Annonce
Sport

1900-løber fik DM-sølv ved Royal Run: Besluttede at stille op to uger før løbet

Jakob Dybdal Abrahamsen lagde hårdt ud og førte feltet an i det første sving. Til venstre for ham er Abdi Ulad og bag ham i den selvlysende singlet er Thijs Nijhuis, der endte med at vinde foran 1900-løberen. Foto: Lone Dybdal
Jakob Dybdal Abrahamsen, der mandag aften vandt DM-sølv på 10 kilometer, løber normalt ikke konkurrencer længere end 5 kilometer. Til DM, der blev afviklet sammen med Royal Run, lagde han ud sammen med de bedste. – Jeg tænkte, at det måtte briste eller bære.

ATLETIK: Der var lagt op til, at det skulle blive en duel mellem nummer et og to fra de seneste mange års DM på 10 kilometer, Abdi Hakin Ulad fra Hvidovre og Thijs Nijhuis fra Viborg. Abdi Ulad plejer at hamre afsted i et tempo, der kvæler hans konkurrenter – den taktik forsøgte han også mandag aften til DM for 10 km løbere, der blev afviklet i forbindelse med Royal Run i København.

Han bragede således afsted væk fra Nyhavn, da startpistolen lød, men til fleres overraskelse lå der pludselig en løber klædt i Aarhus 1900s karakteristiske blå og røde dragt i halen af ham.

Jakob Dybdal Abrahamsen, der normalt gør sig på atletikbanen, hvor hans favoritdistance er 3000 meter forhindringsløb, havde nemlig et par uger forinden fundet ud af, at han var i superform, og derfor besluttede han sig for at stille op til løbet. Og ikke nok med, at han stillede op. Han fulgte med Abdi Ulad lige fra starten.

- For ni dage siden løb jeg en 5000 meter på banen mod Abdi (Ulad, red.), hvor jeg prøvede at følge med hans vilde udlæg. Der ender jeg med at have energien til at sprinte fra ham på de sidste 500 meter, og slå ham, siger Jakob Dybdal Abrahamsen.

- Hvis jeg ikke havde slået ham til det løb, så havde jeg nok ikke forsøgt at følge med ham ved det her løb.

Annonce

I smørhullet mellem favoritterne

Jakob Dybdal Abrahamsen siger selv, at han normalt maksimalt konkurrerer på distancer op til 5000 meter, men på grund af den store publikumsopbakning og den megen opmærksomhed fra medierne tænkte han, at det ville god mulighed for at løbe et sjovt løb. Og når formen var så god, som den var skulle det udnyttes.

Efter de første fem kilometer gik alt efter planen. 1900-løberen lå lige i hælene af den mangedobbelte danske mester og tidligere OL-deltager Abdi Ulad og havde et hul på nogle sekunder ned til den anden favorit Thijs Nijhuis, der fornylig har løbet 2.14,18 på maraton, hvilket er den hurtigste danske tid i de seneste år.

Med andre ord var Jakob Dybdal Abrahamsen placeret i smørhullet mellem Danmarks to bedste langdistanceløbere. På en distance han ikke har stor erfaring med.

- Jeg tænkte, at det måtte briste eller bære. Jeg vidste ikke, hvor lang tid, jeg kunne holde det tempo vi lagde ud i.

- Jeg plejer at løbe hurtigere end det vi lagde ud i, men så holde det i tre til fem kilometer. Så det var bare et gamble, og jeg gik også kold til sidst.

- Der tænker jeg ”øv”

Kort efter de var løbet under femkilometerporten slog Abdi Ulad dog ud til siden. Han var gået kold og pludselig lå 1900-løberen forrest.

- Der tænker jeg ”øv”, siger Jakob Dybdal Abrahamsen.

- Når en mand, der har været med ved OL, går kold, så ved du godt, at så er det hårdt. Og det værste var, at vi skulle løbe i modvind på det sidste stykke, fortsætter han.

På det tidspunkt havde mælkesyren ramt benene. Thijs Nijhuis fik lukket hullet, og de to løb afsted sammen mod mål. Jakob Dybdal Abrahamsens gjorde alt, hvad han kunne for at hænge i, men da Thijs Nijhuis åbnede spurten langt udefra kunne 1900-løberen ikke følge med.

Sølvmedaljen har dog ikke gjort, at Jakob Dybdal Abrahamsen har tænkt sig at blive tikilometerløber lige foreløbigt.

- Jeg skal løbe i rigtig mange år endnu. Jeg skal leve på den fart som jeg har nu, og forsøge at komme til VM i 3000 meter forhindringsløb først. Så kan jeg lige så stille rykke op til længere distancer som halvmaraton og maraton. Jeg har ikke travlt med at komme op på de distancer.

- Men jeg skal helt sikkert løbe DM 10 igen næste år.

Målet for sæsonen denne sæson er at komme med til atletik VM i Doha i efteråret. Kvalifikationskravet på 3000meter forhindring er under 8.29, noget han håber han kan løbe enten i næste uge i København eller ved Universaden i Napoli i starten af juli.

Jakob Dybdal Abrahamsen løb de 10 kilometer på 29 minutter og 40 sekunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

AGF

AGF-cheftræner roste unge som gamle efter test-sejr over Viborg

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];