Annonce
forside

19-årig idømt fængsel for terrortrusler på Facebook

19-årig idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder for at true med terror. Den dømte accepterer dommen.

Aarhus: En 19-årig aarhusiansk mand er blevet idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder for at have truet med terror på en Facebook-profil.

Annonce

Det har Retten i Aarhus mandag afgjort. Den dømte accepterer dommen, oplyser forsvarer Niels Lyhne.

Den 19-årige var tiltalt for at have truet med terror ved på en Facebook-profil at poste en film fra Islamisk Stat med blodige henrettelsessekvenser.

Han ledsagede videoen med kommentarer, hvor han på både engelsk og arabisk truede med at dræbe frafaldne muslimer og "vantro".

Han skrev blandt andet: "Kniven vil ramme jer alle, og jeres hoveder vil være på alle veje, derefter folk kan se, hvad vi har lavet med spioner. O, frafaldne konverterede, I kan ikke gemme jer fra os. Vi vil give jer alle straffen af kniven".

Den 19-årige mand, der er dansk statsborger med libanesisk baggrund, forklarede i retten, at han gjorde det, fordi han ville sende et signal til personer, der krænker islam.

Han afviste, at det var et budskab, som var målrettet en bredere personkreds, og derved var der ifølge den tiltalte ikke nogen hensigt om at skræmme befolkningen i alvorlig grad, sådan som det hedder i terrorbestemmelserne i straffeloven.

Sagens anklager, advokaturchef Torben Thygesen, er tilfreds med dommen.

- Jeg er meget tilfreds med, at retten er enig med anklagemyndigheden i, at udgivelse af videoen, sammen med teksten, kan karakteriseres som at true med en terrorhandling, siger Torben Thygesen.

- Videoen har været delt med i hvert fald 60 personer, så der er tale om en offentlig udtalelse, hvor formålet har været at skræmme befolkningen. Og rettens afgørelse i dag slår fast, at den slags ytringer altså har konsekvenser, siger Torben Thygesen.

Den 19-årige, der bor i Brabrand, har siddet varetægtsfængslet siden november sidste år, da han blev anholdt af Østjyllands Politi.

Forsvareren havde krævet frifindelse af den 19-årige, som ifølge forsvareren ikke har haft forsæt til at true med terror.

Forsvareren har henvist til, at der var tale om en lukket gruppe på Facebook, og derfor er opslaget ikke nået ud til en bredere personkreds.

Advokat Niels Lyhne siger efter domsafsigelsen, at han har rådet sin klient til at anke afgørelsen.

- Jeg synes, det er en meget hård strafudmåling, og jeg havde gerne set, at noget af straffen var gjort betinget, siger Niels Lyhne.

Den 19-årige ønsker imidlertid at sætte punktum i sagen, og derfor bliver den ikke anket, forklarer Niels Lyhne.

Den dømte er troende muslim og har i retten forklaret, at han frekventerer en række aarhusianske moskéer, heriblandt Grimhøjmoskéen.

Han skulle til at gå i koranskole, da han blev anholdt af politiet i november sidste år.

Den 19-årige har også forklaret, at han har haft kontakt til tre personer, der rejste til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. De blev angiveligt dræbt under kamp.

Ud over straffen får den dømte konfiskeret en mobiltelefon, ligesom han skal betale sagens omkostninger.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

Annonce