Annonce
Østjylland

1700-tallet vækkes til live af over 100 frivillige

1700-tallets mode foreskrev storslåede kjoler med snøreliv og hoftepuder, som gjorde det svært både at bevæge sig og at trække vejret. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum
På herregården Gammel Estrup kan man 22.-23. juni rejse 250 år tilbage i tiden. Her kan man møde både grever og grevinder, bønder, ridefoged og håndværkere, gøglere og musikanter.

Auning: Til 1700-talsfestival på Gammel Estrup kan man opleve, at bønderne falbyder deres varer i gården, mens gøglere og musikanter fylder luften med larm og musik. Pølser og pandekager steges over bål, og smede, bødkere, træskærere og andet godtfolk arbejder med de gamle håndværksteknikker. Indenfor kan man følge adelsfolkene i deres daglige gøremål og høre forskellige fortællinger om herregårdsliv, malerkunst og selviscenesættelse i 1700-tallet.

- 1700-tallet var en vild og fascinerende periode i vores historie, hvor pudrede parykker, stramme kjoleliv og hvidtede ansigter var højeste mode. Overklassen levede et liv i enorm luksus. Det står i skarp kontrast til livet uden for herregårdens mure, hvor almindelige mennesker arbejdede hårdt, forklarer museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær.

Annonce
Til Gammel Estrups 1700-talsfestival 22.-23. juni kan man opleve, hvordan livet var for både høj og lav for 250 år siden. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Oplev grevindens morgenritual

Forskellen mellem rig og fattig var stor i 1700-tallet. Det fremgår tydeligt ved grevindens morgentoilette, som man kan opleve på 1700-talsfestivalen. Her kan de besøgende komme tæt på en adelskvindes faste morgenritual med håropsætning, pudring og påklædning:

- Det kunne nemt tage flere timer for grevinden at blive klar, selvom hun havde hjælp fra sin egen personlige kammerpige. Først skulle håret sættes, så skulle hår og hud pudres og sminkes, og dernæst skulle hun have den store kjole på med snøreliv og meterbrede hoftepuder, siger Marie Kirstine Elkjær.

Over 100 frivillige er klar til at levendegøre 1700-tallet på festivalen 22.-23. juni klokken 10-17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce