Annonce
Aarhus

15 mennesker drukner om året: Danske havne er fulde af farlige faldgruber

Hvert år drukner i gennemsnit 15 danskere efter at være faldet i vandet ved havnene. Foto: Jens Thaysen

De danske havne kan være livsfarlig. Særligt når det er mørkt, og man er alene. Hvert år falder 4.000 danskere i en havn. Langt de fleste kommer op igen, men i gennemsnit er der 15 om året, der ikke overlever.

Annonce

AARHUS: Siden 2003 er otte mennesker fundet druknede i Aarhus Havn.

Alle frygter, at tallet vil stige til ni, for natten til lørdag 1. december forsvandt 27-årige Steffen Dam Jensen efter en julefrokost på Restaurant Lava på Åboulevarden.

13 dage senere er Steffen Dam Jensen endnu ikke fundet trods en intens eftersøgning.

René Højer, programchef i Trygfonden, fortæller, at det er karakteristisk for havneulykker, at de finder sted, hvor der ikke er andre mennesker til stede, og når det er mørkt.

- Ved 65 procent af drukneulykkerne ved havnene er der alkohol involveret, og langt de fleste ofre - 92 procent - er mænd, siger René Højer.

Hvert år drukner 15 mennesker i de danske havne, men langt flere falder i vandet uden at drukne og uden at fortælle offentligheden om uheldet, når de er kommet sikkert på land igen.

Tallene stammer fra den nationale druknestatistik, som Trygfonden har udgivet i 10 år.

- Vi estimerer, at 4.000 mennesker falder i en havn hvert år. Vi vil gerne vide, hvad det er, der sker, når folk falder i vandet. Og hvad det var, der gjorde, at de overlevede. Det er nemlig rigtigt interessant i et forebyggelsesmæssigt perspektiv, siger René Højer.

Sådan gør du, hvis du falder i havnen

Det er livsfarligt at falde i havnen - ikke mindst om vinteren, når det er mørkt, og vandet er koldt. Sådan gør du, hvis du falder i vandet eller ser andre falde i:

Hvis vandet er koldt, skal man skal få styr på sin vejrtrækning, inden man begynder at svømme. Hvis man gisper efter luft i det kolde vand, risikerer man at miste overskuddet til at svømme.

Det er ikke det kolde vand, der dræber i første omgang. Lige nu er temperaturen i Aarhus Havn omkring seks grader, og det giver tid til at svømme i sikkerhed, hvis man har styr på sit åndedræt.

Dan dig et overblik, så du ikke svømmer et forkert sted hen. Det er ikke sikkert, at man kan komme op, hvor man faldt i.

Led efter et sted hvor du kan komme op af vandet igen. Det kunne være en lav bro eller en stige. Enten på kajen eller bag på en båd.

Råb om hjælp - det er lettere at komme op, hvis man får hjælp fra andre.

Behold tøjet på. Det giver både varme og opdrift.

Undgå at gå alene rundt på havnen, når det er mørkt.

Hvis man ser en person falde i havnen, skal man ikke selv hoppe i efter ham, men ringe efter hjælp.

Kast noget, der kan flyde, ud til dem. På havnen i Aarhus er der flere steder opsat redningskranse, men det kan være hvad som helst, der kan flyde; en plastikdunk eller en stor tom sodavandsflaske. Men det allerbedste er noget, der også er et reb i, så man kan trække den nødstedte i sikkerhed.

Kilde: Trygfonden Kystlivredning, Michael Iwersen

Annonce

Hegn det ind?

Aarhus' havne er ikke længere et sted forbeholdt sømænd og havnearbejdere. Byen og havnen er smeltet sammen og besøges nu af studerende, familier på udflugt og selvfølgelig også fulde folk på vej hjem fra julefrokost. Helt alene i mørket.

Skulle vi ikke bare hegne hele havnen ind?

- Vi tror ikke, det er det, der er løsningen. Vi har jo så mange nye havneområder i Danmark, der er åbnet op for offentligheden - med beboelse og rekreative områder. Vi kan glæde os over, at antallet af drukneulykker ikke er eksploderet i den forbindelse. Tallet på 15 druknede har været nogenlunde konstant, selvom vi bruger havnene meget mere end før, siger René Højer.

Men han vil gerne blive klogere på, hvor og hvordan ulykkerne sker.

Annonce

Brug for oplyst grundlag

- Det er så let at sige, at vi må hegne det hele ind, men man skal gøre det på et oplyst grundlag. Sker uheldene i nærheden af den lokale bæverding, fordi folk går ned og tisser i havnen, så er det måske der, man skal løse nogle ting lokalt. Hvorfor er det, man skal ned på havnen, når det er mørkt, og man er beruset, siger René Højer.

I Aarhus ligger værtshusene jo langs åen, så vandet er der uden, at man behøver gå ned på havnen.

- Man må kigge på, om der er nogle sorte spots rundt omkring, hvor folk falder i. Og hvor man kan gøre noget særligt for at forhindre det. I England hænger der advarsler op på værtshusene om faren ved at blande alkohol og vand (havne). Måske kan man nudge (lokke/motivere, red.) folk til at gå en anden og mere sikker vej, siger René Højer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce