Annonce
Danmark

15-årig dansk dreng truede med at skyde på sin skole: Blev anmeldt af amerikansk politi

Den 15-årige er elev på Nymarksskolen ved Kerteminde.

Det var politi fra Californien i USA, der varskoede dansk politi om, at en 15-årig elev på fynsk skole truede med at ville lave et skoleskyderi.

En 15-årig dreng fra Rynkeby ved Kerteminde var tirsdag for retten i Odense, hvor han var tiltalt for at true med at udføre et skoleskyderi.

"Ive been thinking so much about shooting up my school later. THOSE FUCKERS HAS TO DIE!!!!!!!," skrev eleven fra Nymarksskolen i sommer på en youtube-kanal.

Truslerne om at ville skyde elever og lærere blev fremsat på youtube (hjemmeside, hvor brugerne kan dele deres videoer, red.) mellem 9. og 29. juni 2018. Den 15-årig skrev en hel række af beskeder, hvor han beskrev, hvordan han planlagde at udføre skoleskyderiet efter sommerferien og fortalte, at han havde adskillige våben.

- I already got like 5 guns 1 shut gun 1 tec 9 and some kinda 1900's semi auto gun im planning to do it after summer," skrev den 15-årige.

I beskederne forklarede den 15-årige også, at han ville tage til Albany High School i Californien og gennemføre et skoleskyderi.

- "i wanna come to this school so i can simulate shooting bullies at my school.

Annonce

Det var bare dårlig humor

I retten fortalte den 15-årige, at han kun havde skrevet beskederne som en dårlig joke. Og han kunne ikke forklare, hvorfor han havde truet med at lave et skoleskyderi på en skole i Californien.

- Det var bare dårlig humor. Jeg havde set så mange andre kommentarer på youtube med det, og så tænkte jeg mig bare ikke om, da jeg skrev det, forklarede den 15-årige, der heller ikke kunne huske, hvilke videoer, han havde set på youtube, da han skrev truslerne.

- Jeg kan ikke huske, hvad det var for videoer, men det er meget normalt at se sådan nogle videoer, forklarede den 15-årige.

Tænkte du over, hvad for nogle konsekvenser, det ville have, da du skrev det her, spurgte anklageren.

- Nej, overhovedet ikke, svarede den 15-årige.

Mens han i retten erkendte at havde truet Albany High School, ville han ikke erkende at have truet med at skyde på Nymarksskolen, selv om han havde skrevet, at han ville begå et skoleskyderi på "sin skole."

Den 15-årige forklarede - efter hjælpsom vejledning af sin forsvarer - at da han skrev "sin skole", var det fordi han forestillede sig, at han var elev på Albany High School.

Anmeldt af amerikansk politi

Truslerne om at ville udføre et skole skyderi blev opdaget af politiet i Californien, der sendte sagen videre til dansk politi. Politiet tog truslerne så alvorligt, at de tog hjem til den 15-årige i Rynkeby og ransagede hans hjem for våben uden at finde nogen.

I retten fortalte den 15-årige, at han ikke havde nogen rigtige våben. De våben, han havde truet med, var kun nogle, som han havde i computerspillet Counter Strike.

Selvom den 15-årige erkendte at have truet med at lave et skoleskyderi, mente forsvareren ikke, at truslerne skulle tages alvorligt. Det var mere et udtryk for, at den 15-årige har haft svært ved at skelne mellem, hvad der er leg, og hvad er ramme alvor.

- Han sad på daværende tidspunkt ofte og spillede computerspil, og mange unge mennesker har lidt svært ved at skelne mellem, hvad der er fantasi, og hvad der er virkelighed.

- Der er ingen tvivl om, at han har begået en stor dumhed, og det har han også givet udtryk for i dag, sagde forsvareren.

30 dages fængsel

Dommeren takserede truslerne til 30 dages betinget fængsel, samt at den 15-årige skal undergive sig eventuelt foranstaltninger fra Kerteminde Kommune.

- Der er enormt mange voldsomme spil, og nogle gange kan det være svært at skelne virkeligheden fra det virtuelle, sagde dommeren, inden hun konfiskerede den 15-åriges computer og rådede ham til at finde et fritidsjob.

Efter restsagen formanede forsvareren sin klient om, at han nok ikke skal rejse til USA de første mange år.

Skoleleder vidste intet

Den 15-årige er stadig elev på Nymarksskolen, hvor konstitueret skoleleder, Bente Lund Hansen, tirsdag formiddag ikke var blevet informeret om sagen.

- Jeg kender intet til det overhovedet, siger Bente Lund Hansen.

Men når en elev på jeres skole har truet med at lave et skoleskyderi, er det så noget, i vil overveje, om det får konsekvenser for hans skolegang?

- Det vil vi altid, når det er noget omkring vores elever, selvfølgelig vil vi det. Men jeg kender ikke noget til det konkrete overhovedet. Jeg har slet ikke hørt noget om det. Og hvis jeg gjorde, så ville jeg heller ikke udtale mig, fordi det er en sag om et barn eller en ung, siger Bente Lund Hansen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce