Annonce
Aarhus

200 tons sprængstof eksploderede: Fokus på værste ulykke i Aarhus' historie

Den Gamle By, Besættelsesmuseet og Aarhus Stadsarkivet sætte torsdag 4. juli fokus på katastrofen, da en tysk pram sprang i luften med 200 tons sprængstof ombord. Det skete for 74 år siden.
For 75 år siden eksploderede en tysk pram med 200 tons sprængstof i Aarhus Havn. Arrangement i Dokk1 sætter fokus på katastrofen.

AARHUS: Den 4. juli 1944 indtraf den uden sammenligning største ulykke i Aarhus' historie.

Det skete, da en tysk pram, der lå i Aarhus Havn, eksploderede med 200 tons sprængstof ombord.

Mens en dødbringende last af granater blev sendt ind over byen, blev havneområdet ved kornpieren lagt i ruiner samtidig med, at en voldsom brand truede med at sprede sig til resten af byen.

Torsdag - på selve jubilæumsdagen - går Den Gamle By, Besættelsesmuseet og Aarhus Stadsarkiv sammen om et arrangement, der sætter fokus på havnekatastrofen, hvor 33 århusianere omkom og 250 blev såret. Hvor mange tab, den tyske besættelsesmagt led, ved vi ikke.

Arrangementet foregår i Dokk1's store sal. Her fortæller Ida Jermiin Offenberg om, hvordan hun som syvårige oplevede eksplosionen.

Bagefter fortæller leder af Besættelsesmuseeet, Søren Tange Rasmussen, om katastrofens årsag og konsekvenser.

Efter foredragene er der mulighed for at se historiske fotos, og ligger man selv inde med fotos fra besættelsestidens Aarhus, er man meget velkommen til at tage dem med. Og måske lade arkivet lave en digital kopi af billederne.

Arrangementet, der er gratis, foregår mellem kl. 16.00 og 17.30. Tilmelding er ikke nødvendig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce