Annonce
Aarhus

20.000 kroner til kunstner, der bruger kroppen

Glad blev Matilde Mørk, da hun fik prisen. Foto: Jens Henrik Daugaard/Aros Aarhus Kunstmuseum
Tre kultursteder i Aarhus giver ung kunstner et skulderklap.

AARHUS: Matilde Mørk blev 20.000 kroner rigere, men de får hurtigt ben at gå på.

Den 37-årige nyuddannede kunstner fra Det Jyske Kunstakademi i Mejlgade i Aarhus fik fredag ART Aarhus prisen for performancen "Løber dit spor i sølv?" og kan stadig ses der. Den er hendes afgangsprojekt fra akademiet, og prisen er skabt af kunstmuseet Aros, Godsbanen og Kunsthal Aarhus i fællesskab.

Den går hvert år til en af afgængerne fra Det Jyske Kunstakademi efter fem års uddannelse, og sidste år var det til Sophia Ioannou Gjerding for en animation på video.

Og hvad bruger den professionelle danser Matilde Mørk så pengene til?

Svaret er enkelt:

- Så kan jeg da betale de performere, der optræder ved finissagen, sagde hun, efter at prisen var overrakt i Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade 13.

Annonce

Prisen

ART Aarhus-prisen har til formål at skabe opmærksomhed om de debuterende kunstnere og give en stærk repræsentant for den unge scene en god start på kunstlivet. Prisen skal også være med til at skabe et levende kunstmiljø i Aarhus på tværs af institutionerne.

Med titlen følger blandt andet 20.000 kroner, en artist talk i Kunsthal Aarhus og mulighed for en måneds ophold i det åbne atelier i Aros Public inkl. gratis ophold på Godsbanen (residens-lejligheder) samt månedskort til værkstederne og mulighed for at lave en artist talk eller en mindre udstilling/udsmykning på Godsbanen i samarbejde med Aarhus Billedkunstcenter.

.

Afgangsværkerne kan ses i Kunsthal Aarhus til og med lørdag 31. maj.

Helstøbt installation

Prismodtageren har uddannet sig til danser og performer i Leeds i England 2002-2005 og fik dette skudsmål for sit værk:

- Matilde Mørks installation indtager kunsthallens rum med en særlig fysisk rytme, der – selv uden de mange performende dansere – fremstår helstøbt, sagde Kirstine Højmose, da hun på dommerkomiteens vegne overrakte hæderen.

- Der sker noget inden for performancekunsten i disse år. Under performancen ved Matilde Mørks værk vred danserne sig med store glassnegle i langsomme elektriske bevægelser på gulvet, savlede og strøg sig op ad søjler og vægge i en ordløs kommunikation, men med kropslige udsagn, sagde hun.

Dommerkomiteen bestod af kunstfaglig direktør Jacob Fabricius fra Kunsthal Aarhus, overinspektør Lise Pennington fra Aros og leder af Aarhus Billedkunstcenter Kirstine Højmose for Godsbanen.

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter 18 tyverier fra personbiler: - Tøm din bil før tyven gør det

Annonce