Annonce
Aarhus

200.000 kroner på spil: Energirenoverede boliger kæmper med om Aura Energis grønne pris

Boligforeningen Ringgårdens afdeling på Trige Parkvej, har gennemgået en omfattende renovering og modernisering, og en del af boligerne er blevet energirenoveret. Det har fået dem nomineret til Auras Grønne pris. Foto: Axel Schütt
Boligforeningen Ringgården er med deres projekt "Fra ghetto til grøn" med i opløbet om Aura Energis grønne pris på 200.000 kroner.

AARHUS: Når vi i november kårer Byens Bedste 2020 til det store awardshow i Hermanns i Tivoli Friheden, skal vi også uddele en særpris.

Prisen, som er på 200.000 kroner, uddeles af Aura Energi, og gives til et grønt initiativ eller projekt. Det er en jury i Aura, der har fundet frem til de nominerede, som er fundet på baggrund af 31 indstillinger. Tidligere har vi afsløret de to første nominerede, nemlig Ento Labs og Textile Change.

Nu kan vi præsentere den sidste nominerede. Boligforeningen Ringgården har med deres projekt "Fra ghetto til grøn" sikret sig en plads blandt de tre nominerede.

Annonce

Der er tale om boligforeningens afdeling på Trige Parkvej, der siden 2017 har gennemgået en omfattende renovering og modernisering. Herunder har man blandt andet energirenoveret en del af boligerne.

- Boligforeningen har med deres energirenovering på fornem vis transformeret et typisk 70/80’er byggeri med et ghetto-stempel til attraktive boliger med en stærk grøn profil. Nye solcelleanlæg, lagring af overskudsenergi og genanvendelse af varme fra spildevand er spot-on i begrænsning af ressourceforbrug og udnyttelse af den energi, vi kan høste fra solen. Et stærkt projekt, der kalder på efterfølgelse mange steder, lyder det fra Aura Energi som begrundelse for nomineringen.

Et kvalitetsmæssigt løft

Boligafdelingen er bygget i 1980 til 1981, og er et såkaldt standardiseret elementbyggeri som blev udviklet af boligministeriet i 1960’erne med det formål at skaffe gode lejligheder til billige penge. Før renoveringen bestod bebyggelsen af seks boligblokke. I forbindelse med renoveringen er der tyndet ud i tre af blokkene, som dermed har fået karakter af seks punkthuste. Der er nu 153 boliger mod 190 boliger før.

- Det overordnede sigte med renoveringen var at give Trige Parkvej et kvalitetsmæssigt løft, så bebyggelsen appellerer til et bredere publikum end tidligere – blandt andet ved en mere varieret sammensætning af boligstørrelser- og typer, lyder det i begrundelsen for renoveringen.

Under ombygningen er afdelingen gået fra 190 til 153 boliger for blandt andet at gøre lysindfaldet i de tilbageværende boliger bedre. - Og så har vi fået en mere varieret sammensætning af boligtyper- og størrelser, blandt andet fordi vi gerne vil tiltrække de større børnefamilier, fortæller Holger Lunde Jørgensen, projektchef i Boligforeningen Ringgården. Foto: Axel Schütt

Alle blokke er energirenoveret og transformeret til nye boligtyper og har fået et helt nyt arkitektonisk udtryk med nye energieffektive facader beklædt med profilerede aluplader, store gulv-til-loft vinduer og åbne altaner, der sikrer masser af dagslys i boligen og god kontakt mellem ude og inde.

I punkthusene er der indrettet 58 familieboliger, som alle har elevatoradgang og dermed er let tilgængelige.

Annonce

Lang vej fra start til slut

Det har været en længere vej frem til der, hvor boligerne er i dag, fortæller Holger Lunde Jørgensen, projektchef i Boligforeningen Ringgården.

- Først skulle vi have lavet en fysisk helhedsplan, blandt andet på baggrund af forskellige rapporter, der viste os, hvordan bygningerne i afdelingen havde det. Vi havde en arkitekt tilknyttet, og vi havde et længere forløb med Landsbyggefonden, der skulle støtte projektet økonomisk, siger han.


Nogle gange, når solen skinner, producerer man mere strøm, end man kan bruge her og nu. Den overskydende strøm ville vi gerne selv kunne bruge på en smart måde

Holger Lunde Jørgensen, projektchef i Boligforeningen Ringgården


Derefter skulle beboerne stemme ja, og der skulle en total entreprisekonkurrence til for at finde ud af, hvad der kunne realiseres inden for den økonomiske ramme.

Derudover sagde Boligforeningen Ringgården undervejs også ja til at være med i et omfattende EU-projekt, som Cowi står i spidsen for, der kort fortalt går ud på vise, hvor langt man kan komme med at lave et koncept, hvor man producerer sin energi der, hvor folk bor ved hjælp af nye teknologier.

- På den måde kan vi vise, hvor langt man kan nå i forhold til at blive uafhængige af eksempelvis el- og fjernvarmenettet, siger Holger Lunde Jørgensen.

Annonce

Overskydende strøm gemmes

I 2017 gik ombygningen så i gang, og i boligforeningens afdeling på Trige Parkvej er der i dag kombinerede solceller og solfangeranlæg. Kombinationen gør det muligt at producere mere strøm og udnytte afkølingen af selve panelet. Det hele er koblet til en form for batterianlæg, så man kan 'gemme' den overskydende strøm.

- Nogle gange, når solen skinner, producerer man mere strøm, end man kan bruge her og nu. Den overskydende strøm ville vi gerne selv kunne bruge på en smart måde. Det hele styres af en form for computer, der vurderer hvor strømmen, der kommer ind skal sendes hen, eller om den skal gemmes til senere, siger Holger Lunde Jørgensen.

På den måde kan man i afdelingen på Trige Parkvej selv producere den strøm, der skal bruges i fællesarealerne, eksempelvis til elevatorerne og til lys i fællesarealerne.

Annonce

Stolte af projektet

I boligforeningen er man stolte af at være nomineret til Aura Energis grønne pris.

- Vi synes, det er et godt projekt, og vi har ansøgt det på vegne af hele boligforeningen, fordi vi mener, at projektet på Trige Parkvej er så vidtgående og rummer så mange initiativer, at vi med stolthed kunne indstille det til prisen, siger Holger Lunde Jørgensen.

Vinder Boligforeningen Ringgården, skal pengene højst sandsynligt bruges i afdeling 20 på Trige Parkvej.

- Eksempelvis kunne pengene bruges til at etablere en form for delebilsselskab for afdelingen, baseret på elbiler, siger Holger Lunde Jørgensen og pointerer, at det kunne være ekstra fint, hvis elbilerne kunne køre på overskudsstrøm fra afdelingen.

Alternativt kunne der også etableres initiativer, der eksempelvis kunne anspore beboerne til at spare på strømmen og vandet og minimere affaldet.

- Vinder vi, bliver det spændende at se, hvor langt ud ad den grønne vej, vi kan gå, siger Holger Lunde Jørgensen.

Vinderen af Aura Energis grønne pris findes 12. november 2020.

Aura Energis grønne pris

’Aura Energis grønne pris’ er på 200.000 kroner og gives til en, der på banebrydende vis transformerer idéer til praksis med fokus på bæredygtighed, grøn omstilling, deleøkonomi og lignende.

Selve prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med prisfesten Byens Bedste i Aarhus torsdag 12. november 2020.

Det er østjyderne, der har kunnet indstille mulige kandidater, og af de 31 indstillinger, har Aura Energi valgt tre kandidater, som kommer med i det endelige opløb om de 200.000 kroner.

De tre nominerede er: Textile Change, Ento Labs og Boligforeningen Ringgårdens projekt "Fra ghetto til grøn".

Vinderen udvælges af en jury, som består af:

  • Allan Werk, bestyrelsesformand Aura Energi
  • Carsten Höegh Christiansen, adm. direktør Aura Energi
  • Jan Schouby, chefredaktør Århus Stiftstidende
  • Anders Sahl Hansen, Innovationschef Aura Energi
  • Claus Blem Jensen, kommunikationschef Aura Energi
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

AGF For abonnenter

Se listen: Her er de verdensberømte arkitekter, der står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Alarm 112

Tæt på at blive kørt ned: Parkeringsvagt angrebet af mand med palleløfter

Aarhus

I en villa i Risskov har unge hjemløse lært at bo selv: Nu skal villaen rives ned

Ny undersøgelse: Pfizer-vaccine giver delvis beskyttelse mod Omikron

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Navne

En berejst sjæl fylder 75: Det slidte pas bruges fortsat

Alarm 112

Østjyllands Politi beder byens borgere og butikker om hjælp i efterforskningen af 29-årige Peter

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Alarm 112

Se video: Voldsom bilbrand i Aarhus V natten til tirsdag

Erhverv For abonnenter

Aarhus-virksomheder har fået næsten tre milliarder i coronakompensation: Se hvem, der har fået mest

AGF

Ung AGF-spiller solgt til Horsens

Annonce