Annonce
Aarhus

14 etager højt vartegn: 'Forum' skal samle hele Aarhus Universitetshospital

Forums 14 etager kommer blandt andet til at rumme et patienthotel, en kirke, et stort anlagt diabetes center samt en række forskningsfaciliteter. Illustration: KPC, LINK Arkitektur, SWECO og SLA

Ragionsrådet sagde onsdag ja til opførelsen af et vartegn i 14 etager for hele det nye Aarhus Universitetshospital.

AARHUS: En 14 etager høj bygning med navnet Forum bliver den sidste store brik i samlingen af Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Regionsrådet gav onsdag grønt lys for byggeriet, der skal være hospitalets naturlige samlingspunkt.

Vartegnet Forum kommer til at rumme patienthotel og en række andre funktioner, der skal skabe optimale forhold for såvel patienter som pårørende. Forum er et fælles projekt mellem Aarhus Universitetshospital, Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitet og Folkekirken.

- Det bliver her patienter, pårørende og forskning mødes på mange forskellige måder. Nogle går en tur i parken, nogle søger eftertanke, andre bliver behandlet for diabetes, mens atter andre hver dag arbejder på at udvikle nye behandlingstilbud, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Annonce
Det 14 etager høje vartegn bliver det sidste store byggeri, der sættes i gang på det nye Aarhus Universitetshospital. Illustration: KPC, LINK Arkitektur, SWECO og SLA

Storslået udsigt

De fire øverste etager af Forum indtages af Patienthotellet med cirka 60 værelser og handicapværelser placeret med en storslået udsigt over Aarhus, bugten og oplandet.

Patienthotellets spiseområde kommer til at ligge på øverste etage. Etagerne nedenunder skal huse hospitalets afdelinger for Funktionelle Lidelser og Klinisk Farmakologi.

Desuden flytter Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet ind sammen med centrale og fleksible faciliteter til universitetets medicinske forskning. Blandt forskningsenhederne er et stamcellelaboratorium og Psykiatriens Forskningsenhed TNU.

Steno Diabetes Center Aarhus, som skal være et kraftcenter for behandling, forebyggelse, forskning, samarbejde og uddannelse inden for diabetesområdet i hele Region Midtjylland, kommer til at sætte et markant præg på Forum. En stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden har muliggjort, at Steno Diabetes Center Aarhus får klinik på plan 2 og 3 i Forum, og at centrets store forskningsaktivitet får laboratorier og kontorer i Forums forskningsfaciliteter.

- De funktioner, som placeres i Forum i midten af Aarhus Universitetshospital, vil have stort set alle lægefaglige specialer tilgængelige indenfor en radius af ca. 500 m. Det ser man stort set ikke noget andet sted i Nordeuropa, siger lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital.

Plads til kirke og fordybelse

På plan 2 skal der også være plads til et fælles projekt mellem Folkekirken og Aarhus Universitetshospital, hvor Folkekirken har doneret til byggeriet af et kirkerum, et stillerum og et refleksionsrum samt til et tværfagligt videnscenter for eksistentiel og åndelig omsorg.

Billedhuggeren Ingvar Cronhammar er udvalgt til opgaven med den kunstneriske og arkitektoniske udformning af rummene til kirke, tro og fordybelse, og det har Salling Fondene givet en donation til.

Udenfor Forum bliver der ved hjælp af Novo Nordisk Fondens bevilling anlagt en park, Forum Park, med stier og bænke, som giver mulighed for bevægelse og rekreation.

Plan 1 - bygningens kælder - bliver biobank, hvor biologisk materiale fra patienter samles for at blive brugt i forbindelse med fremtidig sygdomsbehandling eller forskning. I kælderen bliver også plads til eksperimentelle forskningsfaciliteter.

Det bliver et hold bestående af entreprenørfirmaet KPC, LINK Arkitektur, ingeniørfirmaet SWECO og arkitektkontoret SLA, der som totalentreprenør kommer til at stå for byggeriet af det 14 etagers vartegn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce