Havnebyens fyrtårn har lange udsigter


Havnebyens fyrtårn har lange udsigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drømmen om Lighthouse er lukket og slukket. Det er ikke nogen overraskelse. Læs nyhedsanalysen her.

DET KOMMER IKKE som nogen stor overraskelse, at Havneinvest med Claus Hommelhoff i spidsen nu kaster håndklædet i ringen og opgiver at bygge Danmarks højeste hus - havnebydelens fyrtårn på 142 meter.

Havneinvest har haft option på grunden med tilhørende byggeprojekt i fire år uden at kunne finde den store lejer - en international hotelkæde for eksempel - der ville give et økonomisk fundament under fyrtårnsbyggeriet til i omegnen af 1,5 mia. kr.

Havneinvest er ikke det første selskab, der har måttet opgive at realisere det store ikon-byggeri på havnen. Andre har forsøgt sig, siden projektet blev lanceret i 2007, lige inden finanskrisen satte byggekranerne i stå.

DET ER AARHUS Kommune, der ejer grunden på spidsen af havnebyen, som Lighthouse er bundet til. Og kommunen skal nu i gang med at finde ud af, hvordan man kommer videre med det, der er tænkt som ikke bare bydelens, men hele byens nye vartegn. Der er tre muligheder:

Kommunen kan sende grunden med et uændret projekt i et nyt udbud i løbet af 2014 og håbe på, at krisen har lettet så meget, at andre på ejendomsmarkedet kan løfte opgaven. Det skulle i givet fald nok være et stort entreprenørfirma, der selv vil stå som bygherre. Det vil give et led mindre, der skal tjene penge på projektet, og dermed gøre det lidt lettere at få økonomien til at hænge sammen.

Alternativt kan kommunen ruste sig med tålmodighed, lægge tårnbyggeriet på lager og vente med at sende det i udbud igen, til tiderne ad åre for alvor er blevet bedre.

Endelig kan kommunen opgive drømmen om Danmarks højeste hus, gentænke projektet og justere det nedad, så det bliver knap så kompliceret og mindre omkostningstungt at bygge. Grunden med et nyt og knap så stort projekt kan så sendes i udbud i løbet af 2014 eller 2015.

Under alle omstændigheder skal kommunen næppe vente at få de 270 mio. kr. for byggegrunden, som det var forudsat i aftalen med Havneinvest.

Lige så sikkert er det, at fyrtårnet - heller ikke i en light-udgave - kan nå at stå færdigt i 2017, hvor Aarhus skal være Europæisk Kulturhovedstad og drømmer om at vise sig frem på bedste vis.

LIGHTHOUSE ER et af de fire oprindelige ikon-byggerier i den nye havnebydel, der blev præsenteret, da det hele gik i gang i 2007.

Isbjerget er det eneste af dem, der er blevet færdigt. Og det skete først, efter at PensionDanmark overtog projektet fra den oprindelige bygherre, Tækker Group.

Z-Huset med ejerlejligheder i den absolut dyre ende trodsede den gryende krise og gik i jorden som det første i 2008. Da parkeringskælderen var støbt, gik byggeriet i stå, og siden har det ligget helt stille. Der er investeret i omegnen af 400 mio. kr. i grunden og p-kælderen, og det gør ondt på firmaerne bag projektet, Marselis Ejendomme og Søgaard Ejendomme. De har gennem længere tid forhandlet med rigmanden Karl Peter Sørensen om, at han skal være medinvestor på i hvert fald byggeriet af den første tredjedel af det store Z.

Heller ikke erhvervsflagskibet Ship er foreløbig blevet til mere end et hul på havnejorden. Olav de Linde satte i sommer arbejdet på Ship på stand by i konsekvens af, at markedet for erhvervslejemål ikke ligefrem er på toppen for tiden.

Endelig er der så Lighthouse, hvor dele af projektet er - eller snart er - færdigt, men hvor det himmelstræbende tårn stadig mangler og heller ikke bliver til noget.

Ikke i denne omgang i hvert fald.

Havnebyens fyrtårn har lange udsigter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce