Annonce
Aarhus

1920'erne var banebrydende med banegårde, fodbold- og væddeløbsbane - hvad var vigtigst?

Fødselsanstalten i Jylland, som læserne finder var resultatet af den mest betydningsfulde byrådsbeslutning i 1910'erne. Fotograferet på tidspunkt omkring indvielsen i 1910. Fotograf E.A. Ebbesen, Den Gamle By.
Fødselsstiftelsen var resultat af byrådets bedste beslutning i 1910'erne - men hvad var den bedste beslutning i det følgende årti? Aarhus Stadsarkiv kårer byrådets bedste beslutninger i rådets 150-årige historie.

AARHUS: I år fylder Aarhus Byråd 150 år. I den anledning fejrer Aarhus Stadsarkiv byrådets jubilæum ved at lade århusianerne stemme om udvalgte beslutninger. Hvad er det bedste, Aarhus Byråd har gjort for byen? I sidste uge var fem beslutninger fra 1910'erne. Og vinderen blev: Fødselsanstalten i Jylland, som blev indviet i 1910 øverst i Vennlystparken.

Det fortæller stadsarkivar Søren Bitch Christensen om på en video, du kan se i bunden af artiklen.

Nu er tiden inde til at stemme om fem betydelige beslutninger fra det følgende årti, hvor Aarhus Teater, Marselisborg, alderdomshjemmet, sporvognen og landsudstillingen er til afstemning.

1920’erne – Kommunen bygger boliger

Kommunalt boligbyggeri i den nordvestlige del af Frederiksbjerg. Foto: Emil Andersen Ebbesen, 1927.

Det var trange tider for boligsøgende efter afslutningen af den Første Verdenskrig, og Aarhus Byråd var hårdt presset for at finde løsninger for boligløse aarhusianere i begyndelsen af 20’erne.

Selvom Aarhus Kommune allerede i begyndelsen af årtiet havde påbegyndt opførelsen af hundredvis af boliger var behovet for flere boliger så stort, at kommunen til tider havde indkvarteret husvilde familier på kaserner, skoler og i såkaldte barakbyer.

Den store bolignød førte til beslutningen om at opføre flere kommunale boligbyggerier i midten af 20’erne.

I årene 1925-26 opførtes 96 boliger på Poul Martin Møllers Vej efter tegninger af stadsarkitekt Frederik M. Draiby. De ikoniske okkerfarvede rækkehuse var billige at opføre og stod færdige efter blot et halvt år. Draiby stod også bag tegningerne til de kommunale boligkareer på Frederiksbjerg nær Trepkasgade og Søndre Ringgade.

Stadsarkitekt Draiby’s kommunalt opførte bygninger står i dag som et fornemt eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre at opføre smukt byggeri, hurtigt og efter tidens funktionelle behov.

1920 - Aarhus Idrætspark tages i brug

Drenge fra de lokaler klubber Aarhus Fremad, AGF og Aarhus 1900 løber til indvielsesstævne på Aarhus Stadion i 1920. Fotograf E. A. Ebbesen, Den Gamle By.

Under overværelse af blandt andet Kong Christian 10. blev Aarhus Idrætspark indviet 5. juni 1920.

Aarhus havde længe haft behov for et trænings- og opvisningssted til byens mange idrætsforeninger. I 1914 talte man om at få en fælles sportsplads i byen, men der blev ikke opnået enighed om et konkret projekt.

Derimod lykkedes det Oliefabrikkens direktør, Frederik Lausen, som i 1916 blev formand for Aarhus Gymnastik Forening, AGF, at få en aftale mellem Aarhus Byråd og et privat selskab om økonomien i stand.

Byrådet godkendte byggeriet af den samlede idrætspark i maj 1918, og skænkede efterfølgende arealet til projektet.

Staten leverede genbrugte buer fra Københavns Hovedbanegård til at indgå i byggeprojektet. Aarhus Kommune bidrog desuden med 280.000 kr., mens de resterende 380.000 kr. blev hentet ved en privat indsamling, hvoraf 143.600 kr. blev doneret af Lausen selv.

Læs i byrådets arkiv

Læs mere på AarhusWiki.dk

1923 - Godsbanegården tages i brug

Skovgaardsgade med Godsbanegården omkring 1924. Fotograf E.A. Ebbesen, Den Gamle By.

Oprindelig var godsbanen i Aarhus placeret, hvor den nuværende busstation er. Men med en stærkt stigende godsmængde i løbet af 1800-tallet var forholdene langt fra optimale. Arealet blev for lille med ringe udvidelsesmuligheder, og tilkørselsforholdene ad en snæver banegrav mellem Hallsti og Banegårdsgade var dårlige.

Forholdene for både gods- og personbanegård var problematiske, og diskussionen startede længe før, en løsning for begge blev realiseret i 1920’erne. Allerede i 1890’erne var DSB fortaler for at flytte godsbaneterrænet ud af midtbyen.

I 1896 og 1898 var en flytning af godsbanen med i kommunens byplaner, men en løsning blev først fundet med Lov om Anlæg af en Person- og Godsbanegaard i Aarhus fra 1916 og en ny byplan i 1919.

Den nye Godsbanegård, tegnet af DSB’s overarkitekt Heinrich Wenck, blev placeret i Mølleengen ved Skovgårdsvej, og den var i funktion fra 1923 til 2000.

Kulturhuset Godsbanen åbnede på stedet i 2012 som centrum for et nyt bykvarter, opstået på det nedlagte godsbaneterrræn i samarbejde mellem Aarhus Kommune og Realdania.

Læs i byrådets arkiv

Læs mere på AarhusWiki.dk

1924 - Jydsk Væddeløbsbane bliver indviet

De første mange år var det primært galop, som aarhusianerne tog på Jydsk Væddeløbsbane for at se, som her omkring 1935. Fotograf Åge Fredslund Andersen, Aarhus Stadsarkiv.

I 1898 blev Jydsk Væddeløbsforening oprettet, og foreningen kom til at stå for én årlig løbsdag i Aarhus. Det foregik enten på Marselisborg Mark eller Skejby Mark.

I 1922 blev foreningen sluttet sammen med Foreningen for ædel Hesteavl, der var dannet i 1917, og den nye forening henvendte sig til Aarhus Byråd for at få en opført en egentlig væddeløbsbane i Aarhus.

Efter diskussion i byrådet om projektets økonomiske holdbarhed, skænderier om væddeløb var ”gøgl og dyrplageri” – og om byen egentlig var stor nok til at rumme både et stadion og væddeløbsbane –godkendte byrådet projektet.

Det skete dog under forudsætning af, at banen blev placeret i tilknytning til Aarhus Idrætspark, der var blevet indviet i 1920, og i skov- og naturområdet ved Marselisborg Slot.

Arealet var dengang reelt beliggende som en skråning ned mod den nye Idrætspark, så opførelsen krævede jord- og anlægsarbejder for det dengang store beløb på hele 44.000 kr., før indvielsen kunne finde sted 29. juni 1924.

Læs i byrådets arkiv

Læs mere på AarhusWiki.dk

1929 – Byen får en ny hovedbanegård

Byens nye hovedbanegård fotograferet lige før indvielsen i 1929, og tilsyneladende inden der blev etableret cykelstativer. Hammerschmidt Foto, Aarhus Stadsarkiv.

I forbindelse med etableringen af den statslige såkaldte ”Jydske Længdebane” i Jylland blev banestrækningen Aarhus-Langå- Randers indviet i 1862, og den første banegård i Aarhus blev bygget, samme sted som den nuværende Aarhus Hovedbanegård.

Banegården blev hurtigt for lille, og en ny blev bygget i 1884 på samme sted, bortset fra at den var sænket til det niveau, togene kørte i – især op mod Bruuns Bro var der en stejl skrænt ned til banegården, men også Ryesgade og Banegårdsplads havde et stærkt fald ned mod pladsen.

Efterhånden som trafikken af gående, cyklende og kørende omkring banegården blev øget, blev forholdene omkring banegården mere og mere uhensigtsmæssige. Og der var kun udsigt til endnu mere trafik, så en ny banegård kom igen til debat i Aarhus Byråd.

Byrådet vedtog en løsning, hvor det nye banegårdsterræn blev hævet fire meter. For at kunne realisere det blev hele kvarteret omkring banegården ændret i en fælles bebyggelsesplan for Banegårdspladsen, Ryesgade, Park Allé og Sønder Allé.

Bygninger omkring banegården blev revet ned, og Park Allé blev etableret. Banegårdsbygningen, tegnet af DSB’s overarkitekt K. T. Seest, blev bygget i gule mursten som det andet nybyggeri i kvarteret og blev indviet i 1929.

Læs i byrådets arkiv

Læs mere på AarhusWiki.dk

Sådan stemmer du

Afstemningen om byrådets bedste beslutning, siden det blev oprettet i 1869, foregår på internetsiden https://byraad150.aarhus.dk, som Aarhus Stadsarkiv står bag. I 15 uger i træk præsenteres de markante beslutninger årti for årti.

Hver søndag præsenteres fem kandidater fra et årti på afstemningssiden, i Århus Stiftstidende og på stiften.dk.

Afstemningen løber fra søndag til torsdag morgen. Om torsdagen kåres årtiets vinder på afstemningssiden. Afslutningsvis stemmes der om, hvilken af alle vinderbeslutningerne fra de 15 årtier, som skal være den samlede vinder.

På afstemningssiden kan man læse meget mere om de enkelte beslutninger og baggrunden for dem. Her er også link til oplysninger om beslutningerne i byrådets arkiv i aarhusarkivet.dk og i stadsarkivets byhistoriske leksikon på aarhuswiki.dk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Frontalt sammenstød: Person kørt med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Tag et kig op over byens tage og se kirkespirene pege mod himmel og horisont: Kirken sætter fokus på vores fælles skæbne

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce