Annonce
Sport

15.000 soldater vogter grænsen og al flyvning til og fra EU er forbudt - alligevel er århusiansk hold tvunget til Europas sidste diktaturstat

Bakken Bears møder Tsmoki Minsk onsdag klokken 18.30. Arkivfotos: Scanpix
Bakken Bears har svært ved at forstå, at klubben onsdag skal spille en kamp i Hviderusland, der i disse dage er midtpunkt i en enorm politisk krise, som betyder, at EU har lagt landet på is.

BASKETBALL: Hvordan ville du have det, hvis du på vej ind i en flyvemaskine læste følgende skrevet om din destination:

- Hviderusland er på få timer blevet en hårrejsende gyser med en smal margin for fejltagelser. Det kan hurtigt blive en ny Cuba-krise.

Sådan vurderede Berlingske så sent som i fredags situationen i Europas sidste diktaturstat, der ligger placeret mellem Rusland og Polen.

Annonce

Ovenstående tænkte scenarie er virkelighed for Bakken Bears, der mandag rejste til landet som 15.000 polske soldater lige nu bevogter bag et pigtrådshegn fordi den hviderussiske diktator Aleksandr Lukasjenko ifølge EU har lokket migranter til Hviderusland i et forsøg på at indføre dem i EU og dermed destabilisere vesten.

Det har kastet en større politisk krise af sig, hvor EUs udenrigsministre mandag drøftede yderligere sanktioner mod landet. Det vil i så fald være femte gang, at Hviderusland sanktioneres af EU.

Og det er sådan set en præstation i sig selv at komme fra Danmark til Hviderusland, fordi EU har ulovliggjort al flytrafik til og fra EU-lande. Derfor blev Bakken Bears nødt til at flyve over Istanbul i Tyrkiet og derfra videre til Hvideruslands hovedstad Minsk.

Her skal de onsdag aften møde Tsmoki Minsk i Europe Cup.

Den århusianske basketballklub finder det en kende absurd, at de i sportslig forstand er tvunget ind i et land, som er så varm en politisk kartoffel. I modsætning til det internationale basketballforbund (FIBA) har fodboldforbundet UEFA da også siden i sommer nægtet hviderussiske klubber at spille i sit eget land i europæiske turneringer, hvorfor FC København blandt andet mødte et hviderussisk hold i ukrainske Kazan tidligere på efteråret.

- Generelt synes jeg, at det er en uskik at rejse steder hen hvor der ikke er flyforbindelser fra landene rundt om os - og der er jo en grund til, at man har nedlagt flyvningen på de ruter. De store europæiske luftfartsselskaber vurderer ikke, at det er sikkert for deres personale at flyve ind i Hviderusland, og i det lys er det underligt, at vi skal der til, men bare må finde en anden vej.

- Det handler ikke om, at det er et svært sted at rejse til og at vi synes, at det er træls at det tager 15 timer at rejse over Tyrkiet for at komme til Hviderusland. Det er et vilkår. Men det her med, at vi skal et sted hen, der ikke betragtes som sikkert, forstår jeg ikke, siger Michael Piloz, der er sportsdirektør i Bakken Bears.

Sightseeing fra en bus

Hvordan har I det med at skulle til Hviderusland. Føler I jer usikre?

- Vi bliver hentet med en bus i lufthavnen og kørt til et hotel. Herfra bliver vi kørt ud i hallen og tilbage igen og så i lufthavnen næste morgen. I det lys regner jeg bestemt ikke med, at vi får nogle udfordringer, men vi skal da ikke have arrangeret en rejse til den polske grænse.

Gruppefinale

Sportsligt er Bakken Bears' kamp i Hviderusland altafgørende.

Det er sjette og sidste runde i et gruppespil, der er meget tæt og som afgøres af indbyrdes kampe ved pointlighed.

Bakken Bears vandt med otte point over Tsmoki Minsk i Aarhus, og derfor kan de sandsynligvis tåle at tabe med otte point i Hviderusland. De er med garanti ude hvis de taber med ni point eller derover. En sejr sikrer dem avancement.

Bakken Bears møder Tsmoki Minsk onsdag klokken 18.30.

Gruppe G

  1. Crailsheim 5 kampe, 3 sejre, 2 nederlag
  2. Bakken Bears 5-3-2
  3. Peristeri 5-2-3
  4. Tsmoki Minsk 5-2-3

Der er meget debat om fodbold-VM i Qatar. Føler du, at I bliver misbrugt i et politisk spil fordi I skal spille i Hviderusland?

- Nej, det føler jeg ikke, man kan sammenligne. Vi har ikke selv valgt, at vi skal til Hviderusland på en træningslejr eller for at spille en opvisningskamp som Caroline Wozniacki engang gjorde. Vi har tilmeldt os en turnering og her er vi blevet parret med Minsk. Og i parentes bemærket er vi altid blevet godt behandlet af klubben, så vi har på ingen måde et udestående, siger Michael Piloz, der er i Minsk for fjerde gang i forbindelse med basketball - de tre tidligere gange har der langt fra været lige så meget uro i landet.

Annonce

Forbund tier

Har I overvejet ikke at tage af sted?

- Nej, det har vi ikke. Og både grækerne og tyskerne i gruppen har også været der, så vi kan ikke påberåbe os et sportsligt misforhold. Men menneskeligt er det underligt, at man ikke reflekterer lidt over hvorfor alle større flyselskaber ikke flyver dertil. Og UEFA har jo taget en anden beslutning, der gør, at hviderussiske hold ikke må spille på hjemmebane.

Har I spurgt forbundet hvorfor kampene spilles i Hviderusland?

- Vi kunne godt have stillet os på bagbenene over for FIBA, men det tror jeg ikke havde ændret noget som helst. Vi har valgt at konstatere, at når de andre hold i gruppen har været der, så skal vi også. Men det er mærkeligt, at forbundet ikke har åbnet øjnene for, hvad verdenssamfundet gør i forhold til Hviderusland og agerer efter det, siger Michael Piloz.

Avisen ville gerne have stillet det internationale basketballforbund FIBA spørgsmål til hvorfor de stadig arrangerer kampe i Hviderusland.

Vi har gentagende dage i træk kontaktet flere forskellige kilder i forbundet. Den eneste, der besvarede sin telefon bad avisen skrive en e-mail til adressen: info@fiba.basketball.

Der er endnu ikke kommet noget svar ...

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

AGF

Se højdepunkterne: AGF og Silkeborg spiller uafgjort i chanceorgie

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce