Psykisk syges sundhed skal forbedres


Psykisk syges sundhed skal forbedres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stort, regionalt sundhedsprojekt skal hjælpe psykisk syge med at komme i løbetøjet og skifte fastfood ud med grøntsager. Usund livsstil er nemlig en af årsagerne til, at psykisk syge lever markant kortere end den øvrige befolkning.

Hvis du lever med en psykisk sygdom, så kan du rent statistisk regne med at dø 15-20 år før alle andre.

Ikke specielt opløftende læsning, men det er heldigvis et vilkår, som det er muligt at ændre på.

Det er nemlig ikke den psykiske sygdom i sig selv, der udhuler den forventede levetid, men derimod i højere grad det faktum, at psykisk syge generelt lever mindre sundt og i højere grad lider af eksempelvis livsstilssygdomme.

For eksempel ryger 41 procent af psykisk syge mod 21 procent i den øvrige befolkning og kun 39 procent af mennesker med psykisk sygdom får regelmæssig motion mod 54 procent blandt mennesker uden.

»Vi kan se, at mennesker med psykiske sygdomme i meget høj grad også går rundt med fysiske sygdomme. Det har jo desværre vist sig, at det forkorter livet for den gruppe af patienter. Ikke med måneder, men med år, så der er al mulig grund til at tage fat i den gruppe,« siger sundhedskonsulent i Region Midtjylland, Lise Arnth.

Hun er projektleder på det regionale projekt »Sundere liv i Socialpsykiatrien«, hvor 1.500 psykisk syge fra alle egne af Region Midtjylland deltager.

Målet med projektet er at samle erfaringer og lære, hvordan man bedst øger den fysiske sundhed blandt psykisk syge, eksempelvis gennem fysisk træning i motionsrum, ændring af kostvaner og generel uddannelse i sundere livsvaner.

Af de 1500 medvirkende borgere bor de fleste i eget hjem, mens et mindretal har det så dårligt psykisk, at de er tilknyttet bosteder.

Diagnoserne lyder på alt fra depression til skizofreni, men fælles for målgruppen er, at deres fysiske sundhed har brug for et boost. En spørgeskemaundersøgelse har vist, at et flertal af dem gerne vil have hjælp til at komme i gang med eksempelvis rygestop, sundere kostvaner og motion, fortæller Lise Arnth.

»Motivationen fejler ingenting. Rigtig mange har selv forsøgt at komme i gang med de livsstilsændringer, men har haft nederlag og måttet starte forfra mange gange. Det bliver jo enormt svært at takle hverdagen i det hele taget, når man er belastet af flere forskellige sygdomme.«

Onsdag i denne uge var der midtvejsmøde i Viborg, hvor de forskellige tiltag blev drøftet og erfaringer delt. Projektet har været i gang siden 2012 og slutter først i 2015.

Til den tid forventer Lise Arnth, at socialpsykiatrien ved meget mere om, hvad der virker i forhold til at løfte psykisk syges fysiske sundhed.

»Det her er ikke et projekt, som vi lukker i 2015, og så sætter os ned og evaluerer på. Vi indarbejder løbende forskellige tiltag, tester og justerer. Det, der virker, det fortsætter vi med, så når vi når 2015, så vil det være blevet fast praksis ude i de forskellige bostøtteenheder.«

Psykisk syges sundhed skal forbedres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce