Annonce
Østjylland

18-årig satte ild til værksted: - Jeg vil gøre det igen

En 18-årig mand er blevet varetægtsfængslet og anbragt på retspsykiatrisk afdeling, efter han har tilstået at have påsat en brand i et værksted på Djursland. Foto: Annelene Petersen

Den 18-årige mand, der tirsdag erkendte, at han med vilje havde sat ild på et fritliggende værksted på Djursland, blev varetægtsfængslet i fire uger, hvor han skal anbringes på en lukket retspsykiatrisk afdeling.

Annonce

DJURSLAND: Der var ikke protest over hverken kendelsen om varetægtsfængsling eller dommerens forslag om at få lavet en mentalundersøgelse af den 18-årige mand, der tilstod, at han havde sat ild på et værksted på Djursland. Værkstedet brændte næsten helt ned tirsdag.

- Jeg var sur på ham. Og jeg vil gøre det igen, sagde han i retten, hvor han sad sigtet for brandstiftelse onsdag kort før middag.

Grundlovforhøret var åbent, men forsvarer Niels Lyhne bad om navneforbud, hvilket dommer Marianne Sommer indvilgede i.

Den mand, han var sur på, var ejeren af værkstedet, og det kom frem i grundlovsforhøret, at den 18-årige havde problemer med sin vrede. Han havde tidligere udøvet hærværk eller stjålet ting, når han blev vred. Gemt værktøj væk og hældt vand i stedet for diesel på en traktor.

Den 18-årige er medicineret for skizofreni og lider af autisme.

Han havde planlagt brandstiftelsen, havde han forklaret til politiet. En forklaring, som anklager Jan Østergaard, Østjyllands Politi, læste op i retten, og som den 18-årige i ro og mag fik lejlighed til at godkende, afsnit for afsnit.

Annonce

Lighter, tændvæske og avis

Han forklarede, at han hentede en lighter, en flaske tændvæske og en avis, og at han hældte tændvæsken ud i noget halm på loftet af værkstedet, satte ild til avisen og smed den ned i halmen. Flasken gemte han også i halmen, hvorefter han hentede en ny flaske tændvæske, hældte halvdelen af den ud, og stillede den på den gamle flaskes plads, i håb om at det ikke blev opdaget.

Derefter stjal han en kasse sodavand og noget tyggegummi og gik sin vej. Han hørte flere høje brag fra værkstedet og udrykninger fra beredskabet, mens han gik væk fra stedet.

Han blev fundet af politiet, gående på banelegemet på Djursland kort efter og anholdt. Han tilbragte natten på retspsykiatrisk afdeling i Skejby.

Annonce

Er stadig sur

Onsdag blev han af to betjente ført ind i retssal G i retten i Randers, iført hvidt hospitalstøj samt sorte strømper i sorte sandaler. Omkring sig havde han hyllet et hvidt hospitalstæppe. Sådan sad han i retten og svarede beredvilligt og præcist på de spørgsmål, han blev stillet.

Det fremgik tydeligt, at han ikke fortrød, og at han kunne finde på at gøre det igen.

Både anklager Jan Østergaard og forsvarer Niels Lyhne var dog begge inde på, at selv om den 18-årige rent teknisk erkendte de faktiske forhold, så var det ikke sikkert, at han helt forstod, hvad brandstiftelse kan få af følger. Og dermed er det heller ikke sikkert, at han kan findes strafegnet i almindelig forstand, når sagen igen skal for retten.

Inden dommer Marianne Sonne brugte et kort øjeblik for sig selv, spurgte hun den sigtede, om han havde noget, han ville sige inden kendelsen:

- Nej, jeg har ikke noget at sige, andet end at jeg ikke rigtig tør møde ham. Jeg er stadig sur, sagde den 18-årige.

Varetægtsfængslingen skete, forklarede hun den 18-årige, fordi der var særlig bestyrket mistanke, om at han havde sat ild til værkstedet, og at det var så alvorlig en gerning, at retshåndhævelsen krævede en varetægtsfængsling.

Annonce
Annonce
Aarhus

De unge tager mundbindene til sig

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce