Annonce
forside

18 nye designere viste deres vilde stil frem på Rådhuset

Fotos: Sebastian Vistisen Toft

18 nye designere fra VIA viste tirsdag aften deres futuristiske afgangskollektioner på Aarhus Rådhus. Emnet var "Rethink Fashion" - og det har de gjort. Men inspirationen har de fundet vidt forskellige steder.

AARHUS: VIA University College har netop udklækket et nyt hold designere. For første gang viste de deres afgangsprojekter offentligt, og det skete tirsdag i Aarhus.

Det var tredje gang, at nye former for beklædning blev sendt ned ad catwalken i rådhussalen. Den var i år så propfuld, at balkonen måtte i brug. Modeshowet har ligesom modebranchen i Aarhus etableret sig for alvor.

Alle de 18 designere, der står bag kreationerne, har helt bogstaveligt gentænkt moden - på vidt forskellige måder.

Showet var et orgie i farver, nye materialesammensætninger og krydsninger mellem forskellige universer. Som for eksempel fodboldstøvler med pels på og en herremodel i pussenyssede lyserøde flæsetrusser, som tydeligt sås igennem et dertil indrettet hul i outfittet.

De meget høje, tynde og dybt alvorlige modeller med ubevægelige glimmeransigter og grøn eyeliner lignede voksmannequiner. Og da deres påklædning gav baghjul til Star Wars og Alice i Eventyrland, føltes det som om, vi var taget med en tur ind i fremtiden - eller hvor vi nu var. Og skribenten af denne artikel kan kun opfordre læserne til at se på billedgalleriet øverst i artiklen og opleve det.

Se VIAs egen video fra aftenen herunder (artiklen fortsætter nedenunder)

Annonce
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft

Kønsroller og papir

Selv forklarer fire af designerne deres arbejde på denne måde:

- Jeg har et ben i hver lejr og forsøger at integrere den mellemøstlige kultur med den danske. De to kulturer samles i min kollektion til kvinder, siger Mona El-Qut.

- Jeg har med denne menswear kollektion prøvet at blande hip hop-kultur med klassiske detaljer, hvor jeg også har in mente at skubbe til grænserne for køn og seksualitet. Jeg vil gerne skabe større frihed for beklædning for mænd i forhold til køn og seksualitet. Forhåbentlig bliver det acceptabelt for mænd, at deres tøj trækker på feminine referencer, som når kvinders tøj refererer til det maskuline, mener Sandra Nielsen.

Jeg har arbejdet med at imitere papir, dets riv og folder. Med en tanke om at gå væk fra det digitale og gå den analoge vej, fordi alt ellers skal gå så stærkt, forklarer Camilla Meyer Møller Sørensen.

- Mit projekt tager udgangspunkt i Thy, fiskeri, naturen, workwear, havets bølger, træets linjer på fiskekutterne og farverne. Desuden finder jeg det interessant at arbejde med overflader og strukturer ud fra forskellige inspirationskilder, fortsætter Christine Pedersen.

Foto: Sebastian Vistisen Toft

Modige og innovative designere

De 18 designere er uddannet på VIA University College forskellige steder i Danmark.

10 af de viste afgangsprøver er lavet af danske elever, som blandt andet har læst i Aarhus, København, Grenaa og Silkeborg. Otte afgangselever fra andre lande var også med. De har læst i Herning.

Britiske Ike Rust, der er leder af menswear-uddannelsen på Westminster University i London, har været med til at udvælge de 18 kollektioner og kalder dem forbløffende.

- VIAs show viser modigt bredden af det potentiale, der er nødvendigt for at oplive den globale modeindustri. Designerne er innovative, modige og hårdtarbejdende, og kollektionerne er fokuserede og unikke, siger han.

Der bliver endnu et modeshow i København 2. februar med 12 nye VIA-designere.

Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Fra prøven til tirsdagens modeshow, hvor VIAs designelever viste deres bud på gentænkt mode. Foto: Flemming Krogh
Inspireret af papir, der kan rives og foldes, viste Camilla Meyer dette sæt. Foto: Sebastian Vistisen Toft 
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Foto: Sebastian Vistisen Toft
Prøve før VIAs modeshow. Foto: Flemming Krogh
Der var travlt i kulisserne, før de nye kollektioner skulle vises. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Dansk mesterhold henter Mette Tranborg

Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce