Annonce
Sport

1900-løber fik DM-sølv ved Royal Run: Besluttede at stille op to uger før løbet

Jakob Dybdal Abrahamsen lagde hårdt ud og førte feltet an i det første sving. Til venstre for ham er Abdi Ulad og bag ham i den selvlysende singlet er Thijs Nijhuis, der endte med at vinde foran 1900-løberen. Foto: Lone Dybdal
Jakob Dybdal Abrahamsen, der mandag aften vandt DM-sølv på 10 kilometer, løber normalt ikke konkurrencer længere end 5 kilometer. Til DM, der blev afviklet sammen med Royal Run, lagde han ud sammen med de bedste. – Jeg tænkte, at det måtte briste eller bære.

ATLETIK: Der var lagt op til, at det skulle blive en duel mellem nummer et og to fra de seneste mange års DM på 10 kilometer, Abdi Hakin Ulad fra Hvidovre og Thijs Nijhuis fra Viborg. Abdi Ulad plejer at hamre afsted i et tempo, der kvæler hans konkurrenter – den taktik forsøgte han også mandag aften til DM for 10 km løbere, der blev afviklet i forbindelse med Royal Run i København.

Han bragede således afsted væk fra Nyhavn, da startpistolen lød, men til fleres overraskelse lå der pludselig en løber klædt i Aarhus 1900s karakteristiske blå og røde dragt i halen af ham.

Jakob Dybdal Abrahamsen, der normalt gør sig på atletikbanen, hvor hans favoritdistance er 3000 meter forhindringsløb, havde nemlig et par uger forinden fundet ud af, at han var i superform, og derfor besluttede han sig for at stille op til løbet. Og ikke nok med, at han stillede op. Han fulgte med Abdi Ulad lige fra starten.

- For ni dage siden løb jeg en 5000 meter på banen mod Abdi (Ulad, red.), hvor jeg prøvede at følge med hans vilde udlæg. Der ender jeg med at have energien til at sprinte fra ham på de sidste 500 meter, og slå ham, siger Jakob Dybdal Abrahamsen.

- Hvis jeg ikke havde slået ham til det løb, så havde jeg nok ikke forsøgt at følge med ham ved det her løb.

Annonce

I smørhullet mellem favoritterne

Jakob Dybdal Abrahamsen siger selv, at han normalt maksimalt konkurrerer på distancer op til 5000 meter, men på grund af den store publikumsopbakning og den megen opmærksomhed fra medierne tænkte han, at det ville god mulighed for at løbe et sjovt løb. Og når formen var så god, som den var skulle det udnyttes.

Efter de første fem kilometer gik alt efter planen. 1900-løberen lå lige i hælene af den mangedobbelte danske mester og tidligere OL-deltager Abdi Ulad og havde et hul på nogle sekunder ned til den anden favorit Thijs Nijhuis, der fornylig har løbet 2.14,18 på maraton, hvilket er den hurtigste danske tid i de seneste år.

Med andre ord var Jakob Dybdal Abrahamsen placeret i smørhullet mellem Danmarks to bedste langdistanceløbere. På en distance han ikke har stor erfaring med.

- Jeg tænkte, at det måtte briste eller bære. Jeg vidste ikke, hvor lang tid, jeg kunne holde det tempo vi lagde ud i.

- Jeg plejer at løbe hurtigere end det vi lagde ud i, men så holde det i tre til fem kilometer. Så det var bare et gamble, og jeg gik også kold til sidst.

- Der tænker jeg ”øv”

Kort efter de var løbet under femkilometerporten slog Abdi Ulad dog ud til siden. Han var gået kold og pludselig lå 1900-løberen forrest.

- Der tænker jeg ”øv”, siger Jakob Dybdal Abrahamsen.

- Når en mand, der har været med ved OL, går kold, så ved du godt, at så er det hårdt. Og det værste var, at vi skulle løbe i modvind på det sidste stykke, fortsætter han.

På det tidspunkt havde mælkesyren ramt benene. Thijs Nijhuis fik lukket hullet, og de to løb afsted sammen mod mål. Jakob Dybdal Abrahamsens gjorde alt, hvad han kunne for at hænge i, men da Thijs Nijhuis åbnede spurten langt udefra kunne 1900-løberen ikke følge med.

Sølvmedaljen har dog ikke gjort, at Jakob Dybdal Abrahamsen har tænkt sig at blive tikilometerløber lige foreløbigt.

- Jeg skal løbe i rigtig mange år endnu. Jeg skal leve på den fart som jeg har nu, og forsøge at komme til VM i 3000 meter forhindringsløb først. Så kan jeg lige så stille rykke op til længere distancer som halvmaraton og maraton. Jeg har ikke travlt med at komme op på de distancer.

- Men jeg skal helt sikkert løbe DM 10 igen næste år.

Målet for sæsonen denne sæson er at komme med til atletik VM i Doha i efteråret. Kvalifikationskravet på 3000meter forhindring er under 8.29, noget han håber han kan løbe enten i næste uge i København eller ved Universaden i Napoli i starten af juli.

Jakob Dybdal Abrahamsen løb de 10 kilometer på 29 minutter og 40 sekunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce