Annonce
Kultur

2017-åbning lukker midtbyen af og holder fest

Seks store vikingebåde vil blive båret gennem byen som en markant del af optoget. I den største båd, som er tilegnet frihed, velfærd, uddannelse, rejser den færøske sangerinde Eivör med i optoget. Hvis vejret tillader det, vil de tre sejlende skulpturer, Life-Boats skabt af den dansk-norske kunstner Marit Benthe Norheim, kunne opleves i Aarhus Havn. Foto: Brian Rasmussen/Fotografhuset

Tag med vikingeskibe på et hav af lys og bølgende stemmer, når kulturhovedstadsåret sætter fra land 21. januar, hvor store dele af midtbyen vil være spærret af.

AARHUS: Omkring 50.000-60.000 mennesker forventes at møde op, når Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 officielt går i gang lørdag 21. januar.

Festlighederne begynder, når Hendes Majestæt Dronning Margrethe sammen med 80 børn fra Engdalsskolen i Brabrand sætter et stort lys-optog i gang foran Musikhuset Aarhus. Til lyden af korsangere placeret i rådhustårnet og den færøske sangerinde Eivörs krystalklare stemme, bliver optoget sendt af sted klokken 19.

I de næste knap to timer vil optoget flyde gennem byens gader, hvor de flere tusinde deltagere vil bære på oplyste skibe dekoreret med tegninger, håb, og ønsker for fremtiden.

Hvis man hellere vil opleve åbningen hjemme fra sofaen er det også en mulighed - hele eventen transmitteres direkte på DR1 fra klokken 19.

Lysende vikingeskibe

Det er den britiske instruktør Nigel Jamieson, der har skabt åbningseventen. Han har tidligere stået bag dele af åbningsceremonien ved OL i Sydney i 2000, ligesom han også stod for åbningsceremonien, da Liverpool var Europæisk Kulturhovedstad i 2008.

Udover de mange deltagere, lanternerne og de lysende skibe, kan publikum opleve seks 10-12 meter lange skibe udsmykket med inskriptioner fra Jellingstenene og lastet med symboler for frihed, velfærd og uddannelse. Hvert skib er udstyret med højttalere og LED-lys, og skibenes sejl fungerer som lærreder, hvor publikum kan følge optoget og forskellige visuelle fortællinger.

Optogets seks både har hvert sit tema: Den største båd er tilegnet frihed, velfærd, uddannelse. På båden ses tre oplyste skulpturer som repræsenterer henholdsvis Jellingstenene, Aarhus Domkirke og Folketinget.

De andre både er tilegnet afhængigheden mellem arter, truede pattedyr, videnskab og teknologi, naturen på Grønland og Færøerne, og den sidste båd bærer symboler, der repræsenterer nydanskernes håb for det nye liv i Danmark.

Midtbyen spærres af

Af praktiske og sikkerhedsmæssige årsager vil dele af centrum være spærret af for al trafik under åbningsarrangementet 21. januar.

Det vil ikke være muligt eller at have sin bil parkeret på gaden eller at parkere i de parkeringsanlæg i Aarhus Midtby, der er omfattet af vejspærringen.

Hvis du skal bruge din bil i tidsrummet mellem kl. 16 og 23, anbefales det på forhånd at parkere bilen uden for det afspærrede område, f. eks i Bruuns Galleri, ved Godsbanen, Ceres Byen, Navitas, Magasin eller parkeringspladsen ved Filmbyen.

Fra Musikhuset Aarhus passerer optoget forbi Aarhus Rådhus langs Park Allé, via Banegårdsgade forbi Aarhus Rutebilstation og slutter med et stort show på havnen ved Mindet, hvor de seks både mødes, mens billede- og filmsekvenser projiceres op på DLG's siloer ved havnen til tonerne af sangerne Luna Ersahin, Asbjørn og Eivör.

Hele showet forventes at vare omkring to timer. Undervejs vil der være levende billeder, fyrværkeri, korsang og underholdning.

Optoget kan følges fra fortovet langs hele ruten. Arrangørerne opfordrer dog publikum til at placere sig omkring en række publikumsspots ved Rådhusparken v/ Aarhus Rådhus (storskærm), Aarhus Banegård, Banegårdsgade, Aarhus Rutebilstation v/ Fredensgade 45 (storskærm), Aarhus Havn v/ Mindet (storskærm). Her vil der være live-aktiviteter, som interagerer med optoget, når det passerer.

For uden de tre sangere bidrager Dj Static, Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Jazz Orchestra, og omkring 1.000 korsangere til åbningsfesten.

- Med åbningseventen tager vi, som de gamle vikinger, på en rejse, hvor vi reflekterer over vores plads i verden og i universet. Nye sange bliver sunget, nye historier bliver skrevet. Og vi ser med optimisme mod nye tider, hvor vi skaber fremgang baseret på demokrati, mangfoldighed og bæredygtighed. Optoget bliver en enestående flåde af lanterner og både, som er skabt - og bæres af - tusindvis af borgere, mens sangerne forbindes til hinanden af stemmerne og musikken, der vil svæve over publikum og understrege Eivör, Luna, og Asbjørn fantastiske talenter, siger programdirektør Juliana Engberg.

Annonce

Byen er spærret

Af praktiske og sikkerhedsmæssige årsager vil store dele af midtbyen være spærret af for biler mellem klokken 16 og 23.

Det betyder, at det i dette tidsrum heller ikke vil være muligt at parkere sin bil på gaden eller i nogle af de P-huse, som ligger indenfor den afspærrede zone.

Arrangørerne opfordrer i stedet til at man stiller sin bil udenfor det spærrede område eller gøre brug af offentlige transportmidler. Se kort og faktabokse her på siden for mere information.

De orange områder er spærret for trafik mellem klokken 16 og 23.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Indbrud i smykkebutik i Bruuns Galleri: Truede centervagt med kniv

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Erhverv

Farvel til jobbet: Så mange århusianere har søgt Arne-pension

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

300.000 århusianere kan se frem til en besparelse på varmeregningen næste år

Annonce