling.

De 12 kvinder

Og hvordan er ideen opstået?

- Jeg tænkte engang, hvordan mon Maria havde det, da hun ventede et barn uden at have kendt en mand. Hun står der og fejer og hjælper sin mor og finder ud af, at hun skal have et barn. Hvordan ville man udtrykke det? Jeg kan forklare noget med ord, men ikke som kunstnere kan med malerier og statuetter. Der er også søstrene Martha og Maria. En gør rent, en anden sætter sig ned ved Jesu fødder, da han kommer. Hvordan kan man vise det? Nogle gange er jeg en Martha, andre gange en Maria. Det kan kunstnerne udtrykke, fordi de tænker kreativt på en anden måde end jeg, siger Lone Hindø.

De 12 stærke kvinder, kunstnerne har valgt fra Bibelen, er Sara, jødernes stammoder, Debora, dommer og profetinde, Ester, jødisk dronning i Persien, Jomfru Maria, der var Jesu mor, Maria Magdalene, føste forkynder, Martha og Maria, de travle søstre, Lydia, klædehandlerske og gudfrygtig kvinde, Jezabel, herskerinde, Dalila, bedrager, Salome, forførerske, og Eva, fordrevet fra Edens Have.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce