Comeback til Steffen Wich

Foto: Jens Thaysen

Comeback til Steffen Wich

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Steffen Wich gør endnu et comeback som manden på sidelinien, når Bakken Bears i aften møder Aalborg på udebane. Læs portræt af coachen i dagens avis.

De skal kigge sig om efter en ny kiosk-ansvarlig til at styre slagets gang under hjemmekampene i Vejlby Risskov-hallen.

31 SPOR Basket 1a5  Træning i Bakken  Foto Preben Hupfeld  30032001   Jonas Buur (tv)  Steffen Wich (th)
31 SPOR Basket 1a5  Træning i Bakken  Foto Preben Hupfeld  30032001   Jonas Buur (tv)  Steffen Wich (th)

For med Steffen Wich tilbage i rollen som head coach for Bakken Bears, så er der efterladt et »stort« hul omme bag disken. Det er simpelthen ikke muligt både at stå oppe under taget og sælge Matodor Mix og samtidig levere en effektiv taktisk køreplan nede på halgulvet, når de forsvarende danske mestre spiler om point under kurvene.

Steffen Wich
<p><strong>Født 6. december 1966 - 46 år&nbsp;</strong></p><p><strong>Beskæftigelse: Koordinator for Eliteidræt Aarhus (aarhus kommune)&nbsp;&nbsp;</strong></p><p><strong>Uddannet diplomtræner i 1996&nbsp;&nbsp;</strong></p><p><strong>Cheftræner for Skovbakken/Bakken Bears i alt 13 sæsoner (Derudover et par sæsoner som assistent-træner)&nbsp;</strong></p><p><strong>Titler med Bakken Bears: 7 x DM-Guld, 5 x pokalvinder</strong></p>&nbsp;

»Det er jo en rolle, der næsten rangerer på lige fod med det at stå i spidsen for holdet, så det er et stort tab. Det er ikke helt uvæsentligt, hvor mange colaer, der bliver langet over disken under kampene, men vi håber, at vi snarest kan præsentere en ny kiosk-ansvarlig på samme høje niveau,« lyder det med glimt i øjet fra en fortravlet Michael Piloz, Bakken Bears' sportsdirektør.

11 SPOR DM Basket 7a7 
 Dm i Basketball. Bakken Bears / Værløse. Steffen Wich. 
 Foto: Martin Ballund 
 10042001
11 SPOR DM Basket 7a7 Dm i Basketball. Bakken Bears / Værløse. Steffen Wich. Foto: Martin Ballund 10042001

Man kan ikke få det hele på én gang. Heller ikke som sportsdirektør.

Det er hele pakken

Mandag sprang bomben, da klubben sagde farvel til tyske Phil Dejworek efter to og et halvt år som head coach. Og ind fra højre kom så - igen - Steffen Wich, klar til at føre holdet ud af den aktuelle sportslige uføre, der har betydet nederlag i de to seneste ligakampe, de indre gnidninger, der indenfor få måneder har sendt to markante profiler væk, og nu også en træner.

Så den gamle kending, der senest - et par sæsoner tilbage - agerede assisterende træner.

Men hvad er det, han kan, ham Steffen Wich?

Hvad er det, der gør, at når man spørger for sig i basketmiljøet herhjemme - både blandt eks-spillere på topniveau og aktive af i dag - om, hvem de helst så som landstræner, hvem, der har betydet mest for deres karriere, hvem, der ved, hvad det handler om, når kampe og ikke mindst finaler skal vindes fra bænken - at det så nærmest samstemmende lyder »Steffen Wich« fra alle de store mennesker med nok så heftige skostørrelser?

»Det er hele pakken. Han er utrolig engageret og besidder en stor basketmæssig viden, som gør ham i stand til analysere modstanderne både før under kampene. Og så er han aldrig bange for at gå nye veje. Han er en meget dynamisk træner, der hele tiden forsøger at udvikle holdet, og ikke bare gør, som han plejer, fordi det virker. Han har altid et eller andet, han lige skal have prøvet af, og det gør, at det aldrig bliver ensformigt som spiller. Det giver selvsagt respekt blandt os spillere, at han altid har et svar klar og ved, hvad han vil,« siger den 37-årige Bears-veteran, Jens Jensen, der af flere omgange har haft Wich som træner i hjerteklubben. Helt tilbage fra dengang »det hele begyndte« med det første sæt guldmedaljer i 1997.

Også basketball-kommentator på DK4, Jens Laulund, der tidligere har spillet fem sæsoner i Bakken Bears, er fuld af lovord for sin tidligere træner.

»Jeg havde ham fra jeg var 18-23 år, og det var det helt rigtige tidspunkt for mig. Han er god til at lære fra sig, til at lære én om spillet og måske allerbedst til at vise den enkelte, hvad det er for en rolle, man kan og skal udfylde på holdet. Han fokuserede meget på, hvad den enkelte spiller kunne tilføre holdet, hvad den enkelte skulle koncentrere sig om. Det lærte jeg meget af. Man kan ikke det hele, men skal finde det, man er god til,« siger Laulund, der nu også mener, at Steffen Wich også har haft sit at arbejde med i sin trænerkarriere.

»Jeg vil sige det sådan, at han efterhånden er blevet til »hele pakken«. For han har i mange år været, for nu at sige det mildt, taktisk meget eksperimenterende, og det har ikke altid været lige godt. Jeg tror, at han skulle finde en del år på at finde ud af, hvad det var, han ville som træner. Men i dag er der vel ingen herhjemme, der rent taktisk når ham til sokkeholderne. Han er blevet mere kontrolleret i sin tilgang til spillet,« griner Jens Laulund.

Målt efter Wich-skalaen

Og når man er ham alle andre skeler til, så bliver man også målestok for andres succes i klubben.

»Det er jo sådan, at i Bakken Bears bliver alle trænere målt i forhold til Steffen Wich. Det er både godt og skidt. Han har sat en enorm høj standard, men det kan selvfølgelig også være svært for en ny træner altid at skulle forholde sig til, hvordan det kunne have været, hvis Steffen Wich sad i stolen. Ikke, at det nødvendigvis har haft indflydelse på alle de trænere, der har været efter og imellem ham,« mener Jens Jensen, der i aften løber på banen i udekampen mod Aalborg til Steffen Wichs kamp nummer 343 som head coach.

Han er godt nok kun 46 år gammel, Wich, men har længe vandret rundt med prædikatet klublegende, og nu tager han altså en tørn mere for Bakken Bears, resten af sæsonen, som taktisk systemforvalter og hidsig indpisker ude på sidelinien. For klubben, han selv nåede at spille 141 førsteholdskampe for, inden en knæskade tvang ham til at stoppe, som han derefter var med til at døbe Bakken Bears og som han siden skænkede syv DM-titler og fem pokaltitler som træner.

Først til rødt

Han er indbegrebet af, hvad det vil sige at være en Bears. Han er i øvrigt også bestyrelsemedlem hos de mangedobbelte DM-vindere og formand for moderklubben Skovbakkens forretningsudvalg. Og derfor er selvfølgelig ikke tilfældigt - og da slet ikke i mangel af bedre - at sportsdirektøren igen tyer til Wich, der til dagligt arbejder som koordinator ved Eliteidræt Aarhus under Aarhus kommune.

»Der er slet ingen tvivl. Han er den fagligt dygtigste basketballtræner i landet. Og så ved han, hvilke dyder og værdier, den her klub er bygget op omkring, for han har selv været med til at definere dem,« lyder det fra Michael Piloz.

»Som træner går du aldrig helt galt i byen i forhold til at opnå respekt i spillertruppen ved at have et højt fagligt niveau. Og det har han. Men han er også dygtig til at lodde stemningen blandt spillerne, god til at få hver enkelt til at føle sig vigtig og værdsat. Han er ikke bange for at komme tæt på spillerne. Han kan sagtens sende en skideballe af sted, hvis det er nødvendigt, men er omvendt heller ikke bleg for at sætte sig ned og spille kort med dem,« siger Michael Piloz.

Jens Jensen tøver heller ikke med at kalde den nu tidligere kioskansvarlige for Danmarks bedste basketball-træner.

»Han er meget fokuseret. Han er en systemmand, der elsker alt det nørdede, det skal man ikke glemme, men er samtidig også et stort legebarn. Han kan godt lide at bringe sjov og spas ind i træningen, så det ikke bliver for tungt og trivielt. Jeg vil ikke sige, at vi har haft mistet det gode humør til træning under Phil Dejworek, for det har vi ikke, men det er klart, at der har været lidt for mange negative historier i den her sæson, så vi trænger til et friskt pust. Og det kan Wich give os med sit engagement og sin vinderattitude. Han vil vinde i alt. Om det så gælder om at komme først hen og holde for rødt lys eller om at købe den største kage,« kommer det fra Jens Jensen.

Og vinderattituden får han brug for, hvis han skal vinde sit ottende mesterskab med Bears indenfor fire måneder. Og skal man så lige som en indskudt bemærkning måske tilføje, at han også snart skal forsvare titlen som forårsmester (holdturnering) i bridge i Aarhus Bridgeklub. Der bliver nok at se til for den travle familiefar.

Men spørger man for sig, har klubben hentet den helt rigtige mand.

Comeback til Steffen Wich

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Povlsen om David Nielsens kontraktforlængelse: Man skal præstere for at forlænge
Flemming Povlsen giver sin holdning om David Nielsens præstation som træner, og om Nielsen og bestyrelsen i AGF skal blive enige om en kontraktforlængelse.
Afspil video
Lars Jacobsen om AGF: Hvis ingen trænere lykkes, så peger pilen andre steder hen i butikken
Efter AGF?s missede top 6-placering, diskuterede Lars Jacobsen og Flemming Povlsen den nuværende situation i klubben.
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Ståle Solbakken om Viktor Fischers skade: Han mangler de sidste fem procent
Viktor Fischer er løbet ind i en ny skade og FCK-træner, Ståle Solbakken, udtaler, at han bare mangler fem procent og han håber, at Fischer er klar til næste weekend.
Afspil video
Stor utilfredshed i Vendsyssel-lejren: Vi bliver bortdømt igen
Vendsyssel-anfører Alexander Juel Andersen og cheftræner Jens Berthel Askou var langt fra tilfredse med længden af overtiden der blev spillet, da Hobro sikrede sig et 3-3-resultat i Hjørring i søndags.
Afspil video
Fra Daramys Debut-mål til Tibblings kasse med knæet: Her er alle målene fra Superliga-runden
Der blev scoret en masse fantastiske mål i denne Superliga-runde, og her kan du se dem i en samlet målpakke.
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Alle weekendens Superliga-mål i ét klip
Superligaen leverede en underholdende weekend, og her får du alle weekendens mål.
Annonce