Annonce
Aarhus

20.000 passagerer: Letbanens åbningsdag var en succes

Det første letbanetog forlod stoppestedet ved Dokk1 klokken 11 torsdag 21. december, da Aarhus Letbane startede med at køre med passagerer. Foto: Henning Bagger

Der var fyldte perroner i Aarhus torsdag 22. december, da Aarhus Letbane tog den første tur med passagerer fra Aarhus Hovedbanegård til Universitetshospitalet i Skejby. Hos Aarhus Letbane kalder de dagen for overvældende.

AARHUS: Mange mennesker var torsdag mødt op på Hack Kampmanns Plads ved Dokk1, hvor åbningen af letbanen blev markeret og gratis prøveture var på programmet.

Godt 20.000 personer valgte at sætte tid af til at prøve en tur på strækningen fra Aarhus H til Universitetshospitalet i Skejby, der i løbet af torsdagen blev kørt 208 gange.

- Dagen gik utrolig godt. Vi er faktisk lidt overvældede over, hvor mange der ville med ud at køre. Vi har ikke præcise tal på, hvor mange der kørte med, men det er vores klare opfattelse, at alle afgange var mere eller mindre fyldte. Derfor vurderer vi, at op mod 20.000 mennesker var med ude at køre på letbanens åbningsdag, siger Jens Velling, kommunikationschef ved Aarhus Letbane.

Annonce

99 procent kørte til tiden

På de 208 afgange, hvor godt 20.000 mennesker blev fragtet fra midtbyen til Skejby, gik 206 af afgangene til tiden.

- Tal hos vores operatør Keolis viser, at 99 procent af afgangene gik til tiden. Det er vores klare indtryk, at folk var begejstrede, og det glæder vi os over, siger Jens Velling.

De to forsinkede afgange skyldes, at der på nogle tidspunkter var ekstra pres på perronerne. Det derfor var et spørgsmål om at få folk ind og ud af togene.

- Dagen igennem lignede nærmest én stor myldretid. Det er bemærkelsesværdigt. Og med 208 afgange som i 99 procent af tilfældene gik rettidigt, så vil jeg mene, at det er et udtryk for, at systemet fungerer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce