Annonce
Kultur

135 musikere og tre dirigenter i usædvanligt samspil: Århusianers kæmpeværk får fornem pris i Tyskland

Simon Steen-Andersen fik stort bifald og var begejstret for at vinde prisen. Foto: Ralf Brunner
Simon Steen-Andersen har været to år om at lave værket, der er en kombination af big band, kor, orkester og video.

AARHUS: Den århusianske komponist Simon Steen-Andersen har fået en fornem pris i Tyskland.

For værket med titlen "Trio" har han netop fået det sydvesttyske symfoniorkesters pris ved Donaueschinger Musiktagen. Værket er skabt som en helt usædvanlig kombination mellem big band, kor, orkester og video.

- Det er en slags dobbelt pris, for Danmarks Radio er også med i projektet, forklarer Simon Steen-Andersen.

Arrangementet er verdens største festival af sin art, og "Trio" var en uropførelse.

- Syv forskellige værker blev opført, og bagefter beslutter musikerne, hvilket værk de helst vil spille igen. Valget faldt på "Trio", og det betyder, at det nu skal opføres flere gange og skal rundt i verden, siger Simon Steen-Andersen.

Han siger, at det er en fantastisk pris at modtage, og der er stor prestige i det.

Også i 2014 fik Simon Steen-Andersen prisen. Det var for en klaverkoncert, som senere blev spillet i Aarhus.

Annonce

Jeg har fået store reaktioner udefra på de sociale medier.

Simon Steen-Andersen

Kæmpeværk

"Trio" er et kæmpeværk, som det har taget ham to år at lave. Opførelsen tager 50 minutter, og kombinationen af big band, kor og video er aldrig set før.

- 135 musikere og tre dirigenter står for det, siger den 43-årige komponist, der i dag bor i Berlin, men stadig underviser på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Der var 1500 tilhørere i salen i Tyskland, og koncerten blev sendt direkte i radioen samt livestreamet.

- Jeg har fået store reaktioner udefra på de sociale medier, siger en stolt vinder.

Festivalen er 98 år gammel og har stor international bevågenhed.

- Publikum oplever alle aktiviteter inden for den moderne klassiske musik, og kombinationen i mit værk er grænseoverskridende og svært at spille. Det er ikke teater, men der er meget at se på foruden musikken

Skulptur i Aarhus

Simon Steen-Andersen har studeret komposition fra 1998 til 2006 i på konservatoriet i Aarhus samt i Freiburg, København og Buenos Aires hos Karl Aage Rasmussen, Mathias Spahlinger, Bent Sørensen og Gabriel Valverde.

Han gjorde første gang opmærksom på sig selv i 2000 ved at vinde Holmboe-prisen. Siden har han modtaget talrige udmærkelser og priser. I 2013 fik han Carl Nielsen Prisen.

Han har ikke planlagt opførelser i Aarhus i den nærmeste tid.

Hvis Aarhus vil hædre Simon Steen-Andersen for prisen med en skulptur, er det ikke nødvendigt. Byen har nemlig allerede en skulptur af ham.

Simon Steen-Andersen er søn af kunstneren, billedhuggeren Gudrun Steen-Andersen, der har værksted i Sydhavnen. Hun lavede en skulptur af sønnen for 31 år siden, og de fleste i Aarhus kender den.

Den hedder "Vokseværk" og står ved spejlbassinet foran Musikhuset Aarhus. 12 år var Simon Steen-Andersen, da han stod model til den.

Simon Steen-Andersen er vokset op i Aarhus og underviser stadig i byen, men bor i Berlin. Foto: Lars Svankjær
Prisvinderen som 12-årig. "Vokseværk" viser Simon Steen-Andersen. Kunstneren er hans mor Gudrun Steen-Andersen. Skulpturen står ved Musikhusets spejlbassin. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce