Annonce
Aarhus

130 danske soldater udstationeret i Irak: Derfor er Danmark i Mellemøsten

Islamisk Stat lykkedes flere steder at indføre det totale kalifat. Men fem års kamp - med blandt andet en deling på 130 danske soldater på en træningsbase i den irakiske ørken - har slået terrororganisationen tilbage. Men nu bliver de danske soldater måske trukket tilbage . Foto: Scanpix
I fem år har danske soldater trænet irakiske styrker midt i Iraks ørken på den amerikanske Al-Asad base. Formålet har været at eliminere IS

IRAK: Terrororganisationen Islamisk Stats krigere var på afgørende fremmarch i Irak i 2014 og 2015, og derfor gik Danmark igen i krig og sendte 130 soldater til Irak. I fem år har skiftende hold soldater været udstationeret i Irak.

Soldaterne opererer fra den amerikanske base Al-Asad midt i ørkenen, hvor de træner irakiske soldater, som så kan tage kampen op mod IS. Det er disse danske soldater - og 5.000 amerikanske soldater - som det irakiske parlament søndag i en resolution besluttede skulle ud af Irak og sendes hjem som følge af de seneste amerikanske angreb i den irakiske hovedstad Bagdad.

De danske soldaters tilstedeværelse diskuteres lige nu også heftigt blandt partierne i Folketinget. SF og Enhedslisten mener, de skal sendes hjem.

I Forsvarets indstilling til Folketinget stod i august 2014, da danske soldater blev sendt til Irak som instruktører, at det må regnes for at blive en lang kamp... Det holdt stik. Selv om Islamisk Stat er slået tilbage på de fleste fronter, er kampen mod terrororganisationen fortsat i live.

Danmark er er dermed i ørkenkrig i Irak. Denne gang mod Islamisk Stat (IS), som ingen nærmest kendte til før sommeren 2014, da terrororganisationen for alvor kastede sig ud i jihad - Hellig Krig - med bestialske korsfæstelser på åben gade, voldtægter i landsbyer på stribe af kvinder, sexslaver og halshugning af journalister.

Terrororganisationen IS blev berygtet i 2014, da den samtidig i det nordlige Irak drev mennesker i tusindvis på flugt, halshuggede udenlandske journalister, og korsfæstede uskyldige indbyggere i byen Raqqa.

Annonce

Konflikt går tilbage til 11. september 2001

IS styrede for fem år siden en stor del af den 500 kilometer lange Anbar-provins i Nordirak med grænser op til Syrien i nord og helt ned til Bagdad i syd. De danske soldater er udstationeret midt i det hele - otte kilometer fra byen al Baghdadi, hvor den irakiske hær og Islamisk Stat i 2015 kæmpede om magten. IS, der i stor stil hvervede unge muslimer fra hele verden - også i Aarhus og Gellerup - til kamp for en fundamentalistisk muslimsk stat, udspringer i bund og grund af 11. september 2001, da World Trade Centers tårne i New York blev nedlagt af al-Queda.

USA invaderede på den baggrund og på grund af Saddam Husseins mulige atomvåben Irak i marts 2003. Danmark var med i invasionen og diktatoren blev hurtigt rendt over ende i ørkenkrigen. Men ingen - heller ikke de danske politikere - havde taget stilling til, hvad der skulle ske efter krigen. Derfor hersker kaos nu. Den irakiske hær blev nedlagt for at undgå oprør. I stedet blev mange officerer hvervet til IS, som nu er en fuldt ud professionel styret hær.

Lederne af Islamisk Stat, der vil lave et såkaldt grænseløst kalifat i hele Mellemøsten herskende med fundamentalistiske love, kommer fra al-Queda. Derfor har IS ophævet grænsen mellem Syrien og Irak - her herskede Islam! Det er dog indenfor de seneste fem år lykkedes koalitionen med blandt andre Danmark og USA at fortrænge IS og det endegyldige kalifat.

IS udslettede alle andre oprørsgrupper i Syrien i kampen mod diktatoren al-Assad - og erklærede området kalifat sammen med netop Anbar-provinsen i Irak, hvor danske soldater forsøger at indgyde irakiske sikkerhedsstyrker mod og krigslærdom.

IS er erklæret sunnimuslimsk og har et langt stykke af vejen kunnet opnå forståelse hos befolkningen, fordi det shiamuslimske styre i Bagdad, der skal forestille en regering, ofte har nedgjort sunnierne. Spørgsmålet er, hvor stor sympatien efterhånden er i befolkningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce