Annonce
Østjylland

133 studenter klar til fremtiden

Et tydeligt tegn på færdiggjort uddannelse og glæde: Huerne kastes op i luften. Foto: Odder Gymnasium

Odder Gymnasium rykkede fredag rundt på alle årgange for at gøre plads til en ny.

Fredag skete det endelig.

Annonce
133 studenter lyttede til rektorens tale, inden han slap dem løs ud til nutiden og ikke mindst fremtiden. Foto: Odder Gymnasium

De 133 glade og efterhånden trætte 3.g elever blev dimitteret fra Odder Gymnasium.

Uddrag af rektor Lars Bluhmes tale til studenterne

I beskrives som en generation, der i stor del af jeres skoletid er blevet fodret med ordet »krise«, og det er i dens skygge, I gør jer overvejelser om uddannelse og fremtid. I er en generation, som er nervøse for, hvordan I skal klare jer, og hvordan Danmark skal klare sig (...) Men I har et godt fundament for at gøre det (...)

Med viden og kompetencer kan man komme et stykke ad vejen, men det er også vigtigt ikke bare at forsøge at anvende fortidens løsninger på nutidens eller fremtidens problemer (...)

Viden og kompetencer skal bruges som afsæt til at tænke nye tanker ? at finde nye løsninger ? kort sagt til at være innovativ (...)

Som mennesker har vi en tendens til at bruge tidligere erfaringer og vaner, når vi står over for forandringer. Vi anvender vores egne eller tidligere generationers løsninger, fordi de jo var succesfulde engang. Det er jo netop på baggrund af dem, vi er kommet så langt, som vi er. Det er sådan set et grundvilkår i evolutionen eller i historien, og det er da ikke noget galt i. Man kan også sige, at vi står på tidligere generationers skuldre og at vi navigerer efter fortiden (...)

Men hvad nu hvis verden er ved at ændre sig fundamentalt, og fremtiden bliver helt anderledes? Ved at navigere efter fortiden opdager vi det måske slet ikke, og vi kan bestemt ikke finde de rigtige løsninger på de fremtidige problemstillinger. Man kan sige, at vi er på en slags autopilot for at spare tid og energi. Vi ser kun en lille del af virkeligheden og regner med, at resten er, som det plejer, eller som vi ønsker, det skal være. Det er meget menneskeligt og en slags dovenskab, som gør, at vi kan eksistere i en kompleks verden (...)

Budskabet er at forsøge at orientere sig mere efter fremtiden og vores forventninger til den end efter fortiden (...)

I er nødt til at holde op med at bruge fortidens løsninger til fremtidens udfordringer og begynde at se og sanse ? at kunne tåle det uvisse og ukendte. At bevæge jer fra overfladen og ned mod en dybere forståelse.

I har fået en masse viden og kompetencer. Dem skal I bruge til at forstå fortiden og nutiden, men når det gælder fremtiden, skal det suppleres med en ægte vilje til forandring ? en evne til at se tingene på nye måder. Det er jo også det, læring handler om, så det har I bevist, at I kan i de forløbne tre år. Så bliv endelig ved med det.

Dimissionen forløb i selskab med elevernes familier og venner med fællessang, årsberetning, musikalske indslag og en 10 års-jubilartale, som blev holdt af Nina Tofte Hansen, der blev student fra gymnasiet i 2003.

Efter dimissionen blev 1. og 2.g'erne rykket en klasse op for at gøre plads til 170 nye elever efter sommerferien.

Rektor Lars Bluhme ønskede studenterne tillykke med en tale om fremtidens udfordringer - se uddrag af talen her på siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bil brød i brand på tankstation

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Aarhus

Cykler fra Swapfiets indtager byen

112

Kvinde slap heldigt fra at blive kørt ned i busskur ved Banegården: Bilisten var påvirket af narko

Aarhus For abonnenter

Beredskab er aktiveret på hospital i Skejby: - Vi er parate til coronavirus

Annonce