Annonce
Aarhus

1500 ejerlejligheder skal købes fri af klausul

Højhusene på Marselis Boulevard er bygget på grunde, som kommunen har ret til at købe tilbage efter 99 år. Der venter ejerlejlighedsejerne en større udskrivning, når de på et tidspunkt skal købe sig fri af den tilbagekøbsret. Foto: Lars Rasborg

Det er særligt på Langenæs, Marselis Boulevard, Vestervang og Katrinebjerg, at der gemmer sig en bombe i tingbogen: En tinglyst servitut, der giver kommunen ret til at købe den grund, ejerlejligheds-ejendommen er bygget på, tilbage efter 99 år. Og til den pris, den dengang kostede.

AARHUS: Knapt 1.500 ejerlejligheder i Aarhus ligger i ejendomme, der er bygget på grunde, hvor det er tinglyst, at Aarhus Kommune har ret til at tilbagekøbe grunden efter 99 år - og til den pris, den i sin tid har fået for den.

Samtidig skal kommunen overtage ejendommene til en pris, der svarer til bygningernes værdi - uden hensyn til deres beliggenhed, og hvad de bliver brug til.

Det er primært ejerlejligheder i ejendomme på Langenæs, Vestervang, Marselis Boulevard og Katrinebjerg, der har tinglyst servitut om tilbagekøbsret.

Tilbagekøbsklausuler

En lang række bolig- og erhvervsejendomme er opført på grunde, som Aarhus Kommunen i sin tid solgte billigt mod til gengæld af få tinglyst, at kommunen efter 99 år kan købe grunden tilbage til samme pris, som den fik for den.De fleste tilbagekøbsklausuler er fra 1950'erne og 60'erne.

Ejendommenes ejere kan købe sig fri af klausulen.

Aarhus Kommune har i år opjusteret forventningerne til, hvor store indtægter der venter fra frikøb, der ligger og venter, fra 1,1 mia. kr. til 2,2 mia. kr. Byrådet har øremærket indtægterne fra frikøb til investeringer i infrastruktur - fra cykelstier til Beder-Bering-vejen.

Siden 2014 har der været indtægter på små 200 mio. kr. fra frikøb af erhvervsejendomme og på omkring 100 mio. kr. på boligejendomme.

På tinglysning.dk kan man søge information omkring ejerforhold og servitutter på ejendomme. Her kan man se, om der er tinglyst en såkaldt hjemfaldsklausul på en given ejendom. Det er et andet ord for en tilbagekøbsklausul.

Fra 1950'erne til 1970'erne

Den enkelte ejer eller ejerforening kan købe sig fri af tilbagekøbsklausulen. Et forsigtigt skøn siger, at prisen for frikøb af de omkring 1.500 ejerlejligheder vil løbe op i nærheden af en mia. kr. Vel at mærke hvis priserne på ejendomsmarkedet bliver på det nuværende niveau.

Ejendommene - og klausulerne - er typisk fra 1950'erne, 1960'erne og starten af 1970'erne. For de ældstes vedkommende, nærmer de sig nu et kritisk tidspunkt, hvor der er mindre end 30 år til, at kommunen kan købe grunden tilbage - og hvor lejlighederne ikke længere kan belånes med almindelige 30-årige kreditforeningslån, og lejlighederne derfor bliver sværere at sælge og mindre værd.

Annonce

Skanderborgvej: Pris 18 mio. kr.

Udover ejerlejligheder ligger godt 500 andels- og obligationslejligheder og omkring 1.000 private udlejningslejligheder i ejendomme, hvor der er tinglyst tilbagekøbsret.

En andelsboligforening på Skanderborgvej på Langenæs fik for halvandet år siden vurderet af to valuarer, hvad den ville skulle betale for at købe sig fri af klausulen.

Avisen har fået aktindsigt i vurderingerne, der er ret ens og lander på niveauet 18 mio. kr. - svarende til en byggeretspris på omkring 6.000 kr. pr. etagekvadratmeter.

Med prisudviklingen på boligmarkedet ville prisen efter alt at dømme være højere i dag.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Annonce